Muži, ktorí milujú malých chlapcov

Keď som si v novinách prečítal správu o tom, že matematikár Milan M. zneužíval štyroch chlapcov, vedel som, že ma čaká ďalšia bezsenná noc. Hlboko vo mne sa opäť otvorila čierna priepasť, v ktorej sa zážitky s týmto mužom premietajú ako v perverznej platónskej jaskyni. Ani po toľkých rokoch sa to nedá zastaviť. Zízal som do tmy okolo seba i v sebe a myslel som na tých dvanásť a trinásťročných chalanov. Bolo mi ich sakramentsky ľúto. Viem si predstaviť, ako sa cítia a čo ich asi čaká. Len vďaka viacerým náhodám som neskončil ako oni.

Mal som jedenásť. Milan M. bol tri roky mojím triednym profesorom a patril som medzi chlapcov, ktorých miloval. A aby to malo pôdorys gréckej tragédie, jeho mladšia dcéra bola moja spolužiačka, tá staršia o ročník vyššie. Konštelácia ako od Božského Markíza.

Nebude to prvý raz, čo Milan M. pôjde za pedofíliu s veľkou pravdepodobnosťou na niekoľko rokov do väzenia. Teraz má už 72, takže to hádam bude naposledy. Sedel aspoň trikrát, naposledy roku 2007 s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu päť rokov, ten autor hravých matematických učebníc a zbierok roztomilých príkladov, ktoré si môžete kúpiť na webe. Súd mu už niekoľkokrát uložil ochranné sexuologické liečenie ambulantnou formou, ale nepomohlo. Toto je láska na celý život.

Aj mňa raz kvôli nemu vyšetrovala polícia, myslím, že na jar 1989. Dvojica policajtov vtedy chcela jeho prvý škandalózny prípad z pionierskeho tábora vyšetriť a zároveň ututlať, pretože sexuálne zločiny predsa v reálnom socializme neexistovali. Mňa z nepochopiteľných dôvodov nútili, aby som im na lístky písal a potom nahlas vyslovoval, ako nazývam to, čo mám medzi nohami, a neuspokojili sa, kým som nepoužil  najvulgárnejší výraz.

V lavici si toho Milan M. ku mne i k niekoľkým iným dovoľoval dosť, ale predsa len sa pred toľkými očami musel krotiť. Na doučovanie algebry, ktorá mi vôbec nešla, ma lákal k sebe domov. Raz sľuboval hory-doly, inokedy hrozil vyhodením z ročníka, potom prosil a žobronil. Napokon som šiel. Ten byt vidím pred očami, akoby som v ňom naposledy sedel na gauči včera. Našťastie sa nečakane dostavila jeho vtedajšia manželka.

Zriedkavo som v živote stretol človeka, ktorý by sa ku mne správal tak milo. V takom veku vám nedôjde, že za dobrú domácu úlohu sa chlapci nehladkajú po stehnách, neobchytkávajú v rozkroku a nebozkávajú na líca a pery. Jeho gestá a pohyby som vôbec nechápal, iba som sa ich strašne bál. Ale skúste v jedenástich namietať profesorovi, ktorého ako autoritu vedy uznáva polovica Európy.

Dnes máte problém vyhnúť sa tvrdému pornu na každej druhej webstránke, ale ja som do trinástich ani raz nevidel nahé ženské prsia, nehovoriac dačo iné. Teraz sa podľa štatistík začína s pravidelným sexom pred pätnástym rokom života. My sme zväčša začínali podstatne neskôr, samozrejme, kto ako. Zatiaľ čo moji spolužiaci už randili, ja som mal zo sexu dlho panickú hrôzu. Vždy znova sa mi pred očami zjavovala tá tvár z bytu a bolo mi na šabľu.

Moja generácia nezažila sexuálnu výchovu, aspoň nie takú, ktorá by bola určená dospelým. Mňa ešte učili, že onánia škodí zdraviu a ľudské telá v učebnici biológie kreslili bez pohlavných orgánov. Vtedy ešte neboli ideálom partnerského života a kariéry zlatokopky visiace na peňaženkách a penisoch svojich hlavohrudí. A v butikoch pre tínedžerky sa nepredávali handry ako stvorené pre kurvičky.

So spolužiakmi, ktorých Milan M. miloval tiež, sme si hovorili, že je to úchyl, ale nerozumeli sme, čo to slovo vlastne znamená. A on robil všetko preto, aby sa dostal blízko k malým chlapcom. Organizoval prázdninové tábory pre talentované deti aj Školy v prírode na odľahlých miestach, presadil elitnú matematickú triedu a prvé osemročné gymnázium v ČSSR, doučoval deskriptívu po škole aj súkromne, pričom všade muselo byť do počtu aj zopár dievčat, aby to nebolo nápadné.

Keďže už neučí, tentoraz sa na love zameral na nákupné centrá. Vyberal si najmä chudobných mladíkov, ktorým za návštevy vo svojom byte aj platil. Chlapcov posadil do auta, odviezol k sebe, púšťal im porno a miloval.

Ten pán patrí do sorty múdrych a talentovaných pedofilov, ktorých by ste si na prvý pohľad obľúbili ako kultivovaných a slušných starších pánov. Hans Christian Andersen nesmierne rád čítal deťom. Lewis Caroll najradšej kreslil obrázky nahých dievčatiek a jeho Alicu psychoanalytici vykladajú ako spletitú penetráciu s maloletou a iniciačný vstup do zakázaného sveta za zrkadlom. Jaroslav Foglar združoval skautov a písal prvotriedne chlapčenské príbehy, v ktorých vládne kult tela a protogejské priateľstvá.

Michael Jackson si v poslednej životnej fáze myslel, že je čarodejník z krajiny Oz a vo svojom Neverlande splní deťom najtajnejšie sny. V podstate o nič nejde, všetci sa predsa máme radi a sme najlepší kamaráti, že? Len občas, prosím, malá pusa za odmenu, iba jeden dotyk, aha, tuto, a potom si daj, prosím, ústa sem…

Som šťastný, že sa mi v podstate nič nestalo, na rozdiel od desiatok chlapcov, ktorí mali s Milanom M. menej šťastia. Dnes mám zdravého a krásneho syna a môžem sa milovať so ženou, ktorú ľubim.

Ale keď som počas bezsennej noci myslel na matematikára a jeho obete, uvedomil som si, že u nás k zásadnému posunu v sexuálnej výchove nedošlo. Komunisti si privlastňovali ľudské telo a jeho pohlavný život, a dnes sa o to isté pokúšajú náboženskí fundamentalisti, podľa ktorých sú neraz geji rovnako nebezpeční ako pedofili a často tie slová používajú ako synonymá. Naši kresťanskí politici ženám radia, koľko by mali mať detí a povzbudzujú ich, aby rodili viac, školskú výchovu k bezpečnému sexu považujú za hriešnu a zbytočnú a kondómy za diablov vynález na vraždenie detí – najlepšia antikoncepcia je podľa nich sexuálna abstinencia až do svadby. Nejeden minister zdravotníctva (!) u nás už ženám zakázal preplácanie tabletiek a vytvoril ekonomickú bariéru reprodukčnému zdraviu.

Ešte aj najobyčajnejšiemu z Obyčajných ľudí bolo nedávno „na zvracanie“ z toho, že sa slovenská lesba pomilovala so svojou priateľkou a potom o tom krátko napísala na svojom blogu. Čo ak nebodaj dokonca dosiahla orgazmus? Také dačo slovenská žena vlastne ani nesmie, jej úlohou je akurát poskytovať pôžitok dokonalým slovenským mužom, ktorí majú najdlhšie penisy v Európe a v posteli to vedia tak dobre, ako nijaký iný národ.

Keď už aj do mainstreamu prenikli Muži, ktorí nenávidia ženy, kniha, ktorá formou trileru mimoriadne intenzívne vypovedá aj o sexuálnom násilí v dnešnej spoločnosti, možno by stálo za to hovoriť o sexe ako v roku 2012, a nie 1970.

Ročne sa obeťami pedofilov na Slovensku stane asi štyristo detí, ale to sú oficiálne čísla, na verejnosť sa podľa odhadov polície dostane iba zlomok prípadov. Svet je plný mužov, ktorí milujú malých chlapcov. Web a hospodárska kríza páchateľom poskytujú nové príležitosti. Ak o obetiach viete, alebo ste jednou z nich, nemlčte. Možno pomôžete, aby z tých zmätených a zúfalých mladíkov raz vyrástli zdraví dospelí.

44 thoughts on “Muži, ktorí milujú malých chlapcov

  1. Milý Peter, aj konzerva sardiniek a gejovia majú niečo spoločného..A tento článok nie je o Vašom tápaní v orientácii a vine.

  2. To je nejaká organizácia, ktorá zastupuje teplých pedofilov. Pedofili sú aj hetero. Holt, že existuje nejaká organizácia na tento štýl a tvrdí, že ma niečo spoločné s teplými je pekné, ale ja ako gay som o nej jednak nikdy nepočul a vôbec ma nererzentuje a samozrejme súhlasím s tým názorom, že pedofília je choroba/porucha/úchylka.

  3. to Peter: Dobre, tak zrozumiteľnejšie: pedofília je choroba. Týka sa ľudí. Všetkých národov, rás, krvných skupín, každého stupňa spoločenského postavenia a dokonca aj..prekvapenie: sexuálnej orientácie.
    V tomto prípde ale najskor nejde (iba) o pedofíliu. Je známe (teda aspoň osobám, ktoré sa v téme pohybujú nielen z “wow” záujmu, že pedofilovia sa zamilovávajú a dokážu ovládnuť svoju sexuálnu túžbu voči maloletému, neublížia. Toto je však prípad muža s postavením, dlhoročného manipulátora, ktorý vie, vedel, čo robí. Na výčitky to nevyzerá.
    Mnoho heterosexuálnych mužov znásilnilo neplnoleté. Tento článok, myslím, nenaznačuje nič z toho, o čom píšete.

  4. preklep vo vete :Ale keď som počas bezsennej noci myslel na matematikára a jeho “obeti” / obete.
    btw mrazilo ma pri citani clanku, mam dvoch malych synov a uz sme raz v parku ( tu u nas, kedze sme susedia , viete o ktorom hovorim) mali podobnu skusenost, naozaj je to strasna vec.Mrzi ma ze ste nieco take prezili, je to krute.

  5. skvelý poučný článok. najviac sa mi páčila veta :-možno by stálo za to hovoriť o sexe ako v roku 2012, a nie 1970.-
    je smutné , ako sa odsudzujú lesbičky a gayovia, ale pedofili a úchyláci sú ututlávaní,hlavne v kresťanstve. a to nie je fér….

  6. pan Hvorecky,
    dufam, ze nechcete naznacit ako bernu mincu nieco, co je NAZOROM niekoho ineho, a sice NAZOR prof. Weissa ze Hans CH. Andersen, Lewis Caroll a Jaroslav Foglar boli pedofili.
    http://dictionary.sensagent.com/pedofilie/cs-cs/#cite_note-38
    A dokonca keby to aj bola pravda, co ma tento naznak vyvolat u citatela vasho clanku? Odpor, opovrhnutie alebo co? Ze by sa diela tychto autorov snad mali palit na hranici alebo ze by hodnota ich diel mala byt degradovana ich poruchou/chorobou?

  7. tak to mi bolo v cínovom jednonohom statočnom vojačikovi hned jasné, a ked nechal umriet negatívne dievčatko so zápalkami, už nebolo pochýb

  8. reakce na viktora:
    Tento článek je taky pěkně od věci…homosexuála nikdo nestvoří, žádná univerzita, církev, ani armáda…homosexuálem se prostě narodíte a nedá se to změnit, nemůžete si to vybrat a není to otázka nějakého trendu..v církvi je dost gayů a pedofilů prostě proto, že v dřívější době, aby muž bez manželky nebyl nápadný, aby nemusel být nucen tlakem okolí do manželství, vstoupil do církve – a bylo tak v pořádku, že nemá ženu. A proč by kněz nemohl být gay, když bude dodržovat všechny ty zásady a žít v souladu s tím, co káže..zrovna tak pedofil, když mu víra pomůže překonat choutky a nebude nikomu ubližovat….sex mezi muži v armádě, věznicích a internátech vyplývá z toho, že muži rádi experimentují, dělají “zakázané” věci a mají prostě rádi sex, častěji než ženy, které nepotřebují uvolňovat sexuální napětí…..a sex s mužem z nikoho taky neudělá gaye, to není jen o sexu, ale o tom, ke komu cítíte lásku, s kým chcete být, s kým jste šťastní…
    a že je to proti přírodě? co se pořád oháníte přírodou?! jsme lidi, my už dávno nejsme v souladu s přírodou…a tam se dějí horší věci, jako třeba násilná kopulace zebřích hřebců s březími klisnami, aby potratily a mohly nosit jejich potomky….a umělé oplodnění jako není proti přírodě? kdo chce být psa, hůl si vždycky najde…všechno má nějaký důvod a neděje se pro nic za nic..takže i homosexualita má taky důvod a já pochybuji, že by jím měl být posměch a opovržení ostatních…..

    a jinak, hrůza, že se to obtěžování děje, neumím si to představit…

  9. reakce na viktora:
    Tento článek je taky pěkně od věci…homosexuála nikdo nestvoří, žádná univerzita, církev, ani armáda…homosexuálem se prostě narodíte a nedá se to změnit, nemůžete si to vybrat a není to otázka nějakého trendu..v církvi je dost gayů a pedofilů prostě proto, že v dřívější době, aby muž bez manželky nebyl nápadný, aby nemusel být nucen tlakem okolí do manželství, vstoupil do církve – a bylo tak v pořádku, že nemá ženu. A proč by kněz nemohl být gay, když bude dodržovat všechny ty zásady a žít v souladu s tím, co káže..zrovna tak pedofil, když mu víra pomůže překonat choutky a nebude nikomu ubližovat….sex mezi muži v armádě, věznicích a internátech vyplývá z toho, že muži rádi experimentují, dělají “zakázané” věci a mají prostě rádi sex, častěji než ženy, které nepotřebují uvolňovat sexuální napětí…..a sex s mužem z nikoho taky neudělá gaye, to není jen o sexu, ale o tom, ke komu cítíte lásku, s kým chcete být, s kým jste šťastní…
    a že je to proti přírodě? co se pořád oháníte přírodou?! jsme lidi, my už dávno nejsme v souladu s přírodou…a tam se dějí horší věci, jako třeba násilná kopulace zebřích hřebců s březími klisnami, aby potratily a mohly nosit jejich potomky….a umělé oplodnění jako není proti přírodě? kdo chce být psa, hůl si vždycky najde…všechno má nějaký důvod a neděje se pro nic za nic..takže i homosexualita má taky důvod a já pochybuji, že by jím měl být posměch a opovržení ostatních…..

    a jinak, hrůza, že se to obtěžování děje, neumím si to představit…

  10. Velmi pekne napisane.
    Skoda, ze tam nie je spomenute, ze drviva vacsina sexualneho nasilia na detoch, ci uz chlapcoch, alebo dievcatach v akejkolvek forme sa odohrava v priamo v rodine, kde ho pachaju rodinni prilusnici. Jeho pachatelmi su najcastejsie heteroseuxalni muzi (otcovia, bratia, strykovia, blizki rodinny priatelia a pod.). Tychto muzov je tiez tazke oznacit za pedofilov v takom zmysle ako pedofila vykresluje tento clanok. V clanku popisana pedofil tvori mizive mnozstvo z pripadov sexualneho nasilia.

    Obraz starsieho muza, ktory obtazuje cudzie deti je v niektorych pripadoch skutocny, avsak v konecnom dosledku zavadzajuci, pretoze je umiestneny mimo rodinneho kruhu. Keby sa tato situacia rozobrala do detailu, tak pravdepodobnost, ze dieta zazije sexualne nasilie ovela viac zvysuje hociaky hetero muz z rodiny a blizkeho okolia, nez pedofil mimo nej.

  11. Pridavam vlastnu skusenost – ako byvaly sportovec / sportova gymnastika/ som cestoval na sustredka samozrejme s chlapcami, trenerom, okolo nas sa hybalo malo zien / mamy nemohli byt vsade/. Az neskor som pochopil, kolko pedofilov a gayov sa okolo nas tocilo!!! Pozor, nebol to ani trener, ani maser, ale obcas nejaky sponzor a najcastejsie fanusik… Ludske telo a este pekne stavane je velky fetis! Nerozumel som, preco nas prijemny a sympaticky chlapik presviedca o tom, ze muz najlepsie chape muza… divili by ste sa, kolkych chlapcov to rozkolisalo!!! Sedi, ze sexualna vychova u nas je na urovni 70 tych rokov / mam 35 rokov/… Na pedakov sme mali Par chalanov sa stalo gaymi len preto, ze sa im to zapacilo, ze je to moderne !!! Pravdepodobny bisexual / alebo heterak neuspesny u dievcat / sa tak nechal presvedcit, ze je gay, vtiahla ho komunita a predsa nie je stastny a spokojny. Tak moj stary kamarat bojuje s vlastnou identitou a nejasnou orientaciou. Znie to neuveritelne, ale zazil som to!!!

  12. pedof. je zla velmi hnusna, ale nemusel si do toho zatiahnut resp. pospinit cirkev…pedofili su zly a su zo vsetkych oblasti…

  13. K článku: Dobrý začiatok, ale zlý koniec. Prečo to spájanie pedofílie s antikoncepciou a počtom detí v rodine?!
    ::
    Sexuálna výchova na spôsob informovania o spôsoboch “bezpečného sexu” nie je výchovou, ale kazením mládeže. Dobrá výchova musí byť komplexná.
    ::
    Cesta do pekla má svoje stupne: na začiatku je zle chápaná sloboda (bez noriem a zodpovednosti), potom tzv. otvorenosť (vulgárnosť), nasleduje pornografia mäkká a po nej tvrdá, ďalej propagovanie homosexuality (máme ju dnes takmer v každom novom filme), pokusy o legalizáciu pedofílie… Čo bude nasledovať? Nuž, z načrtnutého radu sa to dá predpokladať.
    ::
    Kresťanstvo nie je proti pohlavnému životu, naopak. Je však za jeho usmernenie – aby bol prirodzenou súčasťou života, nie cieľom, aby bol radosťou, nie traumou.

  14. Hm, pedofilia nieje problém! Vždy tu bola, je a bude, s tým treba rátať. Problém je nedostatočná prevencia. V školách dodnes chýba výchova k vyššiemu sebavedomiu, ktoré je dostatočnou prevenciu aj na iné spóocenske deje (soc. väzby /politika). Zda sa, že súčasný stav je vyhovujuci, ľudia s nízkym alebo žiadnym sebavedomím sú ľahko manipulovateľný, dajú ľahko zneužiť na rôzne ciele ( ekonomické, náboženské, politické, sexuálne …).

  15. Velmi slubny a zaujimavy clanok si podla mna, Michal, zabil uplnym klise spajania cirkvi a antikoncepcie a pedofilie…. ako keby to bolo to jedine, co sa o tom da povedat.

    V kazdom pripade sa mi pedofilia, a teraz mi je jedno, ktore pohlavia su v nej zaangazovane. absolutne hnusi. Mrzia ma Tvoji byvali spoluziaci, mrzi ma, ze si sa s tym stretol takto blizko a mrzia ma pripady, ktore sa aj teraz deju, len o nich este nikto nenapisal…

  16. mňa zaujíma len jedna otázka, prečo ste napísali tento článok práve v tomto čase?

  17. pretože minulý týždeň sa v novinách objavila správa o jeho novom zločine a už som nemohol a nechcel dlhšie mlčať o tom, čo všetko tomu predchádzalo a ako som ho poznal ja.

  18. Reakcia na prispevok, ktory uvadzam dole:

    Mam podobnu skusenost a preto som trochu precitlively na clanky o sexualnej orientacii. Len malokto vie o com hovori.
    Ja som si priblizne do 27rokov myslel, ze som gay a teraz mam 30 a celkom dobre chapem ako som sa na tuto cestu dostal. Zjednodusene: v mojom pripade to bola klasicka rodinna schema: slaby otec, silna matka. Prostredie jednoducho ovplyvnuje aj nase sexualne spravanie a to je dnes dost tabuizovane. Zda sa to neuveritelne… ale zazil som to tiez.
    Teraz, asi ako Erikov kamarat, bojujem so svojou identitou. Aj ked viem, ze som sa nenarodil ako homosexual a podarilo sa mi odkryt prekrytu heterosexualitu…
    Samozrejme, ze pedofilia je nepripustna a ako homosexual moze byt clovek stastny.
    No clanok sa mi zda byt tiez dost zjednodusujuci.
    Homosexualita moze byt dost zlozita tiez a porovnavat ju s pedofiliou sa mi v tomto kontexte nezda byt celkom spravne.

    Erik: Pridavam vlastnu skusenost – ako byvaly sportovec / sportova gymnastika/ som cestoval na sustredka samozrejme s chlapcami, trenerom, okolo nas sa hybalo malo zien / mamy nemohli byt vsade/. Az neskor som pochopil, kolko pedofilov a gayov sa okolo nas tocilo!!! Pozor, nebol to ani trener, ani maser, ale obcas nejaky sponzor a najcastejsie fanusik… Ludske telo a este pekne stavane je velky fetis! Nerozumel som, preco nas prijemny a sympaticky chlapik presviedca o tom, ze muz najlepsie chape muza… divili by ste sa, kolkych chlapcov to rozkolisalo!!! Sedi, ze sexualna vychova u nas je na urovni 70 tych rokov / mam 35 rokov/… Na pedakov sme mali Par chalanov sa stalo gaymi len preto, ze sa im to zapacilo, ze je to moderne !!! Pravdepodobny bisexual / alebo heterak neuspesny u dievcat / sa tak nechal presvedcit, ze je gay, vtiahla ho komunita a predsa nie je stastny a spokojny. Tak moj stary kamarat bojuje s vlastnou identitou a nejasnou orientaciou. Znie to neuveritelne, ale zazil som to!!!

  19. polozil som otazky pani Remiarova. Pan Hvorecky opisuje svoju trpku skusenost s clovekom ktoreho urcitym sposobom charakterizuje ako opovrhnutia hodneho. Na zaciatku dalsieho odstavca tohto cloveka zaradi do “sorty múdrych a talentovaných pedofilov, ktorých by ste si na prvý pohľad obľúbili ako kultivovaných a slušných starších pánov.” A dalsia veta v odstavci uz hovori: Hans Christian Andersen nesmierne rád čítal deťom. Lewis Caroll najradšej kreslil obrázky nahých dievčatiek a jeho Alicu psychoanalytici vykladajú ako spletitú penetráciu s maloletou a iniciačný vstup do zakázaného sveta za zrkadlom. Jaroslav Foglar združoval skautov a písal prvotriedne chlapčenské príbehy, v ktorých vládne kult tela a protogejské priateľstvá.” Preco su tam prave tito 3 autori? Preco boli spojeni prave s clovekom, ktoreho autor clanku charakterizoval? Ak by som nieco chcel vyjadrit sarkasticky/ironicky, ale slusne, tak by som pradvepodobne pouzil takuto formulaciu, Ak by som chcel o niekom slusne povedat, ze je napr. pedofil tak by som to mohol napisat skratene aj takto: Peter je pedofil a opovrhujeme nim vsetci. Ferko tiez rad pestuje deticky na svojich kolenach. Citite tu konotaciu v druhej vete pani Remiarova?

  20. Anton… to naznacujete vy! Ja si myslim, ze je velky rozdiel ked nejaky ucitel zneuziva svojich ziakov a ked niekto napise Alicu v krajine zazrakov… napr. aj taky Benjamin Britten obluboval mladych chlapcov a povazoval tuto cast svojej osobnosti za hriesnu a verim, ze nikoho neobtazoval, co hovoria aj vypovede chlapcov s ktorymi spolupracoval pri svojich najma opernych dielach.
    Neviem preco by som mal opovrhovat napr. nim, ktory urcite spada do tejto kategorie tiez, aj ked je to len taka skatulka a v tej skatulke su velmi rozni ludia.
    Ja s ludmi, u ktorich sa objavia taketo myslienky a istym sposobom s nimi zapasia skor sucitim. Urcite nimi neopovrhujem.
    Neviem ako Michal hvorecky, ale dufam, ze tiez nie.

  21. Pekne napisany, smutny clanok. Akurat nerozumiem, preco do toho autor zatahuje cirkev, ako keby pedofilia vyplyvala z nabozenskeho presvedcenia alebo co. Vsetky cirkvi, pokial viem, odsudzuju nasilie, okrem inych foriem aj sexualne. To, ze cirkev ma vyhrady proti nejakej konkretnej forme sexualnej vychovy pre deti predsa este neznamena, ze podporuje pedofiliu! Iste, aj v ramci cirkvi sa vyskytuju pripady pedofilov (podla mna nie viac ako v ktorejkolvek inej institucii – akurat sa o tom viac hovori), ale su to pripady zlyhania konkretnych ludi, ktori prekrocili zakony cirkvi a su nasledne z jej strany tvrdo postihovani. Zda sa, akoby si autor za kazdu cenu “musel kopnut”. Skoda.

  22. “Teraz sa podľa štatistík začína s pravidelným sexom pred pätnástym rokom života.”
    Rad by som videl zdroj tejto informacie

  23. Nedalo mi nereagovať, keďže sa tu niektorí “pánbičkáři” cítia dotknutí.
    1. Pán Hvorecký tu nespája cirkev s pedofíliou. Ja to skôr vnímam tak, že upozorňuje na to ako cirkev na Slovensku brzdí modernú výučbu sexuálnej výchovy, opierajúcej sa o biologické, psychologické, etické a iné poznatky. Je zrejmé, že to tak na Slovensku je. Žena, ktorá podstúpi interupciu, berie antikoncepčné tabletky a nebodaj má sex pred svadbou, je v očiach veriaceho človeka vyvrheľ. Stačí si prečítať vyjadrenia KDHákov a Konferencie biskupov Slovenska (napr. http://www.sme.sk/c/5783002/sexualna-vychova-na-skolach-zjednotit-ci-nie.html).
    Radšej nech 14-ročné dievčatká rodia, pretože nevedeli, že sexom môžu otehotnieť a o antikoncepcii nepočuli, pretože v oblasti sexuálnej výchovy prevláda temný stredovek. Osveta nemôže byť šírená, pokiaľ jej cirkev bráni, resp. uplatňuje svoj monopol a stredoveké videnie na sexuálnu výchovu. Práve osveta/sexuálna výchova môže varovať mládež pred možnými nástrahami pedofilov. A osveta môže poukázať na rozdiely medzi gayom a pedofilom (spájať gaya s pedofíliou je iracionálne), sexuálnymi delikventmi atď. Je potrebné osvetliť mládeži, že homosexualita nie je choroba, zatiaľ čo pedofília je a je potrebné ju liečiť, navyše je trestná. V Brave Girl! sa to tie decká asi nedočítajú.
    2. Pedofília sa nespája len s homosexualitou. A nespája sa len s mužmi, ale aj so ženami. Kto si myslí, že len gayovia sú pedofili, nech navštívi sexuológa a psychológa a porozpráva sa s nimi. Prípadne nech si naštudujú odbornú literatúru, nie Strážnu vežu.
    3. Nikde v článku som nenašla priamu zmienku autora o tom, že by Christensena a spol. nazýval pedofilmi a kázal by zakázať ich tvorbu. Ich diela majú neprekonateľnú umeleckú hodnotu, a preto je treba hodnotiť diela a nie autorov. Aj Oscar Wilde bol gay, to neznamená, že sa vzdám jeho literatúry len preto, že spal s mužmi. Hemingway bol zas alkoholik (nemám rada pijanov), to však neznamená, že spálim jeho knihy na hranici.
    4. Nikto netvrdí, že len katolícka cirkev sa dopustila pedofílie, ale o nej sa najviac píše a, bohužiaľ, Vatikán často pomáha ututlať takéto kauzy bez ohľadu na duševné zdravie obetí. Písalo sa o zneužívaní detí nemeckými, americkými, holandskými a inými cirkevnými predstaviteľmi. Boli o tom publikované knihy, filmy, svedkovia boli vypočutí, zaistené boli dôkazy. Dokonca sa pápež ospravedlnil za tieto činy: http://spravy.pravda.sk/papez-sa-ospravedlnil-za-sexualne-zneuzivanie-deti-knazmi-pat-/sk_svet.asp?c=A100918_155715_sk_svet_p29
    Možno by bolo dobré zrušiť celibát, pretože kto chce, cestičku si nájde ako vybočiť (nie je tajomstvom, že veľa farárov si narobilo deti, viď arcibiskup Sokol, ktorý je navyše spájaný s ŠTB). Preto, ak chce niekto moralizovať v oblasti sexu, najprv nech si pozametá pred vlastným prahom.
    Za zmienku stojí aj tento film: http://www.csfd.cz/film/226378-zbav-nas-vseho-zleho/
    Nemyslím si, že p. Hvorecký si chcel kopnúť do cirkvy, on len konštatuje, čo je očividné. Teraz očakávam, že všetci kresťanskí fundamentalisti, ktorí tu krvopotne obhajujú cirkev, spustia vlnu kritiky na môj komentár. Pokojne!
    Ale nech sa skúsi každý vžiť do tých detí ako sa asi musia cítiť. Predstavte si, že by sa to stalo vám, vašim súrodencom, deťom, vnúčatám, priateľom. Tie deti nevedia, čo sa s nimi deje a dávajú to za vinu sebe. Navyše sa nevedia brániť. Pán Hvorecký sa snaží poukázať na túto hrozbu, ktorá tu je. Pedofil nemusí byť nejaký asociál, ktorý na prvý pohľad vyzerá, že nie je úplne v poriadku. Môže to byť aj ten milý sused od vedľa alebo dokonca vlastný strýko či otec.
    Tiež nechápem, prečo ho niekto kritizuje, že záver pokazil alebo nie je objektívny. Ako môže byť objektívny niekto v takej veci, ktorá sa ho bytostne dotýka? Toho človeka osobne poznal a pokojne sa mohol stať jeho obeťou (aj keď už len samotná prítomnosť v miestnosti s pedofilom dieťa poznačí). Jednoducho formou retrospektívy to potreboval zo seba dostať. Kto to nechápe, asi nemá schopnosť empatie. K tomu pridal opis stereotypov v našej spoločnosti, ktorá stále tabuizuje otázku sexu, sexuálnej orientácie a výchovy. Na záver dodal, že je nutné ohlásiť takýto čin, ak o ňom vieme, že je páchaný na bezbrannom dieťati. Niekomu sa to môže zdať smiešne, ale ľudia radšej zatvárajú oči pred takýmito vecami, nechcú si ich pripustiť a tak nechajú druhých, aby trpeli.
    V súvislosti so záverom ma napadol jeden výrok od Alberta Einsteina a týmto budem končiť:
    “The world is a dangerous place;
    not because of those who do evil
    but because of those who look on and do nothing!”

  24. Akoze ak reagujes na mna (clanok z 18.1), mozem ta ubezpecit ze nie som pambickar ani krvopotne neobhajujem katolicku cirkev. Myslim si, ze mam empatie dost a s autorom vo vacsine veci suhlasim. Akurat si myslim, ze nakolko zakladnym pribehom nebol negativny zazitok s knazom ale s ucitelom, nebolo podla mna proporcne venovat sa cirkevnym nazorom na sexualitu, ktore priemerneho cloveka ovplyvnuju v ovela mensej miere, ako celkove nastavenie spolocnosti. To je bohuzial take, ze rodicia casto na deti kaslu, nakupia im pocitace a nezaujimaju sa o to, s kym napriklad chatuju, kto vidi ich fotky na facebooku a podobne. Nepytaju sa ich na kamaratov, nezaujimaju sa o ich pocity, nevytvaraju si spolu vztah zalozeny na dovere. Deti maju potom casto problem sa im zdoverit s vecami, ktore sa im zdaju divne. Minule som si kdesi pozerala nejaky casopis pre 12-16 rocne devy typu BravoGirl, kde boli v teste otazky ako: dokedy je potrebne pozit interupcnu tabletku, ako rozhavit chalana na plazi a podobne, Neni divu, ze v detoch to moze vzbudzovat neistotu, co je teda “normalne” a co uz nie, ked sa o tom nemaju s kym porozpravat. Navyse zo statistik jasne vyplyva, ze najviac pripadov zneuzivania sa odohrava v rodinach, hlavne v takych, kde nefunguju normalne vazby. Napriklad 45 rocna matinka si zaobstara o desat rokov mladsieho partnera a divi sa, ze okukuje jej 15 rocnu dceru. A tak dalej. Urcite sa taketo pripady vyskytuju aj v skolach, na taboroch, v cirkvi a inde, najvacsie nebezpecenstvo ale urcite vidim nahradzovaniu normalnych medziludskych a hlavne rodinnych vazieb virtualnym pseudozivotom a pseudovztahmi.

  25. Páčil sa mi tento článok, snáď až na malé výhrady voči záverečnému odbočeniu od témy.
    Všeobecne vládne nepochopenie tak homosexuality, pedofílie ako aj sexuality vôbec. Ja osobne som za, aby sa hovorilo – aj na školách – o týchto témach. Myslím, že by sa tak mnohý mladý ľudia vyhli zbytočným frustráciám z toho kým sú. Nezisťovali a neuvedomovali by si to ku koncu adolescencie, ale už v začiatkoch a mali by teta aj viac času prijať to a naučiť sa s tým žiť. Tiež samozrejme by takáto informovanosť mládeže bola dobrou prevenciou zneužívaniu – jednak tým, že by boli informované deti a jednak tým, žeby si svoju orientáciu uvedomili aj deti a mladý z druhej strany.
    Inak musím uznať, že ma prekvapila primeranosť a kultivovanosť tohto článku. (Hoci sa tu zmätene používa slovo pedofília, pedofil ako sinonumum k zneužívaniu – čím nie je) A tiež v diskusii je prevaha rozumných príspevkov. To sa len tak nevidí.

  26. Pedofilia v pripade muzi vs. mali chlapci moze suvisiet s homosexualitou, Len je za tym este vacsi problem ako u homosexuality.
    Homosexualita je sice pre spolocnost skodliva (je jasne, ze ti ludia nie su zvycajne velmi stastni), ako pise Osho v clanku, na ktory tu jeden clovek dal link, ale nesuhlasim s pricinou jej vzniku, ktoru Osho uvadza. Homosexualita je podla mna sposobena tym, ked ma niekto prilis autoritativneho rodica (v dietati to spusti silny teritorialny konflikt). Chlapec s takymto rodicom sa stane homosexualom, t.j. beta samcom, ako sa nayzvaju podobni jedinci v zivocisnej risi. Tam vsak ma tento jedinec funkciu – podporovat alfa samca, a nebyt mu konkurenciou, ale medzi ludmi neviem, ci sa oni takto beru. Vnimam to ako ako trvale poskodenie, hormonalne vychylenie, ktore vznika v rannom destsve (nie pri narodeni). Niektori chlapi, inak orientovani, su taki krasni a schopni.. a pritom nemozu fungovat ako rodicia, pretoze so zenou by nevydrzali, resp. zeny s nimi nie, a dieta potrebuje matku aj otca, takze su v reprodukcii nie velmi pouzitelni. Dodavam, ze som zena, nie homosexualna, len sa tymto zaoberam v ramci pochopenia ludi a tejto spolocnosti.
    Gayovia, skuste sa zmierit s tym, ze ste taki. Nerobte zo seba obete ani hrdinov, ze ste vlastne stastni a hrdi na to, ze ste gayovia. Ked sa uprimne prijmete sami, potom Vas prijmu aj ostatni.
    Zamyslite sa vsetci nad tou pricinou, ktoru som tu napisala. Inspirovala som sa z germanskej novej mediciny. Na tejto teorii by sedelo aj to, preco su gayovia citlivejsi, nez vacsina hetero chlapov. Oni taki boli uz od narodenia, a prave preto tomu autoritativnemu rodicovi podlahli. Rodic vsak urcite nemal v umysle urobit zo syna homosexuala, alebo mu ublizit. Sam mal proste problemy. Preto riesenie je, aby sme vsetci smerovali k lepsiemu dusevnemu zdraviu, co sa podla mna da najlepsie, a len, cez hlbsie sebaspoznanie.

  27. Beriem spat, ze pri homosexualite ide o trvale poskodenie. Nechala som sa obalamutit tymto klise, a pritom som zastanca toho, ze najhorsie, co lekar moze urobit je, ze povie cloveku, ktory k nemu pride po radu, ze: “Mate nevyliecitelnu chorobu”… Vhodne je povedat mu: “Ja Vam s tym neviem pomoct, skuste niekoho ineho.” Lekarom proste akoby chybala pokora.

    Nasla som po napisani mojho minuleho prispevku informacie o ludi, ktori sa stali heterosexualmi, a metody prechodu mi pripadali rozumne. Preto uz si nemyslim, ze nie je mozne zmenit tuto hormonalnu odchylku. Clovek, ktory je takto “postihnuty” sa moze dat do poriadku, obnovit svoju identitu a s nou aj sexualitu. A ako tvdri Osho v inom clanku, ktory som nasla, a nieco na tom bude: homosexualita je prospesna vtedy, ak ide o prechodne stadium od narcizmu k heterosexualite (co prebieha v detstve). Je potrebna, bez toho by vraj prechod neprebehol hladko.
    Ak by som si zafilozofovala, ze aka je uloha ludi, ktori nevedia milovat opacne pohlavie, tak asi taka ista ako ludi, ktori maju napriklad rakovinu, alebo tych, ktori maju psychozy. Uloha je upozornit zvysok spolocnosti, ktory je ako tak zdravy, ze toto sa deje vtedy, ked… (dosadte si to, co usudite za vhodne vybrat si z roznych informacii odbornikov, casto si protireciacich). Ked si tam dosadime realitu, tak taketo pripady su pre nas poucenim, co mozme robit inak, aby sme boli spokojni.
    Tento clanok ma oslovil, aj ked je na nabozenskom webe (a ja som som skor za vedecky skor ako za nabozensky vyklad sveta, pricom E.Tolleho mozem): http://bigg.host.sk/rodina/

  28. Z Vášho názoru je zrejmé, že pán Hvorecký má v tomto článku úplnú pravdu! V oblasti sexuálnej výchovy a osvety ste naozaj zostali celkom nepoškvrnený. Ale nebojte sa, nie ste v tejto krajine sám!

  29. Nuž, milý Ján, prečo pán Hvorecký spája pedofíliu s antikoncepciou a pod.? Nuž preto, lebo je to stále o tej nedostatočnej sexuálnej výchove a osvete, ktorú stále katolícka cirkev potláča, lebo je jej to umožnené! Po 89 sa k nám vovalila vlna pornočasopisov a s ním aj rôzna iná a omnoho horšia špina, na ktorú táto krajina nebola pripravená a ani vychovaná. Všetci boli z pretrhnutej bariéry ako utrhnutí z reťaze, trvalo pár rokov, kým sa to upokojilo… a potom sme sa dostali zasa späť, skoro do tých istých koľají (hraníc, noriem, medzí…) ako predtým. Prečo? Lebo iné sme nepoznali. A, žiaľ, zotrvávame v nich dodnes. Nikdy, napríklad, nepochopím, prečo moja dobrá kamarátka z detstva, ktorá bola veľmi nadaná a mala do 18tich samé jednotky a keby bola mohla študovať vysokú, dnes by určite sedela niekde vysoko v právnickom svete a vďaka svojim morálnym hodnotám by skutočne pomáhala viesť túto krajinu k relevantným obzorom… ale ešte pred maturitou jej pán farár vybral brata katolíka za dobrého manžela a hneď po maturite, hor sa plodiť maličkých katolíkov! Podotýkam, že manžel ledva skončil troiročné učilište, nečíta knihy a pri piatich deťoch žijú dodnes v jednoizbovom byte v kresťanskej láske… a s materiálnou pomocou iných. Manžel pri svojom vzdelaní dostane prinajlepšom občas prácu školníka… a čo ona, kým bola premanentne na materskej? Našťastie, po piatom decku dostala rozum, prestala sa podriaďovať manželovým chúťkam – rodila pravidelne každý rok, dalo sa spočítať, že otehotnela presne po šestonedelí… Potom jej zomrela matka, ktorá ju od decka ťahala každý večer do kostola aj nasilu… Potom si urobila (popri tých deťoch! Čo by dokázala, ak by tie deti mala trochu neskôr?!) nadstavbu v sociálnej práci – s deťmi, lebo v inom by sa neuplatnila a je z nej taká malá Matka Tereza. Nemôžem povedať, že nie je šťastná, má pekné deti, našla si prácu, ktorá ju napĺňa, hoci veľmi neuživí… Ale: naozaj má supertalentovaná žena ešte aj v dnešných časoch iba rodiť a podliehať manželovi? O čo by bola prospešnejšia aj svojim deťom aj celej spoločnosti, ak by svojim deťom svojim zárobkom, ktorý by zodpovedal jej vysokoškolskému vzdelaniu, mohla dať už len viac priestoru na život, lepšie školy, lepší základ do života? Alebo ak by stála na mieste, kde môže rozhodovať pre dobro celej našej krajiny – lebo ona na to mala!
    A toto nie je jediný prípad takto “zničeného osudu (katolíckej!) ženy” v mojom okolí… Je mi z toho vážne smutno!
    A, prosím, nehovorte o katolicizme ako o kresťanstve, dobre? To nie sú synonymá – našťastie!

  30. Vo Vašom prvom článku som si pomyslela: “Načo píše tieto notoricky známe fakty o homosexualite?” , pri ďalšom čítaní: “No, dobre, že to niekto povedal, super názor!”, ale teraz ste to teda úplne zabili! Prevychvať homosexuála na heterosexuála? To vlastne hovoríte to isté, ako že spoločnosť môže z heterosexuála vychovať homosexuála! Iste, existuje niekoľko jedincov, ktorá sú nevyhranení, ale tí predsa nepredstavujú relevantnú väčšinu a teda toto tvrdenie o výchove (už ktorýmkoľvek “smerom”) nemôže byť pravdivé! Ak niekto tápe nad svojou orientáciou a dlhšie sa hľadá, pritom experimentuje, potom to predsa nie je tento prípad!
    Chcem tým všetkým povedať, keďže ste napísali, že ste heretosexuálna žena: Vy by ste sa nechali vychovať k tomu, aby ste žili so ženou v partnerskom zväzku? To je predsa pre Vás úplne rovnako neprijateľné, nie?

  31. Článek je to pěkný, ale jsou v něm chybně použity pojmy pedofil a pedofilie. “Nebude to prvý raz, čo Milan M. pôjde za pedofíliu s veľkou pravdepodobnosťou na niekoľko rokov do väzenia.” – za pedofilii se do vězení nechodí, pedofilie není trestný čin. Trestným činem je například pohlavní zneužívání nebo znásilnění. “Ročne sa obeťami pedofilov na Slovensku stane asi štyristo detí, ale to sú oficiálne čísla, na verejnosť sa podľa odhadov polície dostane iba zlomok prípadov.” – To je pravděpodobně ve skutečnosti počet pohlavního zneužívání. Proč je to podstatné? Prototože existuje hodně pedofilů, kteří děti nezneužívají. Naopak hodně pachatelů pohlavního zneužívání není pedofilních, pravděpodobně výrazná většina (podle vyjádření sexuologů Weisse nebo Brzka). O nekriminálních pedofilech se moc neví, obvykle se kvůli strachu z reakce veřejnosti k pedofilii nehlásí. Naopak případy pohlavního zneužívání, případně dokonce znásilnění, se objevují často v médiích a obvykle se v nich objeví něco jako “pedofil zneužil”, “případ pedofilie” apod., málokdy je to na základě sexuologického posudku, většinou je to zcela automatické. Velmi často se to objevuje i u případů, které neukazují činy pro pedofily typické – např. kauza Savile nebo Dutroux. Mladí pedofilové, kteří si začínají uvědomovat, že je přitahují děti, si pak nechtějí připustit, že jsou pedofilové, oni přece nejsou ty zrůdy z médií. Když si to začnou připouštět, často z toho mají deprese. Můžou si dokonce říct, že proč by nezneužili dítě, to přece normálně pedofilové dělají, to se od nich očekává.

    K sexuální výchově musím říct, že se mi zdá nedostatečná, nevím, jak je tomu na Slovensku. Hlavně začíná dost pozdě, ve věku, kdy se děti dostávají do puberty a začínají se stydět o sexu mluvit, případně jim to přijde jako něco velmi směšného. Přitom je důležité o sexu mluvit už dříve, aby se později děti nebály zeptat. Navíc některá témata jsou pořád docela tabu, například sexuální deviace (nově parafilie). Slyšel jsem vyjádření jedné odbornice, která dělá přednášky pro školy a říkala, že když se snažila zařadit do přednášek téma deviací, setkávala se často s reakcemi, že to není potřebné, že je takových lidí hrozně málo. Přitom takových lidí zas tak málo není. No a lidé pak také mají zkreslené představy o deviacích, ale hlavně ti mladí lidé, kteří si začínají uvědomovat, že nějakou deviací mají, pak vůbec neví, co dělat, jak žít a snadno podléhají negativnímu názoru okolí.

    K debatám, jestli byli někteří spisovatelé pedofily, přidávám odkaz na názor pedofila na Jaroslava Foglara http://www.pedofilie-info.cz/nazory/byl-jaroslav-foglar-pedofilem/

  32. Len málokedy, čítam články takéhoto charakteru. No toto bolo výborne napísané.

Napíš komentár