Platňa

Nech sa na mňa všetky tie jedličky, adventné vence, kapre a kapustnice nehnevajú, ale pre mňa zostáva ozajstným symbolom Vianoc táto mašina. Platne na oplátky sa za socializmu vyrábali podomácky a svojpomocne sa aj opravovali. Toto bola socialistická odpoveď na americké vianočné cookies, nič priemyselné, ale ručná výroba desaťročia predtým, než prišlo do módy eko a bio.

Niektoré platne pripomínali umelecké diela, surové a nežné zároveň. Keby toto ľudové spojenie drsného kovu a primitívnej elektriny poznali západní umelci, už dávno je naša krajina bohato zastúpená vo všetkých zbierkach súčasného umenia. Na panvice sa insitne vyrývali celé histórie rodov a ich náboženské kulty. Používanie vyžadovalo veľkú fyzickú silu a kulinársky cit. Znalci dokázali piecť aj na dvoch naraz, doslova mixovať, čo bol výkon porovnateľný s dídžejským.

Moje rodiny Hvorecká aj Kirchmayer trpeli už od septembra ťažkou oblátkovou obsesiou. Pieklo sa neúnavne celé večery až do neskorej noci. Moje obe staré mamy napiekli vagóny oplátok aj trubičiek, ich mamy a dcéry tiež. Stroj sa stal na niekoľko mesiacov stredobodom rodinného a spoločenského života. Pri pečení sa ohovárali manželia, hodnotili nové frajerky synov, opravovali domáce úlohy, ohovárali susedia, plánovali prijímačky aj svatby a predpovedali úmrtia. Nikde som sa o svojich predkoch nedozvedel toľko ako pri slastnej vôni škorice, cukru a fluidného cesta. Na konci útrap vzniklo tenké krehké pečivo, ktoré keď sa potrie medom a symbolicky spojí, vznikne jedna z najcennejších lahôdok, aké naša kultúra vyprodukovala v celých svojich dejinách.

Ak raz v živote budem mať svadbu, tak aj keby sa konala uprostred leta, nechcem punčové rezy a dobošky, ale horu oplátok s medom a viem, že vtedy bude šťastie dokonalé. Veselé Vianoce vám želám!

Prečítajte si aj: Vianoce na povale. 1984

About these ads

3 Responses to “Platňa”


  1. 1 Laco Smatana 22/12/2011 o 13:27

    No paráda. Úplne sa stotožňujem. Oplátky + med + cesnak! Niet nad to. Počas roku mimo Vianoc je slabou náhradou chlieb s maslom, medom a cesnakom. Že sa vám to zdá divné? Okoštujte, je to fajn.

  2. 2 Ruziklan 22/12/2011 o 13:46

    Osobne som pečenie pravých vianočných oblátok spoznal až v rodine mojej ženy a už som ich tiež pár napiekol. Sociálny aspekt pečenia je pre mňa až druhoradý. Hlavné sú vnemy chuťové a dotykové v dutine ústnej.

    Oni tomu nehovoria “platne”, ale “železá”. :)

  3. 3 Daniela 23/12/2011 o 09:51

    Nikdy som túto “mašinku” ani pečenie oblátok na vlastné oči nevidela. Zato ich milujem. S medom, cesnakom, orechami a jablkom. Pekné Vianoce!


Napíš komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Log Out / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Log Out / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Log Out / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Log Out / Zmeniť )

Connecting to %s




Zaregistruj sa pre správy z webu.

Join 146 other followers

Follow Hvorecky.sk on WordPress.com

Čítanosť

  • 1,274,606 čitateľov

Sleduj

Prijímaj upozornenia na nové články na tvoj email.

Join 146 other followers