“Židovského pôvodu”. Vsuvka.

Moje verejné vyjadrenie Proti Slovenskej pospolitosti a iným rasistickým a fašistickým skupinám v našej krajine nezostalo bez odozvy. Pod obrovským množstvom anonymných nickov sa pod článkom spustila diskusia najnižšej predstaviteľnej úrovne.

“Židoboľševik” bolo jedno z najslušnejších označení, ktoré som si o sebe prečítal. Ak má niekto chuť stratiť aj posledné ilúzie o stave slovenskej spoločnosti, hor sa do čítania, ale odporúčam postaviť si k počítaču vedro. Varoval som vás.

A to, čo sa teraz deje na webe Proti prúdu, prekonáva všetko, čo som dosiaľ vo verejnom diskurze zažil. Nedávno som napísal, že tam sa “do sýtosti ukája grafomanská skupina popieračov holokaustu, odhaľovačov svetových židovských sprisahaní a dokazovateľov ikstisícročných dejín nášho národa.” Teraz to podpisujem a zvýrazňujem – s doplnením, že najnovšie som sa ich terčom stal aj ja. Na titulke mi venovali tri “články”.

Tlačová správa agentúry SITA o mojom získaní novinárskej ceny v Berlíne sa pre anonymov z Proti prúdu stála zámienkou na šírenie správ o mojom údajnom židovskom pôvode. Takýto nechutný antisemitizmus sa na webe, pre ktorý píšu aj niektorí bývalí poslanci NR SR, vyskytuje celkom bežne. Ak by som židovského pôvodu aj bol, verím, že ma to nerobí druhotriednym občanom. (V skutočnosti je naša rodina pravdepodobne typický stredoeurópsky mix poľských, spišsko-nemeckých a slovenských koreňov.)

Akej prízemnosti sú títo ľudia ešte schopní? Najčastejšie sa oháňajú bojom za slobodu slova. A treba priznať, že slávia úspech: bez najmenších problémov u nás vychádza médium, ktoré by konkurovalo aj nacistickému plátku Völkischer Beobachter.

V redakcii Spieglu som so šéfom online vydania v stredu hovoril aj o problémoch s diskusnými fórami, ktoré sú v Nemecku zo zákona prísne kontrolované. Za propagáciu fašizmu a klamanie o holokauste na webe tam hrozí súd a väzenie.

Cestou z Berlína do Bratislavy som si v novinách Die Welt prečítal rozhovor s jedným z mojich najmilších spisovateľov Imrém Kertészom, ktorý ako malý chlapec prežil Osvienčim a Buchenwald. So smutnou rezignáciou v ňom priznáva, že už nedokáže žiť v Budapešti, pretože mu noví fašisti a antisemiti milované mesto na staré kolená úplne zhnusili. “Posledných desať rokov je to stále horšie a horšie,” povedal Kertész, ktorý sa rozhodol žiť v Berlíne. “Antisemitizmus sa s nacistami neskončil,” dodal.

Hoci som to v sebe popieral, nemohol som si pomôcť – Kertészove slová už asi začínajú platiť aj pre Bratislavu, Zvolen, Banskú Bystricu, Košice…

Pritom Kertész vlastný židovský pôvod aj vo svojej tvorbe neustále interpretoval s iróniou a často až krutým čiernym humorom. Aj v tomto interview napríklad vyhlásil, že nemá rád klezmer, lebo je to nuda.

Svoje klamstvo o “zmenenej agentúrnej správe” si ktosi vycucal z prsta. Verím, že mu aspoň chutil vlastný necht. Samozrejme, nijaký dôkaz o správe “na platenej sekcii SITA” nepredložil, keďže neexistuje.

Odkiaľ sa berú títo fanatickí podporovatelia Proti prúdu a Pospolitosti? Naozaj zbožňujú Mariana Kotlebu a najradšej čítajú autorov Augustína M. Húsku alebo Drahoslava Machalu, v eštebáckych archívoch známeho ako udavač Pamír?

Antisemitizmus u nás silnie, konšpiračné teórie ako riešenie vlastných mindrákov sú čoraz populárnejšie. Ak niekto ešte stále verí, že slovenská vláda proti tomu aktívne zasahuje, nech si prečíta, ako sa na Slovensku bojuje proti extrémizmu.

Nie, nedám sa odtiaľto vyštvať ako pán Kertész z Budapešti. V Bratislave som doma. Na čítačkách som krajinu prebrázdil krížom krážom. Píšem po slovensky, ten jazyk sa snažím používať stále lepšie a čoraz väčšmi ma fascinuje.

Nie, od štátu nedostávam ani korunu. A všetkým diskutérom, ktorí sú presvedčení o mojich miliónoch, odporúčam zistiť si, aké honoráre platia v SME. Od sklamania si budete trhať vlasy, aj keď tie asi na vyholených lebkách nemáte. Vyskúšajte si tri mesiace život v slobodnom povolaní, bez platu, iba z honorárov, a potom sa ozvite. Budeme sa mať o čom porozprávať.

Vsuvka je vložka do textu. Väčšinou sa oddeľuje úvodzovkami, dvojbodkami alebo čiarkami. Niekedy vypovie viac ako celý text.

Nemám riešenie. Nemám ani slová. Len nemo zízam na monitor a neverím vlastným očiam:

Picture 1

 

Picture 2

“Ich schreibe keine Holocaust-Literatur, ich schreibe Romane”

Krátka správa o dlhej budúcnosti

Do všetkého sa miešajú, kurvy!

30 thoughts on ““Židovského pôvodu”. Vsuvka.

  1. flamewar na slovenskom webe. toto tu uz davno nebolo. p. hvorecky, ludia su uz unaveni a znechuteni z celej tejto skazenej doby, ked je vsetko otocene na ruby. namiesto moralky mame nasilu pretlacanu skazenost, namiesto zakona a poriadku mame chranenych ciganov, namiesto podpory mladych rodin mame podporu neprisposobivych, namiesto slobody slova mame cenzuru a nalepky fasista, namiesto kultury mame dekadenciu,namiesto slobodnych novin mame szmeti, namiesto novinarov mame p. prochazkovu, namiesto Slovenska mame tuto krajinu, namiesto obcanov mame obyvatelov, namiesto politikov mame vlastizradcov, namiesto umelcov mame celebrity,namiesto byvania mame hypoteky,namiesto verejnej debaty mame nalepky, namiesto demokracie mame totalitu a takto by som mohol este dlho pokracovat. tym, ze vsetkych co na to upozornuju onalepkujete nic nevyriesite. az raz pridete do kosic, mozme sa o tom porozpravat hoc aj osobne.

    s pozdravom
    peter

  2. “Cestou z Berlína do Bratislavy som si v novinách Die Welt prečítal rozhovor s jedným z mojich najmilších spisovateľov Imrém Kertészom, ktorý ako malý chlapec prežil Osvienčim a Buchenwald.” – ja mu zo srdca gratulujem, ze sa mu to podarilo, dokonca dva koncentráky. To je neskutočné, ako to dokazal? Bol v tom case neviditeľný? Alebo si ho ako maleho chlapca esesáci, tak oblubili, ze mu darolali zivot aj napriek tomu, ze mal byt zholocaustovany?

    Bohuzial v Nemecku po druhej svetovej vojne sa dostali k moci zidia, ktorí si upravili zákony podla svojich potrieb. Spiegel je zidovsky bulvarny zdrap…

    Studuj historiu, ale nie tu, ktoru si vymysleli zidia, ale taku aka bola v skutocnosti..

  3. BuG.ToM, a ako sa študuje “história taká, aká bola v skutočnosti”? Podľa mňa tak, že sa snažím čo najviac sa priblížiť k zdroju informácií. V tomto pripade by to bolo stretnutie a diskusia s ľuďmi, ktorí tvrdia, že prežili holocaust (a povedzme aj dva koncentračné tábory). Ďalej spoznanie konkretného miesta a prostredia, v tomto prípade asi návšteva táborov a miest, kde títo ľudia pobývali. Potom ešte štúdium archívnych a súčasných materiálov a snaha dať si to všetko do súvislostí a pochopiť v kontexte doby minulej aj súčasnej (lebo tieto dva pohľady sa môžu líšiť).

    Šmahom ruky zhodiť výpoveď jedného človeka a označiť históriu nálepkou “židovská” a klamlivá je ľahké, pohodlné a hlavne emocionálne bezpečné. Vŕtať sa v minulosti, v traumách ľudí a národov, alebo svojich vlastných, je náročné a emocionálne zaťažujúce. Pretože o tom človek nemôže len rozmýšľať, ale musí sa s tým aj vyrovnať. A častokrát aj s faktom, že nám nielen ublížili, ale že sme aj my ublížili iným, v tom horšom prípade aj svojim najbližším.

    Nie som odborník na tému holocaustu a ani sa o ňu špeciálne nezaujímam. Ale zhodou okolností som mal šancu byť svedkom zaznamenávania tzv. orálnej histórie – rozprávania životných osudov ľudí, ktorí ho prežili. Boli to veľmi smutné a ťažké príbehy, ktorým neuveriť by pre mňa znamenalo neuveriť už nikdy nikomu a ničomu.

  4. ryan: po kliknuti na moje meno, mas moznost studia v rozsiahlej zbierke knih, stačí si vybrať. Priblížiš sa k histórii, ktorá je nam zamlčovana, je tam mnoho autorov, dokonca niektorý aj prežili koncentračný tábor. Bohužial v dnešnej dobe “vyvolení” si presadili zákon, ktorý znemožnuje diskusiu alebo štúdium tychto historických skutočnost a urobili si z holocaustu “zlatu baňu”. Iným pohladom na tuto skutocnost je clovek ONALEPKOVANY slovom: popierač holocaustu, extremista, fašista… ale to, ze židia maju v Talmude napisane: Ak má dospelý muž sexuálny styk s malým dievčatkom, nič to neznamená, pretože ak má dievča menej ako tri roky, je to akoby človek vopchal prst do oka a vytiekla z neho slza… zrak sa však vráti a tak isto aj panenstvo dievčaťu, ktoré je mladšie ako tri roky. (Kethuboth 11b)
    Dievča vo veku tri roky a jeden deň môže byť získaná do manželstva sexuálnym stykom. (Sanhedrin 55b a 69a-69b)242 a (Yebamoth 57b, 58a, 60b)

    Nemyslíš, že niečo tu nie je v poriadku?

  5. BuG.ToM: ja vám neodporúčam hŕbu kníh, iba jedinú: Kertészovu Bezosudovosť. to je kniha, ktorá v čase vydania spôsobila v komunistickom Maďarsdku aj nejeden škandál, pretože ponúka úplne iný pohľad na holokaust, ako bolo v literatúre bežné, zvlášť vo východnom bloku. garantujem vám katarziu.

    Prečítal si som ju prvýkrát a cítil sa očistený, ale ako to vôbec bolo možné? Kde sa vzal očistný pocit v takých neuveriteľných hrôzach? Kertész vykreslil utrpenie tak pravdivo a úplne, že som trpel spolu s ním, s tým, ktorý naozaj poznal peklo, nielen to Danteho vymyslené, ale to horšie, pretože skutočné – bolo to vášnivé a tvrdé odsúdenie celého veku.

    a ešte osobné odporúčanie: prestaňte sa skrývať za anonymitu, ktorá na webe už dávno vyšla z módy. pod vlastným menom budú mať vaše slová inú váhu. ale je to samozrejme na vás.

  6. Absolútna strata času. Hvorecký, Hvorecký. Zakomplexovaných, naivných chudákov, ktorí si nevidia ďalej ako na koniec svojho nosu je nesporne viac. Ty si však ich šampión. Pre teba je každý nepriateľ, kto nesúhlasí s tvojimi fantazmagóriami. Nechce sa mi veriť, že v Európe 21. storočia takýto ľudia žijú.

    Na TVOJE články je potrebné vedro a riadne veľké.

    Mimochodom, keď si spomenul holokaust, poznáš ešte nejakú inú historickú udalosť okrem holokaustu, ktorú nie je možné v súčasnosti skúmať? JEDNU, JEDINÚ. Tvoja ideologická slepota (alebo pôvod?) ti však bráni spýtať sa prečo to tak je. Pravda sa zákonov väčšinou nebojí, lož býva takto chránená. A keď sme pritom, nikde si nepoprel svoj židovský pôvod, hanbíš sa zaň? Ja som kresťan, katolík a som na to hrdý.
    Stanislav Drno, Bratislava

  7. Absolútna strata času. Zakomplexovaných, naivných chudákov, ktorí si nevidia ďalej ako na koniec svojho nosu je nesporne viac. Ty si však ich šampión. Pre teba je každý nepriateľ, kto nesúhlasí s tvojimi fantazmagóriami. Nechce sa mi veriť, že v Európe 21. storočia takýto ľudia žijú.
    Na TVOJE články je potrebné vedro a riadne veľké.
    Mimochodom, keď si spomenul holokaust, poznáš ešte nejakú inú historickú udalosť okrem holokaustu, ktorú nie je možné v súčasnosti skúmať? JEDNU, JEDINÚ. Tvoja ideologická slepota (alebo pôvod?) ti však bráni spýtať sa prečo to tak je. Pravda sa zákonov väčšinou nebojí, lož býva takto chránená. A keď sme pritom, nikde si nepoprel svoj židovský pôvod, hanbíš sa zaň? Ja som kresťan, katolík a som na to hrdý.
    Stanislav Drno, Bratislava

  8. Fedor Gal vo svojej knihe eseji “O inakosti” napisal: “Clovek, ktory je najskor a predovsetkym Slovakom (Srbom, Nemcom, belochom…) a az potom vsetkym ostatnym je potencionalny zlocinec”. Ked som kedysi tuto knihu citala, tato veta sa mi vryla do pamati a v poslednom case, ako tak sledujem dianie okolo seba, sa mi castejsie a castejsie vynara v mysli. Lebo sa zial nachadzame v krajine, kde evidentne zije neuveritelne mnozstvo potencionalnych zlocincov.
    Neviem preco, ale ozaj nemam potrebu hrdit sa, ale ani hanbit sa za svoje (mimochodom aj zidovske, ale aj cesko – slovensko – rakuske) korene ci povod. Myslim si, ze som tolerantny clovek, ktory vsak nechce byt slepy, hluchy, mlciaci, necinne prizerajuci, ked vidi, co sa okolo neho deje. Nechcem byt tolerantna voci vlne (tsunami by bolo mozno trefnejsie vyjadrenie) antisemitizmu a rasizmu na Slovensku (alebo hocikde inde). Mam pocit, ze to chcel o.i. Michal Hvorecky vyjadrit cize nechapem, preco pan Drno obvinujete Michala z “ideologickej slepoty”. Prepacte mi teda, ze vyjadrim svoj nazor, s ktorym nebudete asi suhlasit, ale mam pocit, ze ten kto tu je zaslepeny, ste Vy.

    BuG.ToM: Len si dovolim jednu poznamku. Dekalog ma zasadny vyznam pre krestansku (ale samozrejme aj pre zidovsku!) etiku. Piate bozie prikazanie – nezabijes je asi to najpodstatniejsie prikazanie v ramci dekalogu a vseobecne platne moralne pravidlo, ktore vseci ti dobri ludia (dobri krestania) porusili, ked sa ucastnili, at uz fyzicky ci len ako mlciaca vacsina na jednej z najvacsich genocid v rami novodobych dejin Europy. Toto Vam pripada v poriadku???

    Danka Selingerova

  9. Michal Hvorecký: Ak si prežil katharsis, bolo to koli comu? Tyzden si sa nesprchoval alebo si sa zucasnil nejakeho masoveho vrazdenia?
    Ja chvalabohu mozem napisat, ze sa sprchujem pravidelne a nepodporujem ani masove vrazdenie ludi ani zvierat, co sa o zidoch neda napisat. Napriklad Gaza, kolko palestincanov už zabili zidia na tomto uzemí, ktore okupuju od roku 1948, ked vznikol sionisticko-zvrátený štát Izrael? Tisíce a tisíce…

    Či budem použivat nick alebo nie, je to snad moja vec. Mam na to hadam pravo, nie? Ci tvoje zidovsko-bolsevicke vierovyznanie nedokaze preklenut tento fakt? Osobne odporucanie si nechaj pre svoje deti, nie som chvalabohu tvojim synom. Moje slova maju vahu rovnaku, ci pisem pod nickom alebo pod menom, si strasne naivny spisovatel, myslis si ze ked zacnes pouzivat nejake trápne frázy, tak ma tu nejako ohuriš? :) Modu nesledujem, nakolko je vymyslom zidov, aby mali co stale predavat a oblbovat ludi nepodstatnymi vecami v ich zivote a takto z nich vysávat peniaze…

    Danka Selingerova: Ked už ste spomenula Fedora Gala, ktory sa narodil v a prezil koncentracny tabor (ako je to možne????) moja mama v 89 roku pocas prenosu v TV, kde ho uvidela prvy krat hned povedala, tak ten vyzerá ako sam diabol. Vtedy som tomu nejako nevenoval pozornost, dnes viem, ze sa nemylila, nech jej je zem lahka…
    Videli ste niekedy kóšer zavrazdenie dobytka, ak nie, tak Vam mozem napisat, že to islo len okolo Talmudu, ziadne 5 prikazanie: Len Židia sú ľudia. [Nežidia] sú zvieratá. (Baba Mezia 114a – 114b)

    Za vraždu, či už cutheana [nežida] cutheanom alebo Izraelitu cutheanom je vyvodený trest; ale pri vražde cutheana izraelitom trest smrti neexistuje. (Sanhedrin 57a)

    Aj najlepší z [nežidov] by mali byť zabití. (Babylonský Talmud)

    Ak je Žid v pokušení robiť zlo, mal by ísť do mesta, kde ho nik nepozná a robiť zlo tam. (Moed Kattan 17a)

    Mäso nežidov, je ako mäso oslov a ich koža je ako koža koní.

    Ak pohan [nežid] udrie Žida, nežid musí byť zabitý. Udrieť Žida je ako udrieť Boha. (Sanhedrin 58b)

    Ak dobytok izraelitu nabodne dobytok kanánca, nie je za to zodpovedný; ak však dobytok kanánca [nežida] nabodne dobytok izraelitu…musí za to zaplatiť v plnej výške.
    (Baba Kamma 37b)

    Ak Žid nájde predmet, ktorý pohan [nežid] stratil, nemusí ho vrátiť. (Baba Mezia 24a; potvrdené aj v Baba Kamma 113b)

    Boh neušetrí Žida, ktorý vydá svoju dcéru za starého muža alebo zoberie ženu svojho syna alebo vráti stratenú vec cutheanovi [nežidovi]… (Sandherin 76a)

    Čo Žid obdrží krádežou od cutheana [nežida], môže si ponechať. (Sanhedrin 57a)

    [Nežidia] nespadajú pod ochranu zákona a Boh vydal ich peniaze Izraelu. (Baba Kamma 37b)

    Židia môžu používať lži (úskoky) na oklamanie [nežida]. (Baba Kamma 113a)

    Všetky [nežidovské] deti sú zvieratá. (Yebamoth 98a)

    [Nežidia] majú radšej sex s kravami. (Abodah Zarah 22a – 22b)

    Nádoby [nežidov], neposkytujú snáď skazenú chuť jedlu, ktoré sa v nich varí? (Abodah Zarah 67b)

    Ak má Žid koitus (sex. styk) s nežidovskou ženou, či už je trojročné dieťa alebo dospelá, vydatá alebo slobodná a čo i len deväť rokov a jeden deň stará – keďže mal s ňou úmyselný koitus, musí byť zabitá ako je to zo zverom, pretože kvôli nej sa Žid dostal do problémov.
    (Talmudská Encyklopédia)

    Viete kde boli spachane genocidy este predtym ako nastupil k moci Hitler? Hovori Vam nieco Velka Oktobrova Socialisticky Revolucia v 1917 v Rusku, kde ZID Lenin spolu s zidom Lev Trockym alias Ilja Bronstein zacali genocidu v celom štate, vystrielanie celej carskej rodiny, zabijanie krestanov, nicenie krestanskych kostolov, vypalovanie dedin, ukrajinsky hladomor… Presne tohto sa chcel Hitler zbavit, bolsevizmu a slobodomurarov, toto je ten pravý dovod toho, preco bolo tolko utrpenia cez II.World War. Inak je dobre vediet, ze tuto vojnu sponzorovali z oboch strán ZIDOVSKY BANKÁRI, ktorí po vojne zinkasovali velke peniaze z obnovy krajín znicenych vojnou…

    Takze prosim, o akých moralnych pravidlách píšete??
    Co tak ukrizovanie Krista Zidmi?
    Priniesol Novy Zákon a lasku a oni ho za to zradili a zabili…

    Pozrite co napisal jeden účasnik koncentračného tábora: Profesor organické chemie na Hebrejské univerzitě a bývalý vězeň koncentračního tábora v Bergen- Belsenu Šahak předsedal Izraelské lize pro lidská a občanská práva. S odvoláním na zákony a předpisy platné v Izraeli, známé každému pro jejich striktní uplatňování, konstatoval, že „Stát Izrael je
    rasistickým státem v pravém slova smyslu, protože lidé jsou soustavně a legálně diskriminováni v nejdůležitějších oblastech života jen pro svůj původ… kdo není Žid, je diskriminován jen pro to, že není Žid“. Šahak kriticky rozebral současné projevy rasismu v Izraeli: „Většina půdy v Izraeli patří Židovskému národnímu fondu nebo je jím spravována. Ten zakazuje Arabům bydlet nebo otevřít si živnost a někdy i pracovat na vlastní půdě jen proto, že nejsou Židé! Takováto politika se zde těší nejen dokonalé právní ochraně (na rozdíl od obdobné diskriminace Židů, která je v ostatních zemích nelegální), ale je podporována všemi nástroji izraelské moci. Tímto způsobem byla v Izraeli
    vybudována celá města vyčištěná od Arabů či od Gójů, a to legálně. V jiných městech, jako je Nazaret, je jen jeden zvláštní obvod „vyhrazen“ pro Araby. Každý pokus Araba koupit nebo najmout si byt od Žida je otevřeně a legálně mařen všemi vládními úřady (ministerstvo výstavby, městská správa atd.) a
    také odporem židovských obyvatel podporovaných izraelskou policií. Mohu pouze připomenout, že nikdo není proti prodeji nebo pronájmu bytu v Nazaretě, jestliže kupující nebo nájemce je Žid, což je podle rasové definice oficiálně používané v Izraeli člověk, který může prokázat, že jeho matka, jeho babička, jeho prababička a babička jeho babičky, byly Židovky. Když toto prokáže, prodej nebo pronájem je v pořádku.“

    Ešta etale mate pocit že na Slovensku je rasizmus alebo nieco podobne? Nic Vam nebrani k vystahovaniu sa do Izraela, tam Vas prijmu s otvorenou naručou…a tam sa mozete zucastnovat zvrátených sionistických a satanistických vecierkov.

  10. BuG.ToM: keď niekomu vynadáš alebo ho zosmiešníš, môžeš čakať len reakciu rovnakú, alebo prinajhoršom žiadnu – čiže ignorovanie. A je škoda, že to tu takto musí skončiť, mohla to byť celkom zaujímavá debata.

  11. ryan: :) zvestovatel dobrych správ :) dakujem Ti, ze si ma upozornil na to, ze diskusia konci len preto, ze niekto nevie preglgnut fakty. Dokonca som nevedel ani to, že to Ti tu riadiš, kedy nastane koniec diskusie, pan Terminator (Ukončovateľ).

    Ak niekto ignoruje historicke fakty, prekruca ich, s takym clovekom je velmi tazka diskusia, lebo ma proste dane, ze to bolo takto a nijako inak, da si to do zakona a tym diskusia skončila a to je presne pripad katarziovaneho Hvoreckeho, jedna kniha mu stacila na to, aby sa uspokojil s myslienkou sväteho holocaustu a nebral do uvahy historiu…

  12. Vážený pán Hvorecký,
    je mi veľmi ľúto, ale musím konštatovať, že tá Vaša odpoveď nie je odpoveďou na obsah môjho diskusného príspevku, hoci v upútavke mi to sľubujete.
    S pozdravom
    Vladimír Pavlík

  13. “V redakcii Spieglu som so šéfom online vydania v stredu hovoril aj o problémoch s diskusnými fórami, ktoré sú v Nemecku zo zákona prísne kontrolované. Za propagáciu fašizmu a klamanie o holokauste na webe tam hrozí súd a väzenie.”
    A to je demokracia? Sloboda?

  14. naozaj nevidím zmysel v hádkach zo zaslepenými obmedzencami..
    nad hlupákom sa nedá vyhrať, jedine tak že ho bude človek ignorovať..

  15. Pán Hvorecký, prepáčte prosím, že odpovedám takto oneskorene, snaď si to ešte prečítate.
    Právny štát nie je len o tom, že štátna moc dodržuje vlastné zákony (potom by boli právnymi štátmi aj mnohé totalitné štáty), ale ide najmä o to, že samotné zákony zohľadňujú určité princípy ako napríklad dodržiavanie ľudských práv. (samozrejme vrátane politických práv ako sloboda prejavu) Zákon, ktorý by trestá určité nevhodné alebo “závadné” prejavy a názory, nemá v právnom štáte miesto. Vy píšete o “klamaní o holokauste”, za ktoré môže ísť dotyčný do väzenia. Predstavte si napíšete niečo o holokauste, ktoré bude podľa súdu klasifikované ako “klamanie” a pôjdete do chládku. Je toto sloboda? Podľa mňa nie. Omnoho demokratickejšie by bolo toto klamanie demaskovať, nemyslíte?
    Čo sa týka paragrafov 422 a 423 (a ďalšie tzv. extrémistické paragrafy), tak tieto sa dostali do TZ až touto novelou: http://www.rokovania.sk/appl/material.nsf/0/238DB1EFC746088941257500004E21DB?OpenDocument , aby sme boli presní. Do účinnosti vstúpila 1.9. 2009. Tu by som sa Vás tiež rád niečo spýtal. Po tejto novele obsahuje náš Trestný zákon takéto ustanovenie: “§ 422c
    Prechovávanie extrémistických materiálov
    Kto prechováva extrémistické materiály, potrestá sa odňatím slobody až na dva roky.” (len pre informáciu: v Nemecku je obdobné ustanovenie, len s výnimkou pre historikov)
    Pojem “extrémistický materiál” je definovaný (viď § 130(8) ) pomerne “voľne”. Takže, považujete za správne, že podľa litery zákona môže byť človek odsúdený na 2 roky väzenia za prechovávanie akéhosi materiálu? Teda nemusí to ani nikomu ukázať, súhlasiť s tým, len stačí, že túto “závadnú” vec má doma. Je toto sloboda?

  16. Michal: extremista je aj clovek, ktory vypije o 2 litre vody viac ako ja, na jedno posedenie. Preto kazdy clovek s flasou mineralky moze byt odsudeny ako potencialny nebezpecny clovek – extremista. Kazdy aj totalitny stat je pravny z pohladu vlády, ktora si robi zakony podla svojich predstav, aby utlacovala obyvatelstvo a upierala slobodu prejavu a stastnej existencie. Hvorecky je len jeden z tych, ktory sa drzia ako vos v srsti tohto rezimu a pekne pomalicky si vychutnavaju cicanie krvi. O tom je ich cele židovstvo, cicať, cicať a cicať, po tisicrocia na tejto planete. Iny pracuju a oni parazituju, ked niekto na nich nakrici, dokazu sa len stazovat, ze su utlacany, vyplakavaju a nariekaju, ale uz v pozadi kuju tajne pikle, ako zase niekoho zodrat z kože a zarobit bezpracne peniaze…

  17. BuG.Tom, fuuuha, tak tomuto vravim paranoia. Blahozelam, ste ako z ucebnice…

  18. Čakám že tu niekto konečne vyvrati tvrdenia toho akože paranoika, ale zatiaľ len osocovanie. Čo si mám ako neinformovany o tom myslieť?

  19. To je tak, ked sa mudrlanti zmozu len na jedinu vec :) klikni si na moje meno a možeš začať študovať a oboznamovať sa…

  20. Bug.Tom …jasne..truhtbooks, takze ty vies pravdu, a my sme len manipulovani, neviem co napisat…si naivny hlupak ak si myslis ze tie detinske a hlupe konspiracie su pravda!to je cista paranoja clovece…na take kecy a “pravdivu historiu” moze len slaboduchy jedinecn naskakat, a potom sa tvarit ako elita. skoda diskusie, ta pri takych ako ty aj tak nema vyznam…

  21. salparadise – držiš sa znameho porekadla, podla seba sudim teba?
    Ak nejake fakty su pre niekoho nepripustne, tak ich nazve konšpiráciami, to je uplne užasne :) další z vyvoleného národa sa ozval…

  22. Pan Hvorecky nic som od Vas necital a nejak specialne sa ani nechystam, ale co sa tyka “diskurzivneho lyncovania”, mate moju plnu podporu. Ludia ktori stekaju, sice vacsinou nehryzu (aj ked nie vzdy to plati), na internete ale aj to stekanie dokaze nabrat ohlusujuce rozmery a ja Vam to vobec nezavidim. Je to nechutne, primitivne a prilezitostne zranujuce, snad to raz legislativa doladi.

    Sloboda slova nie je jedina, ani najvyssia ludska hodnota, ale az prilis casto sa tak portretuje. Este raz, drzim palce, su to anonymni internetovi hajzli (btw mimoriadne dobry postreh o mindrakoch a konspiracnych teoriach!) a snazte sa nevyhoriet.

  23. BuG.ToM>
    “homosexuálnu (buzerantskú) orientáciu”
    “a so súhlasom červeného žido-bolševika premiéra Fica”

    na tvojom “blogu” sa stretava paranoja a hlupost v jednom
    sranda ked ma ide hlupak presviedcat ze on ma pravdu a ja som zmanipulovany

    podla mna si hlupy clovek ktory sa totalne nudi, je strateny v spolocnosti, tak sa snazi predvadzat svojou “zidovskou a ciganskou temou” a grupuje sa v skupine rovnako stratenych ludi ako ty (kotlebovci). a tam si krasne drukujete ze ste “elita naroda” a zvysok ludi su cigani, zid, buzerenti, sorosovci, zidobolsevici,…

  24. BuG.ToM>

    a skoro som zabdol na jednu paradoxnu situaciu z vasich “nazi” zivotov. dozadujete sa slobody, absolutnej slobody pre vas a vase myslienky, a pritom vam vadi sloboda myslienok “buzerantov”, zidov a podobne.

    chcete slobodu pre vas a ked ste boli pri moci (pred rokom 45) tak ste slobodu potlacali brutalnym sposobom a keby ste sa dostali k moci, opat by ste ju potlacali

  25. O com to splietaš?? Ja že som bol pri moci?? :) Chod sa pozriet do zidovskeho Izraela, ako sa potlaca sloboda na ukradnutom uzemí, ktore patri Palestine. Buzeranti su chorí ludia, je to sexualna uchylka, rovnako ako pedofilia, to mi na tom vadi, hlavne to, ze sa to prezentuje ako nieco normalne. Ak je to normalne, potom nech sa zoberu 2 bukvičaci a splodia dieta… Po 48 prevzala moc tvoja červená banda, potom to už bolo v poriadku? :)

  26. Michal Hvorecký,uvedomujete si koľko nenávisti ste rozjatril svojimi článkami?Ja si zas myslím že nestačí prečítať jednu knihu,ale vo Vašom prípade ,ich treba prečítať skutočne hrbu kníh,preto,že píšete pre verejnosť a verejnosť by mala byť pravdivo informovaná ,preto nestačí prečítať jednu knihu a myslieť si ,že už všetko viete.Ľudia by mali byť ľuďmi ,nech sú už akejkoľvek národnosti ,rasy a hlavne náboženstvá.Ktorékoľvek náboženstvo sa dá zneužiť ,ak sa doň vloží fanatizmus.Píšte o celosvetovom rasizme,o celosvetovej neznášanlivosti ,ako iné náboženstvá neznášajú,napríklad kresťanov a hlavne netreba zabúdať,že v koncentračných táboroch nezahynuli len židia.Mne je ľúto všetkých ľudí ,ktorí zahynuli v koncentráku,aj tých čo ho prežili,určite majú z toho traumu na celý život a čo tak Vatikán ,nieje vinný za tu hrôzu v koncentračných táboroch.Nebolo to s jeho požehnaním?Ste zameraný jednostranne a vôbec nie ste objektívny.To si uvedomte a nebude sa na Vašu hlavu sypať toľko vulgarizmu.Čo ja tiež z duše neznášam,Svojím spôsobom ste vulgárny aj Vy ,aj keď nepíšete oplzlé slová.

    .
    .

  27. Možno jesť problematicke vyjadrovanie niektorých ľudej na chatoch, no nebudem podporovať cenzúrovanie. I takoví ľudia majú pravo sa slobodne vyjadriť a svojprávny občan si na toto urobiť vlastný nazor. Prepáčte mi moji slovenčinu, niesom zo Slovenska a naučil som sa ju trocha ešte po čas mojej vojančiny. A možete schvalovať.

Napíš komentár