Tri knihy ilegálne a zadarmo

Čitateľka Roria mi do fóra napísala správu, že na serveri Rapidshare sa teraz dajú na tomto linku stiahnuť tri moje knihy. Ďakujem aj touto cestou za upozornenie. Vyskúšal som a naozaj, link je funkčný a download mi trval na verejnom wifi pripojení iba tri sekundy :) Zbalený súbor sa volá MH.rar. Knihy poviedok Silný pocit čistoty, Lovci & zberači a román Posledný hit niekto kompletne naskenoval a poskytol vo formáte .pbd, ktorý prečítate na viacerých prenosných čítačkách elektronických kníh.

Ani neviem, či sa mám hnevať :) Každopádne oceňujem námahu, ktorú si s tým niekto dal, pretože to muselo zabrať dosť času a energie. No je to určite nezákonné a porušuje to práva. Môj vydavateľ Albert Marenčin sa s tým už párkrát stretol a podnikol úspešné kroky, ktoré viedli k stiahnutiu takýchto súborov z webu.

Riešim dilemu, či to vydavateľstvu nahlásiť a nechce sa mi :) Šírenie literatúry najrôznejšími cestami a formami je mi sympatické, aj keď toto ma zjavne pripravuje o peniaze. Pripomínam, že ak si kúpite moju knihu, naozaj prispejete k tomu, že môžem ľahšie a rýchlejšie napísať ďalšiu:) Len nedávno som riešil podobný problém s audio knihou, ktorú zverejnili literárni piráti.

Riešenie by zrejme bolo, keby som poskytoval ešte viac obsahu voľne. No už dnes sa dá bezplatne len na tomto webe vypočuť audio, pozrieť video a navyše väčšina mojich verejných podujatí je zadarmo… Dnes má vo vrecku elektronickú čítačku len minimum ľudí na Slovensku. Ale o päť rokov? O desať? Som zvedavý, ako sa to vyvinie…

Prečítajte si aj Nelegál mi nie je egál.

49 thoughts on “Tri knihy ilegálne a zadarmo

  1. Toto je velmi tazka tema. :-) Vydavatelia, knihkupci a samozrejme aj samotni autori sa brania, ale len tazko sa da povedat, ci nelegalne kopie diela skutocne ublizuju predaju, alebo skor pomahaju slave spisovatela, ktory tym ma automaticky vyssi predaj. Knihy si z internetu stahuju hlavne ludia, ktori by si ich tak ci tak nekupili.

    A napriklad Paulo Coelho ma na to dost vyhraneny nazor, pricom zatial nikto nedokazal, ze nema pravdu (vid. kapitola File sharing):
    http://en.wikipedia.org/wiki/Paulo_Coelho

  2. presne tak, Juraj! Coelha spomínam aj v texte o pirátoch. ale jemu sa ľahko hovorí, keď je za vodou:))
    vieš, čo by som teraz najradšej urobil? – zbierku na napísanie novej knihy. myslím to vážne. zbierku čitateľov, ktorí by za to získali rôzne benefity a ja by som mohol v pokoji písať nový román a neuvažovať denne nad tým, čím sa živiť. napríklad muzikant Patrick Wolf takto nahral svoj nový album.

    bolo by to neštátne a nezávislé “štipendium” a tí, ktorí by moje písanie podporili, by získali hotovú knihu zadarmo aj s podpisom, exkluzívny vstup na uzavretý krst pre komunitu atď.

    znie to ako sci-fi, ale je to možno jedna z ciest budúcnosti pre literátov, ktorí to chcú robiť ako svoje hlavné povolanie.

  3. Nápad je to výborný, ale opäť si ho môže dovoliť len niekto, kto už je “za vodou” – rozumej, kto už je dostatočne mediálne známy a má za sebou pár úspešných kníh, vďaka ktorým ľudia vedia, do čoho investujú.

    Z toho samozrejme vyplýva, že ty by si s podobnou akciou nemal mať problém. :-) Smelo do toho! Aspoň rozvíriš stojaté vody slovenskej literatúry… :-)

  4. Michal, to je presne ono – zbierka… Treba to skusit, uvidis, v pripade Radiohead a Shootyho (ktoremu samozrejme pomohol celkovy pocit politickej necistoty na Slovensku) to fungovalo… Drzim palce v bádaní!

  5. Ano, na jednej strane to je piratstvo [aj ked oznacovat pojmom piratstvo nieco pri com sa nepouzivaju lode a dela a kapitan nema miesto ruky hak …. :-)]

    Na druhej strane existuje *LEGALNA* moznost ziskania “cesko-slovenskeho” ebooku? Pokial viem pravdepodobne jediny *legalny* zdroj je zlatyfond.sme.sk ….no, Hviezdoslav je sice fajn…ale ja by som radsej nieco sucasnejsie.

    Apple vypustil do sveta iPad, “Amazon Kindle” je uz tiez celkom lacne, existuje kopec mobilov s displayom ktory je skoro tak velky ako Jednotny Katolicky Spevnik [a ten vedia citat aj stare babky] :) cize aj na Slovensku je k dispozicii dostatok zariadeni na ktorom sa daju citat takzvane e-knihy ale ponuka akosi nieje aj ked dopyt by tu urcite bol.

    Urcite si treba chranit svoje prava, najma ked to je niekoho zivobitie, ale nebolo by vhodne ist s dobou a najst nejaky sposob ako dat moznost ludom si KUPIT aj elektronicku verziu knihy?

    Na strane tretej, aky je rozdiel, ked pridem do kniznice, poziciam si knihu, precitam si ju a vratim…a medzi tym ked si stiahnem z internetu verziu ktoru nascanoval nejaky nadsenec a upravil ju do podoby vhodnej pre mobilne zariadenia?

    A urcite by sa k tomu dalo napisat este viac…veci ktore su aj za aj proti….ale jedna vec je uplne ista, pokrok sa zastavit neda a napriklad podla:

    http://www.geardiary.com/2010/07/20/amazon-announces-huge-ebook-sales-numbers-as-the-sky-falls-on-publishers/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+GearDiary+%28Gear+Diary%29

    je jasne, ze elktronicke knihy tu jednoducho su, a cim skor sa toho chytia AJ slovenski vydavatelia tak to bude pre nich lepsie.

  6. Rastislav: za výpožičky v knižniciach som minulý rok prvý raz v živote dostal peniaze. nebolo to veľa, ale potešilo. vypočítava sa to podľa algoritmu na základe počtu kusov/výpožičiek atď. je to veľmi rozumná spätná podpora autorov, akési mikropercento z prečítania :) potešilo ma, že takýto zákon vznikol.

  7. Michal, neviem ci budes spokojny s tym co poviem, ale s radostou som si ich stiahol, upravil a hodil do iPadu a som rad, ze ich teraz budem mat kedykolvek po ruke ked dostanem chut sa k niektorej vratit.

  8. Rad by som opravil zaver clanku. UZ DNES ma kazdy citacku vo vrecku. Citat sa dnes da uz naozaj na vsetkom. Existuje dostatok software, pomocou ktoreho je mozne previest a sformatovat knihu na akukolvek platformu a akykolvek operacny system. Presiel som mnozstvo for s temou ebookov na niektorych sa tema piratskych knih dost prebera. Ludia SU OCHOTNI za el. knihy platit. Podmienka 1, Za nove a aktualne tituly. 2, Pohodlnym sposobom. 3, Za rozumnu cenu. Len nemaju komu. Nie je pravda, ze ak ebook bude stat 5€, realna kniha 10€, ze realne knihy uz nebude nikto kupovat. Niekto by sa mal zobudit a uvedomit si, ze je rok 2010, hocikto ma doma skener, kvalitny OCR program (ukradnuty) a ludia maju aj dost casu na digitalizaciu. Zatvaranim oci a zapchavanim usi problem (svet warez ebook) nezmizne. Tym ze sa zmaze jedna linka na rapidshare nezmizol problem. Ta kniha (tie 3) uz su vonku, siria sa, reuploaduju. Mohli sa predat (predavat) zarabat legalne. Keby ludia mali moznost napr. z Martinus-a (priklad) stahovat ebooky za 3-5€ nevahaju, nehladaju to po rapidshare, warezoch a podobnych kanaloch. Keby k tomu napr. bola po kupe ebooku zlava tych 3-5€ pri kupe realnej knihy, k tomu napr. losovanie na krst knihy s autorom, o zaslanie tlacenej knihy zdarma, vernostne body, obed s autorom, cokolvek!! uz by to bola VELMI VELKA vyhoda (pridana hodnota, motivacia ku kupe) oproti “ciernym” e-kniham. Ak by ta kniha bola dobra, kupili by ju aj realne – napr. pre niekoho ineho k sviatku. Ebook na usb kluci zabaleny v papieri nie je celkom ono. Casom by cierny trh na dostupnych autorov odumrel. Ano cast ludi – bez penazi, socialnych pripadov, deciek by dalej tahalo warez. Ale to jadro priemerne inteligentnych priemerne zarabajucich citatelov by to kupovalo legalne. Spravte si autori (zaplatte si) nejaky prieskum na tuto temu. Budicek!!! Boj s rapidshare a warezom je naberanie vody sitom. To uz tu bolo s .mp3 . Utekaju vam peniaze!

  9. Michal: o tom, ze autori maju nejake $$ za vypozicky z kniznic som nevedel…ale je to super :)

    Martin: presne tak…warez ebooky len vyplnaju medzeru na trhu ktora tu je….bojovat proti tomu je IMHO zbytocne…jednoducho sa treba chopit prilezitosti a zaplnit ju….cim neskor s tym zacnu tym to bude horsie

  10. tak to sa rada pridam k zbierke ;) tu ti schvalujem a podporim. nie je nic nad mladez ktora stale rada cita knihy a ked su to tvoje, o to viac. ;) tak hoci prave sidlim v Amerike ak sa nieco take bude konat daj vediet ;) aj nemozne spravim aby som mohla stravit volny cas citanim tvojich myslienok spletenych do deja ktory prinesie najneocakavanejsi zaver :) …

  11. Majo: tak to naozaj nie. dokonca som si uvedomil, že ani neviem, ako Rapidshare funguje. a ten formát som si ani nemal kde otvoriť :) a celkom by ma zaujímalo, či naskenovali prvé alebo druhé vydania poviedok :-)

  12. Vždy som si myslel, že vo svete warezu sa perfektne orientuješ Michal… Ten nápad so zbierkou a následnými bonusmi sa mi páči ! :-)

  13. Peter: to möj otec je profesor informatiky:) ja som iba užívateľ kompov a warez vlastne nepotrebujem. mne stačí Open Office a strojopis :-)

  14. martin tu asi ma pravdu, bude treba zlacniet e-knihy. A k tomu warezu, na nom je tolko e-knih ze az. Bud uniknute niekde s tlaciarni, kde sa dana kniha tlaci, ale asi väcsinou naskenovane. Uz viackrat ma udivilo ked som nasiel kompletne serie roznych sci-fi a fantasy serii, ako kompletne diela Tolkiena alebo komplet Dunu. Zaujmava myslienka by bola dat knihu na web zadarmo a nech kazdy plati kolko chce, ako to urobili niektore hudobne kapely. Ale v pripade spisovatela to asi bude problem, pretoze tie kapely si zarobia na koncertoch, kdezto spisovatel asi len predajom knih. Mozno zverejnovanie poviedok, za nejaku sumu. Napr. na tejto stranke zverejnovat postupne poviedky, resp. kapitoly romanu a za ich zobrazenie zaplatit napr. odoslanim sms s hodnotou napr 1€. ALe take nieco treba mat zabezpecene, stranku mat sifrovanu https protokolom, aby to niekto nezneuzil vytvorenim podvodnej stranky a peniaze by chodili podvodnikovy.

  15. To čo kritizovala autorka tej recenzie v Pravde, to že “čašníci sa kĺzavo rozbehli” a potom to s tými kosákovitými tieňmi pod akýmisi kozami, to je úplne v poriadku. (Teda, nie názor autorky recenzie, ale to ako to Michal Hvorecký napísal je v poriadku.) Nie je to predsa odborná literatúra, je to beletria. A práve toto robí štýl každého spisovateľa originálnym. Pri čítaní tej recenzie som si spomenul ako denník Pravda uverejňoval akéhosi Matkina (či čo to bolo). To bol brak. Ináč, myslím si že každá reklama je dobrá, a negatívna recenzia je možno lepšia ako pozitívna, lebo tá pozitívna často pôsobí nedôveryhodne. Z románu Dunaj v Amerike som zatiaľ čítal iba fragmenty, no myslím si že je to veľmi solídna kniha štýlovo pripomínajúca diela niektorých klasikov z devätnásteho storočia. Súčasná Slovenská literatúra je v dosť zlom stave, taktiež história našej literatúry je biedna. Mali by sme si preto takéto knihy vážiť. A to tým viac že práca spisovateľa je časovo veľmi náročná a spisovateľ je zvyčajne nútený pracovať vo svojom voľnom čase.

  16. Michal, nikde tu nevidím tvoje paypal konto aby som ti mohol poslať nejaké peniaze za tie knihy.

  17. Ako alternatívu k nekontrolovanému šíreniu elektronických kníh Vám môžeme ponúknuť publikovanie na našom webe wknihy.cz alebo wbooks.sk. Popravde – predaj je zatiaľ mizivý, ale popravde – ponouka tiež. Pracujeme na tom, aby sa to zlepšilo. Ak Vás naša ponuka zaujme, môžeme Vás o projekte informovať podrobnejšie.

    wknihy

  18. Formát .pdb je možné otvoriť cez Docreader, stiahnuť sa dá tu:
    http://www.robov.knihy.szm.com/prevod/docreader.zip
    V tomto programe som si otvoril knihu „LOVCI & ZBERAČI“… a neviem ani prečo, ale preletelo mi hlavou, či ide o skutočne naskenovanú verziu knihy. Napríklad, nezazrel som číslovanie strán, čo by v prípade skenovanej (kúpenej dajme tomu) knihy bolo samozrejmosťou. Tu som sa s tým nejako nestretol. Druhá vec, ktorá stojí za povšimnutie je takto spracovaný text:
    „…Prečesal som lúčmi paraboly celý priestor haly. Ľudia pa-dali je-den cez druhého. V telách sa im tvorilo abnormálne vysoké množ-stvo triglyceridov. Zápasili s koronárnymi pro-blémami, s infarktmi a s devastujúcou mentálnou regresiou.
    Vydýchaval som sa v chladivom prúde ventilátora. Ko-sačkám sa minul benzín. Osem doráňaných pomätencov blúdilo po troskách konzumného karnevalu.
    Myslel som na Helis. Kedysi sme vydržali aj tri dni nepozerať sit-comy. Potom dva. Jeden. Pol dňa. Nakoniec pol minúty. Okamih, keď som si uvedomil, že sa od obrazovky vôbec nedokážem odtrh-núť, si vybavujem do najmenších detailov.
    Vtom čase som už vôbec nepracoval. Keď som zistil, že fyzicky nie som schopný odísť od obľúbeného sitcomu, z úst sa mi vydral prúd nezrozumiteľných slov. Podišiel som k Helis. Dokonca som k nej natiahol ruku, čo som už veľmi dlho neurobil. Zatúžil som prejsť prstom po jej hlbokých tmavých kruhoch pod očami. Cítil som ľahký závrat. Sedel som už takmer vedľa nej. Vystrčil som ukazovák a pomaly som ho približoval k jej pehám. Myslím, že som sa usmie-val. Keď nastalo spojenie, celým telom mi trhlo.“
    Slová, napríklad, „odtrh-núť“ (odtrhnúť) sú tak predeľované, aby pri tlačení knihy boli vzaté do úvahy. To znamená, že „naskenovaná“ kniha zrejme nie je naskenovanou, ale možno nejakým „pred originálom“. Kvalitné ocr softy tento problém riešia veľmi kvalitne, na základe svojej knižnice (aj gramatickej) dokážu text „rozstrihaný“ v knihe na koncoch riadkov spojiť do súvislého textu bez povšimnutia. Nedá mi to, ale veriť na „piráta“, ktorý použije nekvalitnejší ocr soft na naskenovanie je v tomto prípade praktický vylúčené. Celkový dojem z toho mám, že vetrík od piráta nefúka. A keď aj fúka, tak od takého, ktorý má prístup k pred originálom.

  19. martinfoltin: to je zaujímavé, bizarné a trocha mi z toho chodia po chrbte zimomriavky :) ďakujem ti za takúto analýzu. ja si to žiaľ neviem otvoriť je možné, že ten človek naskenoval text a akohosi ho nanovo zalomil?! a možno sa mu delenia slov prebrali z pôvodnej verzie. veľmi veľmi zvláštne… no od jedného slovenského vydavateľa som počul o podobnom prípade, keď skenista dokonca opravil preklepy!:)

  20. K tomuto:

    Napríklad, nezazrel som číslovanie strán, čo by v prípade skenovanej (kúpenej dajme tomu) knihy bolo samozrejmosťou. Tu som sa s tým nejako nestretol. Druhá vec, ktorá stojí za povšimnutie je takto spracovaný text:

    Cislovanie stran vie OCR soft bezproblemov odstranit, rozdelovanie slov je problem, to ti potvrdi kazdy kto scanoval nejaky text.

    …cize podla mojho nazoru to je skor odflaknuta korektura po OCR…Mimo toho Lovci a Zberaci su dost stara kniha, pochybujem ze by sa koli nim nietkto trapil s opatovnym digitalizovanim a prehanal ich cez “najnovsi” OCR SW…

  21. Rasťo: lenže Lovci vyšli pred dvoma rokmi v novom vydaní, tak jedine, že odtiaľ. preto ma už vyššie zaujímalo, ktoré vydanie sa použilo. je to zvláštna záhada a naberá to detektívny charakter:-)

    inak, spomenul som to vydavateľovi a bol veľmi nahnevaný, oveľa viac ako ja:))

  22. Kluci,

    ale lidi, který si budou kupovat “polotovar” ve formě písmenek od jednoho autora a budou za to ochotni platit bude čím dál méně, až jich bude jednou tolik, jako zájemců o operetu. Tak to prostě je.

    Já se tomu věnuju celý svý profesní život a zjistil jsem, že je lepší hledat jiné obchodní modely a že pokud je najdete, může to sice sebrat kousek té staré svobody, ale přidá to mnohem víc té nové.

    Myslím, že digitalizace není ani dobrá, ani špatná, je to prostě nevyhnutelný posun v zacházení s informacemi. A my se s tím musíme naučit zacházet.

    Kameníci taky nevymřeli s příchodem písařů, nebo gutenberga, jen píšou na kámen jiný věci. Takže ten, kdo chce “psát” jen pro papír se paradoxně omezuje.

    Tak se držte a Michale, až budeš v Praze, rád bych se s tebou potkal osobně.

    Hezký den

  23. Ked nakuknes do toho archivu tak podla datumov tam vidis 12. Oktober 2003 …..cize to bolo asi prve vydanie…tiez ten subor je uz vonku pekne dlho….

    Na rapidshare sa da nahlasit, ze subor porusuje autorske prava a oni ho zablokuju respektive zmazu.

    To ze bol vydavatel nahnevany je pochopitelne a nik sa mu necuduje…ale ruku na srdce mohol by byt aj trochu na seba :) lebo jednoducho tu ziadna moznost ako sa dostat k elektronickym kniham [z jeho vydavatelstva] nieje.

    Nemam sice ani potuchy ake su v tom legislativne problemy….ale snad nieje nemozne uzavriet nejaku formu dohody s niektorym velkym hracom [Amazon napr.] a poskytovat ebooky cez neho.
    Jednoducho pokrok sa neda zastavit…Eknihy tu UZ su je len na vydavateloch ci ich dokazu vyuzit alebo si vyskusaju svoj boj s veternymi mlynmi proti nim :)

  24. Michal: myslím si, že delenie slov prebral z pôvodnej verzie textu. Možno by to stálo nejaký čas, ale bolo by fajn, ak by sa našli nejaké chyby (gramatické), ktoré sú identické s pred originálom, ktorý určite aj vlastníš.
    Posledná úprava súboru bola uskutočnená 12.10.2003, čo hrá do karát, že si to mohol pán naozaj naskenovať. Treba povedať, že v tom čase ocr bolo v plienkach. Ak vezmeme dátum do úvahy, tak o kvalite spracovaného textu (spojovníky na koncoch riadkov, číslovanie strán, zachovanie formátovania v dokumente) nemôžme ani spomenúť. A to ešte neberiem do úvahy mašinu, ktorá knihy skenovala. Z toho vyplývajú dve možnosti: pán nejakým spôsobom získal pred originály, alebo naskenoval knihy (inač, muselo mu to riadne dlho trvať, nechcel by som ním byť) a potom odstránil všetko formátovanie, čo je aj v dnešných podmienkach náročná práca.
    Rasťo: číslovanie akurát bude (už?!) riešiť nová verzia finereaderu (10), ktorá to len v tejto verzii pokúsi sa rozbehnúť naplno. Nemal som možnosť ju vyskúšať, možno nabudúce sa ti s ňou pochválim. Ale uznaj, že v roku 2003 človek, ktorý skenoval nejakú knihu, sníval o tom, aby text sa dal čítať a nie, aby už aj strany soft odstraňoval. To mi príde tak rozprávkovo. :)
    Rozdeľovanie slov myslím si, že nie je až taký problém. To číslovanie strán, musíš uznať (ak si v tom zapracovaný), že je určite náročnejšie. Pri rozdeľovaných slovách soft postupuje podľa gramatického slovníka, ktorý mu napomáha k tomu, aby nerobil nezmyselné slová, hoci niekedy sa mu to podarí. Taká príhoda… Mal som text kde bolo spomenuté… „Nová mapa Európy po I. vojne..“ a on si to vysvetlil ako: „… Nová mafia Európy po I. vojne…“, :D ale to bol jeden z najhorších textov, ktoré som mal možnosť skenovať. Ak nastavím (aj vhodné) nastavenia, tak pri spracovaní textu sa nemôže vyskytnúť žiadna chyba. :D

  25. ja som naposledy scanoval text na OCR naposledy pred dvoma rokmi, tak si to uz nepamatam presne….ale zda sa mi ze odstranovanie cisel stran bol najmensi problem…..horsie bolo delenie slov a niektore “skupiny” pismen… rl robilo d a podobne

    ale anyway…scanovat knihu bez toho aby si ju znicil je dobry masaker

  26. No podľa toho o akú väzbu ide. Ak je to hrubá kniha, tak je to naozaj brutal. Pokiaľ sú to nejaké časopisy, tak je to ešte horšie. Tie sa rozpadávajú už pri skenovaní. :-) A ešte k číslovaniu. Neviem prečo, ale mne to číslovanie osobne sedí. Ak máš 1000 stranovú knihu, môžeš sa v nej jednoducho orientovať a rýchlo hľadať informácie, ak si pamätáš, že na akej strane čo bolo. No na druhej strane, v poézii/literárnej tvorbe to dosť otravuje, ale to je maličkosť. Nahradzovanie písmen sa často stáva v prípadoch, ak nastavíš zlé nastavenia pri skenovaní. Toto je sakramentský dôležité. Pokiaľ zlé naskenuješ, môžeš si ten obrázok akurát vytlačiť. Pokiaľ nastavíš kvalitu obrázkov na vysokú úroveň a robí to stále, treba zvýšiť Dpi. Napríklad rovno na 600dpi. Tam by ti to vôbec nemalo robiť. No na druhej strane, uberá to hrozne veľa času.

  27. Ľudia, si myslím, že ste úplne totálne mimo.:)

    No. Možno ste si to pri tom hone na rapidshareové čarodejnice nevšimli, ale začína sa tu tak trošku bojovať medzi Amazon-om s jeho novou verziou čítačky, s ľudovou cenou cez 100e, ktorú začali distribuovať aj na SK a CZ trh. A česi aj slováci si tú čítačku kupujú.(!) V tesnom závese za KINDLE je napr. čítačka NOOK 3G-WiFi u ktorej cena padla z 259 na 199 dolárov. Silným hráčom je napr. aj apple s iPadom a vlastným obchodom na predaj kníh. Je otázkou času, kedy sa okolo ebookov spustí biznis. Odhad – okolo vianoc.

    Ako príklad uvediem SK/CZ užívateľa iPhonu, ktorý má stiahnutú čítačku kníh STANZA pripojenú k serveru palmknihy.cz, kde sa NEDÁ kúpiť ebook “Lovci a zberači”, má SW čítačku KINDLE od Amazonu, kde sa tiež NEDÁ kúpiť ebook “lovci a zberači” a tiež má SW čítačku iBooks od Apple, kde sa tiež nedá kúpiť “lovci a zberači”. Tá kniha (a aj ďalšie 2) sa dajú vygoogliť za 30s, ale len na rapidshare.

    To isté (podobné) by sa dalo napísať napr. aj o úžívateľoch Androido-idných zariadení.

    Otázka znie : prečo tu teraz všetci plačú nad rozliatým mliekom, naháňajú knihy po rapidshare namiesto toho, aby predávali knihy. Niet AKO ju predať? Či niet KOMU ju predať ?. Ja to nechápem. Alebo sa tu na niečo čaká ? Kým niekoho príde príležitosť nakopať do zadku??

  28. Martin, vieš v čom je asi problém? Asi len v ochrane. V istote, že keď si tu niekto knihu stiahne do svojej mašiny, nedajú/nezavesí ju na net. Možno môj prístup je príliš zdĺhavý (ale dá sa vylepšiť) ale… Mne by sa napr. páčilo, ak k balenej knihe by bolo priložené CD s rôznymi spracovaniami textu (napr. aj čítaná kniha vo zvuku). Takým spôsobom by som mal viacero spôsobov, ako by som mohol danú knihu čítať. Chcem v posteli čítať knihu? Pustím si nahrávku. Chcem si prečítať knihu na čítačke kníh? Stiahnem si z CD súbor s prislúchajúcim formátom. Problém je fakt v tej bezpečnosti. Nikto ti nezaručí, že ten súbor nedá na net len tak zadarmo. Toho sa najviac obávajú autori diel. Cesta smeruje k elektronickým knihám, ale niektorí ešte nie sú naladení na tej správnej vlne.
    Treba si počkať a hlavne zlepšiť bezpečnosť. Radšej predať 10 kníh za 10€ ako predať 5 elektronických kníh za 5€ a vedieť o tom, že ju má pol Slovenska. Takýmto smerom cesta nemôže viesť. Ani samotný Autorský za koník nie je prispôsobený dobe, ale musíme sa ním riadiť, hoc aj vrabce čvirikajú, že sa porušuje.
    Treba nastaviť také právne prostredie, ktoré bude chrániť napr. čitateľov ale aj autorov. Pokiaľ sa to nezmení, bude to len o tom istom. Autor predá knihu na papieri (inak ani nie) a tí, ktorí knihu spracujú do elektronickej podoby budú lupiči. A prečo? To už vieš hádam…
    :_)

  29. martinfoltin

    “Nikto ti nezaručí, že ten súbor nedá na net len tak zadarmo. Toho sa najviac obávajú autori diel.”

    To už sa dávno deje. Knihy sa skenujú a sú na nete. Toto už autori riešiť nemusia. To už si ľudia poriešili. Chcel som tým povedať, že napr. spomenutá kniha Lovci a zberači sa dá zohnať v elektronickej podobe len z warezu. Nedá sa kúpiť a nedá sa za ňu zaplatiť.

    DRM ochrana nie je všemocná, určite existuje cesta ako to obísť ale proti BUFJ (bežnému užívateľovi Ferkovi Jožkovi) je takáto ochrana postačujúca.

    Vymyslím si z brucha ďalšiu ochranu :
    Existuje spôsob, ako po pripojení čítačky prejsť na diaľku obsah na ňu nahratý a porovnať ho s účtom užívateľa, knihy ktoré nemá užívateľ zakúpené u predajcu na serveri jednoducho vymazať. Niekde som zahliadol, ako Amazon riešil niečo podobné súdnou cestou s užívateľmi, myslím že obchod v spore prehral. Stačilo by to v SK, CZ podmienkach právne ošetriť, aby sa to u nás takto robiť mohlo. Kúpu čítačky podmieniť súhlasom s kontrolou obsahu pri kúpe zariadenia, alebo pri otváraní účtu, ak užívateľovi nebude súhlasiť obsah čítačky s účtom opakovane, riešiť ho za pirátstvo.

    Ďalšou variantou ochrany je taká ochrana, u ktorej odstránenie by bolo pracné. Minulého roku som si predplatil el. formu istého časopisu v .pdf. Ochrana bola riešená tak, že po stiahnutí na každej strane časopisu bolo v hlavičke a v pate vytlačené moje číslo zákazníka, meno, adresa. Takéto výtlačky z logických dôvodov nikto nikam nenahráva, nezdieľa, nerapidshareuje (skúšal som googliť, nenašiel som). Ak by to niekto chcel spraviť, musel by poriešiť ako sa tých značiek zbaviť. Nevravím, že by to bolo nemožné ale – prečo by niekto vynaložil toľko námahy, aby to mohol niekam zdarma zavesiť?

    Dajme tomu, že minimálna mzda v štátoch je 6,55 $ na hodinu (http://goo.gl/Ugxl) napr. Kniha náhodne vybraná “Family Ties (Kindle Edition”(http://goo.gl/cigK)od Steelovej stojí $13.79,(10,5e)čo je cca 2 hodinová priemerná mzda. Samozrejme, že si to kupujú nielen ľudia z USA a nedá sa to takto celosvetovo zovšeobecniť. Faktom ostáva, že pri takejto cene za knihu predaj elektronických prekročil kamenný predaj.

    Ak to prevedieme do SK podmienok ak je za hodinu 1,768e (http://goo.gl/I2Tq)a ak si aj my za 2 hodiny máme zarobiť na knihu, pri cene 3,5e (hoci by to bolo aj 5e) za knihu by sa už neoplatilo pirátom štartovať skenery a drbkať sa so skenovaním, OCR, opravou, korektúrou a so šírením, čitateľovi s hľadaním po fórach, prevodom do žiadaného formátu, sťahovaním, nahrávaním a celým tým cirkusom okolo a navyše riešiť či mu na to prídu alebo neprídu. Cigarety stoja 2,5e a ľudia si ich kupujú každý deň. Stačí odhadnúť tú hranicu, kedy sa už neoplatí kradnúť ale je jednoduchšie a pohodlnejšie kúpiť. Tých 10,5e by už bol asi s odretými ušami strop toho čo by v SK/CZ za to dali.

    Alebo by to dopadlo nakoniec typicky slovensky, že by sa e-knihy kradli i keby stáli 50c.

  30. To by bol určite najlepší spôsob, ako by sa mohli chrániť páni, ktorí chránia svoje autorské práva. V dnešnej dobe aj napr. počítačovú hru si radšej kúpiš, ako ju máš stiahnuť, lebo originál prináša aj hru po internete, čo je určite v dnešnom svete viac moderné. Je to dobrý nápad, len je v tom jeden fígeľ. A to taký, že ak by si chcel nejakú knihu čítať na miestach, kde nemáš internet, môžeš tak akurát. No čo ja viem. Pískať si prstom.
    Napríklad, dobrý spôsob by bol, ak by Si dostával každý mesiac na danú knihu licenciu, čiže aspoň raz za dlhý mesiac by si sa musel prihlásiť, aby ďalší mesiac si mohol danú knihu čítať. Nevýhodou by bolo to, že bolo by jednoduché vytvoriť nejaký hack na doživotné čítanie. Tým pádom by si nemusel overovať, či máš alebo nemáš platnú licenciu. A či sa to počúva dobre alebo zle, najlepšou ochranou je prihlásenie na server, kde sa samotný užívateľ preukáže, či má právo používať daný produkt.
    Čo sa týka toho Drbkania… Pirát skopíruje aj nekopírovateľné. Aj keby si to predával za 1€. Prosto, v dnešnej dobe dať knihu do elektronického formátu nie je až taký problém. Dobrá mašinka (v priemere za 100-150€) dokáže robiť zázraky. 130-140 stranovú knihu naskenuješ za hodinku, spracovanie textu (čítanie textu) trvá 10-15 minút, nazvem to jemná korektúra textu trvá približne 30-60 min., čiže menšiu knihu máš spracovanú za 3 hodinky. A to sa aj stíhaš napapkať. Keď skenuješ knihu, ktorá je napr. románom, je to ešte menší problém s korektúrou. Tam nemáš čo opravovať. Možno tak chyby, ktoré spravil autor.
    :-)

  31. Nejak nevidim reakci na zminku Anonyma o paypalu. Taky obcas kdyz se ke mne dostane neco zadarmo a libi se mi to, uvital by na strance autora paypal link a poslal mu neco.

    Neni problem se zaregistrovat na paypal.com, je to zadarmo, paypal si bere cca 5% z kazde prichozi platby. Sam jsem tahle par dotaci dostal za nejaky muj freeware.

    neni to jistota ale lidi obcas maji chut platit, viz treba pokus
    http://www.wolfire.com/humble
    $1,273,613 dolaru za par tydnu je docela pekna sumicka :-)

    Predchozi pokus
    http://2dboy.com/2009/10/19/birthday-sale-results/
    cca $200 000

    Nebo treba Cory Doctorow http://craphound.com/ ma vsechny sve knihy volne na webu a taky zatim neumrel hlady. jeho nazor na vec je zde http://craphound.com/content/Cory_Doctorow_-_Content.xhtml#section_11

    I kdyz je fakt ze zrovna on prime platby nepovazuje za dobry napad http://craphound.com/content/donate/

  32. Formát pdb možno previesť napr. do formátu epub, ktorý dokáže prečítať viacero čítačiek e-kníh alebo aj iPad, pomocou voľne dostupného programu Calibre.

  33. Presvedčil si ma Michal hneď prvým odstavcom. Knihy som si stiahol a prečítam si ich. Som zvedavý ako píšeš :-)

  34. Najprv som sa chcel podakovat Hvoreckemu ze knihy na rapide ponechal
    hned som si ich stiahol a idem si precitat
    ani som nevedel co pise a ze je spisovatel
    poznal som ho ako blogera a novinara na SME

    co sa tyka piratenia
    uvediem iny priklad
    mna filmy moc nebavia, ale moja sestra ma celu bananovu krabicu filmov ktore sa predavaju za 1-2 Eura, pricom mnozstvo z nich ani nevidela …
    podobne mnohi dalsi znami, ktori sa zaujimaju o filmy
    a pritom vsetky tie filmy sa daju stiahnut z rapidu alebo z torrentov
    ale jednoducho to za tu namahu nestoji …
    .
    myslim si ze podobne je to aj s elektronickymi knihami
    tu by som sa nebal ich poskytnut aj zadarmo
    poznam autora ktoreho kniha sa nepredavala
    tak ju dal na svoj web nech si ju precitaju aspon zadarmo
    a zaujimave, kniha sa zacala predavat
    jednoducho papier je papier
    a ked mi ta kniha stoji za to … tak si ju kupim ….
    podobne skusenosti maju aj v zahranici, urcite poznate clanky o skusenostiach trebars z ENG, kde ebooky ZADARMO zvysili predaj papierovych knih
    samozrejme aj tu plati a dokonca este viac ze rozhodujuca je kvalita a ako ju citatelia prijmu
    ak ebook zadarmo nezaujme, tak papier uz vobec nie
    .
    este by som spomenul jednu vec ktora plati pri ebokoch v nasich krajoch a to je doba hajenia (inde to je naopak, cim skor tym lepsie)
    je to eticke pravidlo piratov, ktore hovori ze ebook sa moze dat von az pol roka po vydani papierovej knihy
    (vzniklo v ramci internetovych diskusii s vydavatelmi)
    je to ochranne opatrenie, aby vydavatelia neskrachovali a knihy minimalne aspon si zarobili na naklady
    na druhej strane podla niektorych vydavatelov prave vhodne nacasovane rozsirenie ebooku este podpori predaj
    takze v CZ niektori vydavatelia neoficialne dokonca ticho podporuju ebooky
    pst nehovorte to prilis nahlas … :-)
    ..
    idem teda ten Vas link trocha rozsirit dalej
    napiste prosim ci sa to nejako prejavilo na zaujme o knihu

    minimalne sa aspon niektori ludia o Vas dozvedia…
    podobne ako ja teraz ….

  35. teraz pozeram po nete
    no tieto tri knihy su tu uz pekne dlho
    minimalne 4-5 rokov
    takze objavil som Ameriku, no nic ….
    aspon si precitam …

  36. Ochrana porovnáváním a mazáním “neautorizovaného” obsahu je vůbec nejhorší způsob, jak situaci řešit. Co když bude prodejců více? Jak ověříte, že kniha kterou má uživatel ve čtečce nekoupil u někoho jiného? Jak ověříte, že nejde o public domain knihu? Jak ověříte, že dotyčný nečte literární prvotinu svého kamaráda, který mu ji sám poskytl? Jak ověříte, že si uživatel nestáhl veřejně přístupný text na netu, který se mu nechce z nějakého důvodu číst online, a chce si jej v klidu přečíst ve čtečce? A vzato do důsledku, jakým právem má kdo co nahlížet komukoliv do jeho privátního zařízení a rozhodovat co tam může mít a co ne?

  37. Pravda. Je to zly sposob. Ale u ifon store to funguje. U nejailbreaknutych zariadeni sa neda nahrat do mobilu nezakupena aplikacia. Niekde to registruje a kontroluje co ma uzivatel zakupene. A uzivatelia s tym urcite suhlasili “i agree” fajkou niekde pod 10000000 stranami vseobecnych podmienok.

    Ano pokial to bude “otvorena” citacka pre nahravanie aj ineho obsahu, tak sa to nebude dat takymto sposobom ustrazit.

    Co sa tyka prava na nahliadanie do zariadenia.. myslim ze uz teraz do mobilov, pdaciek, notbukov a vobec do vsetkych zariadeni pripojenych do akejkolvek siete nahliadaju min. policajne zlozky, tajne sluzby, hackeri a kto vie este aka chamrad. Neviem si predstavit kolko namahy by v dnesnej dobe stalo uchranit si v privatnom zariadeni pripojenom do siete sukromie. Takze pytat sa akym pravom.. co ja viem? Mladsie generacie podla mna uz i tak maju svoje digitalne sukromie uplne na haku.

    No a k tomu rozhodovaniu co tam moze byt, to uz je tiez zavedené. S nokiou nenakupime u apple store, ani s androidom u nokie.

    Ono sa to urcite nejako casom poriesi :)

  38. iPhone a jeho market je zcela něco jiného. U toho jde o platformu jedné firmy, na které běží pouze aplikace určené pro tuto platformu. Knížka není aplikace, to je jen text, možná obrázky. Amazon (například) si jen těžko může monopolizovat prostý text s tvrzením, že jde o unikátní řešení, pro jehož funkčnost je nezbytná naprostá kontrola mateřské firmy.

    Co se “nahlížení” týče…promiň, ale to co popisuješ je rezignace kombinovaná s paranoiou, to celé říznuté strachem z neznáma. Ano, je možné sledovat komunikaci připojených zařízení (ale i tomu se dá poměrně úspěšně zabránit, přinejmenším co se obsahu té komunikace týče, když už ne jejích účastníků – i když to se dá do jisté míry také řešit), ale co se přímo obsahu připojeného zařízení týče, není to zdaleka tak jednoduché, jak se tě snaží média a “odborníci” přesvědčit. Uchránit si soukromí svého počítače zase tak složité není. Vyžaduje to samozřejmě nějakou úroveň technických znalostí, a trochu zdravého rozumu, což může být nedostatkové zboží, ale jde to. Zařízení dedikované nějakému účelu (jako je třeba právě nějaká ta čtečka) je samozřejmě něco jiného, ale to neznamená, že bychom se měli vzdávat přirozeného práva na soukromí a ovládání svého legálně pořízeného majetku jen proto, že někdo automaticky považuje všechny své zákazníky za zloděje.

    A mladí kteří mají své digitální soukromí na háku…ono je to přejde až trochu povyrostou. Řeči o mládeži, která nechápe, nerozumí, pohrdá a ignoruje tady jsou tady už od antiky :-)

  39. http://www.kickstarter.com/

    Mozno sa to lahko povie, z reakcii ludi mi vychadza, ze najprv zopar knih napisat, zverenit, rozsirit ich cez priatelov, socialne siete a podobne. Z toho je jasna odozva ci je to citatelne, ci ludia maju o to zaujem a podobne. Nasledne to vyuzit na nastartovanie dalsej knihy pomocou projektu stylom kickstarter. A takto fungovat dookola. Asi z toho nie je taky super prijem ako ked je knizka bestsellerom a predava sa a preklada vsade vo svete, za knihu sa akoby zaplati raz a potom je pristupna vsetkym. Ale je to sposob zarobku a moznosti prace na tom co ludi bavi.
    Btw, aj tak je stale dost ludi, ktori uprednostnia pevnu vazbu knihy, aj ked existuje volne stiahnutelna internetova verzia.

  40. No napad je to dobry a mohl by se osvedcit, uz proto, ze byste byl mezi prvnimi, kdo se o to ve sve zemi pokousi.
    Nadseni fanousci tomu pomohou jeste vice.

    Na zafinancovani projektu (libovolnych, klidne kniha) je tu dobry nastroj na http://www.kickstarter.com/

    Preju hodne stesti

  41. keby som si chcel (a ja veru chcem) kupit legalne svk knihy v eformate, kde mam taku moznost? (nikde)

    ebook reader nie je ziadna exotika – za 120 eciek vam dorucia expresne ups-kou z usa najnovsi kindle

  42. dobry vecer pan hvorecky,

    vase knizky (teda minimalny silny pocit cistoty a lovcov) poznam, mam ich kupene v papierovej forme a pacia sa mi. chcel som si kupit aj eskortu, ale zatial nejako nevydalo.

    tesim sa ale ze si opat mozem precitat lovcov na nooku.

    k teme volne dostupnych ebookov – beriem ich ako demo. niektore ebooky po precitani kupim v papierovej forme, hlavne ked ich chcem pouzit ako darcek.

    ak by bola nejaka sanca poslat autorovi cojaviem 5 ecok tak by som asi nevahal. problem je ze ak sa aj predava ebook, tak je priblizne v cene papierovej knizky co sa mi zda neadekvatne. predpokladam ze vacsinu z ceny ebooku zozerie distribucia a autor dostane minimum.

    pre volne stahovane veci a platenie kto kolko chce treba obrovsky trh a znameho autora. problem je ze clovek pisuci po slovensky ma trh 5 milionov ludi z ktorych povedzme 60% nikdy ziadnu knihu necitalo, zo zvysku zase najmenej 80% nema moznost citat ebooky a zo zvysku najmenej 75% proste z principu neplati. z 5.000.00 zostava potom potencialny trh 100.000 slovakov z ktorych zase neviemkolko % cita typ literatury ako pisete.
    takze proste malo hlav malo kapusty.

  43. Ahoj, ako cerstvy majitel KINDLE len vitam taketo aktivity autorov, ktori kracaju s dobou. Na Martinus jedno vydavatelstvo ponuka ebook tituly (detske). Super, DOC, HTML, skoda ze nie aj AZW, nevadi…ale…10EUR ??? Nech sa spamataju, za 10EUR dietatu kupim ilustrovanu knihu, takze nehrozi, aby som si kupoval takto predrazene knihy.

    Platit za knihy ? Ano nie je problem. Som pouzivatel iPhonu a takmer vsetok software stoji 0.79E a napriek tomu, ze mam jailbreak a moznost neobmedzene stahovat kradnuty software, tak pomerne casto aj kvalitny software kupujem (predtym si ho ale vyskusam kradnuty, a ked stoji za to, chcem podporit autora). Apple iTunes Store je perfektne vymysleny a velmi pohodlny, dvoma klikmi mam nakupene priamo z iPhone.

    Takze ak napr. Amazon ponukne podobny obchodny model a ponukne cely backend a spravu predaja a penazi, potom by to bola totalna pecka.

    Inak pan Hvorecky, preco ste ponukli PDB nejake OCR z netu a neposkytli priamo vas original (mate urcite v nejakom txt editore) zkonvertovany do epub, pdb ci priamo azw ? Drzim PALCE a podprujem vasu aktivitu, najma ak poskytnete konverzie priamo do vas.

  44. Hmm, ako to tak čítam, vidím, že sa stráca samotná podstata existencie knihy. Ja osobne si neviem predstaviť ten pocit, že nedržím v rukách tú voňavú vec, že by som nemohla vlastnoručne obracať stránky a počúvať šušťanie listov. Veď kniha je o tom, aby sa držala v rukách. Možno som blázon a fanatik do kníh, pravdupovediac po vstupe do kníhkupectva nikdy neodídem len z jednou knihou, no aj napriek tomu, že tých financií nemám toľko, aby som si mmohla dovoliť kupovať knihy, nikdy mi nie je ľúto, že po odchode z kníhkupectva som ľahšia minimálne o 20 éčok. Neodsudzujem ľudí, ktorí siahnu po elektronických verziách kníh, ale..
    A btw. z Tvojich kníh, Michal, mi chýba už len Silný pocit čistoty, ktorý sa mi snáď čoskoro dostane do rúk =)

  45. Poviem to takto: pokiaľ stál DVD film origo 1200 sk v starej mene a teraz v stánku 3 € tak sa aj napriek tomu sťahuje tak či tak.

    Píšem články a pridávam fotografie a jednoducho ich potom nachádzam tie fotografie, kade tade bez toho, že by sa niekto opýtal.

    Nechcem dávať watermark do fotografie, ale jednoducho stačí tak málo, pár riadkov napísať či si môže pre seba urobiť kopiu.

    Tak či onak je to v ľuďoch a popritom stačí tak málo ….

Napíš komentár