Pán Caban, nehanbite sa a nevoľte Kotlebu!

Vážený pán Branislav Caban,

prečítal som si Vaše dva články, v ktorých vysvetľujete, prečo ste v prvom kole volili a prečo sa aj v druhom kole chystáte voliť Mariána Kotlebu. Ďakujem vám, že ste svoje názory napísali otvorene a vážim si Vašu úprimnosť, ktorú z tých riadkov cítim. Nepoznáme sa osobne, ale rozhodol som sa, že Vám napíšem, pretože považujem za mimoriadne dôležité zareagovať na obe Vaše správy.

Pochádzate z Rimavskej Soboty, z mesta, ktoré aj ja dobre poznám zo svojich častých ciest za čitateľmi a priateľmi. Nedávno som tam v sympatickom malom kníhkupectve rozprával s gymnazistami o knihách a čítaní. Mám prechodený celý región krížom-krážom.

Opisujete, ako často musíte inde po Slovensku vysvetľovať, že nie ste Maďar. Píšete, že Rimavská má „úžasnú históriu“. Ako pre koho. Ešte roku 1938 žilo vo vašom meste 6 345 Židov a napríklad v malom Vyšnom Blhu 799. A ďalšie stovky a tisícky v iných dedinkách a mestečkách po celom šírom okolí. A koľko ich tam žije dnes? Čo sa s nimi stalo? Zaujímate sa o históriu, takže to dobre viete.

Prišli ľudia, ktorí o sebe nikdy nevyhlasovali, že sú xenofóbovia či nebodaj rasisti alebo extrémisti a ak aj mali vyholené hlavy, tak len preto, že boli plešatí. Ako píšete, „chceli upozorniť na problém a akurát zdvihli prst všetkým ľavicovým aj pravicovým politikom, ktorí sú v zásade úplne rovnakí a majú len plné ústa prázdnych rečí a planých sľubov“.

Onedlho sa postarali o to, že Židia z Gemera boli deportovaní do koncentračných táborov na nacistami okupovanom poľskom území. A tam skoro všetci brutálne zavraždení. A za tých Židov, ktorí zostali na území Slovenského štátu, zaplatila Slovenská republika dokonca 500 ríšskych mariek za osobu za odvoz do koncentrákov. 

rimaszombat4

Kedysi hrdé mestečká a malebná oblasť, v ktorej žijete, vyzerá práve tak aj vďaka Maďarom, keďže toto územie patrilo Uhorsku, a to nie dávno, ale napríklad ešte aj po viedenskej arbitráži. Lenže potom prišli ďalší ľudia, ktorí vonkoncom neboli xenofóbovia, rasisti ani extrémisti a Maďarov vysídlili, z Rimavskej Soboty 1 777, z Rožňavy 4 308 a z ďalších mestečiek a dedín stovky a tisícky v celej oblasti medzi Fiľakovom a Tornaľou. Do pohraničných regiónov nasťahovali Slovákov, aby aj zvyšní Maďari zostali odrezaní od štátnej hranice a maďarského etnického územia.

Vy žijete v súčasnosti a označujete ju za „žalostnú“. Trápi vás rómsky problém a dúfate, že sa „radikálne skupiny stanú politickou silou, s ktorou bude treba rátať,“ a „politici spozornejú“ a „konečne začnú pracovať na ozajstných riešeniach, ktoré by rómsky problém skutočne riešili, či zo začiatku aspoň zmierňovali.“

Ale ako? Čo chcú extrémisti urobiť? Zatiaľ jediné, čo Kotlebovci reálne prezradili je, že Rómov vyženú z nelegálne obsadených pozemkovzrušia osady. Pripusťme obaja, že sa im to podarí. Ale čo potom? Kam Rómovia pôjdu? Čo budú robiť a kde? Aké je toto „riešenie“?

Nijaký iný plán Kotleba nepredložil, lebo ho ani nemá a nebude mať, pretože on ho ani nechce mať, vonkoncom ho nepotrebuje, naopak, bol by mu iba na príťaž. Tak ako tí minulí riešitelia židovského a maďarského “problému” nemali nijaký iný plán okrem vysídlenia, pretože potom im už osud spoluobčanov bol ukradnutý, dôležité bolo len to, aby zmizli z očí.

Považujete sa za bezmocného. Svoju voľbu dokonca označujete za “smiešne a bezvýznamné gesto”. Vraj “neviete iným spôsobom upozorniť na problém, ktorý vás trápi”. Už týmito dvoma svojimi článkami ste to dokázali. Otvorili ste diskusiu. Priznali ste, a dovoľte mi, prosím, vysloviť to – svoj strach. Bojíte sa, dokonca sa hanbíte. Ale to nie je hanba. Preukázali ste odvahu priznať si svoju slabosť. Aj ja mám strach, veľký strach, a tiež v týchto dňoch vidím ako vy pred očami „temnú budúcnosť“ Slovenska.

L_-16287

Očakávate, že si vyslúžite nálepku rasistu alebo extrémistu. Odo mňa určite nie. Akurát ma sklamalo, že ste všetkých ľudí z mimovládnych organizácií označili za potkanov. Presne tak označovali všetci tí ne-rasisti a ne-xenofóbovia Židov a Maďarov na Gemeri. Neverili by ste, aká nevďačná, ťažká a mizerne platená je práca 95 percent ľudí z mimovládok, tých v rómskom teréne zvlášť.

Nevidíte „u politických predstaviteľov ani náznak potrebnej sebareflexie, vstúpenia si do svedomia a aspoň zlomok ochoty hľadať nové riešenia“. Nuž, tvrdo porazený Ľudovít Kaník náznak sebareflexie prejavil, keď oznámil, že podporí svojho rivala, len aby nevyhral Kotleba. A to vonkoncom nie som volič ani fanúšik Kaníka, koniec-koncov, len prednedávnom ma chcel zažalovať za článok o korupcii na Slovensku.

Tvrdíte, že o týchto veciach sa „nesmie príliš otvorene hovoriť“. Ale práve ste to dvoma článkami urobili. Búrate tabu, keď ste priznali, že ako vzdelaný príslušník strednej triedy volíte extrémistu. Priznali ste svoj strach. Cením si to.

Ale teraz si okrem strachu priznajte aj to, že v hĺbke duše ako Gemerčan nielen tušíte, ale ste si aj istý, že Kotleba nijaké riešenie či nebodaj zlepšenie situácie vo vašom regióne neprinesie. Naopak, vy viete, že on ju ešte zhorší, že on to napätie medzi väčšinou a menšinou, ktoré vás tak trápi, ešte vystupňuje.

Pán Caban, nehanbite sa za svoju voľbu. Vy viete, že rýchle a radikálne riešenie neexistuje, a ak ho niekto sľubuje, tak ponúka len násilie, to, čo už Gemer toľkokrát v histórii zažil a čo ho tak ťažko poznačilo. Prosím vás, aby ste šli voliť a aby ste volili slobodne a zodpovedne. Nevoľte Kotlebu.

Aj ja ako vy chcem veriť, že máme silu riešiť problémy, ktoré nás kvária, len pred nimi nesmieme zatvárať oči. Snáď ešte nie je neskoro.

Ďakujem vám za pozornosť a srdečne vás zdravím,

Michal Hvorecký

11. 11. 2013, Bratislava

Prečítajte si ajOtvorený list spisovateľa ministrovi kultúry

89 thoughts on “Pán Caban, nehanbite sa a nevoľte Kotlebu!

  1. Pán Hvorecký, ako som uviedol aj v maile, ktorý som Vám poslal, vážim si každú konštruktívnu kritiku, či pripomienku, pokiaľ je napísaná slušným a hodnotným spôsobom, ako ste to urobili Vy. Cením si, že ste venovali čas napísaniu takého dlhého článku a zároveň ma naň upozornili, hoci s mnohými vyjadreniami v ňom nesúhlasím a myslím, že názorovo sme na opačných stranách barikády. Reagovať na jednotlivé časti článku nebudem z časových dôvodov, ako som to uviedol aj v maile, ale možno mi budú inšpiráciou v budúcnosti pri nejakom ďalšom článku:-)

  2. Pán Hvorecký, píšete mi z duše, pred tým, než som si prečítala Váš článok, som napísala na svoj FB- ský status zopár riadkov v podobnom duchu.

  3. Nie som zaryty volic Kotlebu.. aby bolo jasnee.. ale ak hovorime o nom konkretne (nie o nackoch co ho nasleduju) tak nepacha(l) ziadne nasilie. Chce pomoct bezbrannym obcanom ziskat spat ich pozemky na ktore maju pravo a su bezmocni, niekolko krat ciganmi napadnuti a okrem Kotelebu im nikto nepomohol, takyto clovek mu da nielen hlas na 100% bez zavahania, ale mu bude do konca zivota vdacny.

    O akom nasili tu prosim Vas pisete??? Kazdy radikal musi byt na nervy z toho ako Kotleba kazdu akciu riadne ohlasi a riadi sa pokynmi policie ktora nepochopitelne ochranuje ciganov, ale neochrani dochodcov ktori chcu ist na svoje pozemky za ktore mimochodom musia stale platit dane.. vidno ze ani len vzdialene nemate ich problemy vypisujete tu ako spravodaj z tepleho domceku v US o krutej vojne vo Vietname.

  4. vsade tam,kde podobni Kotlebovia v minulosti posobili,priniesli len hrozu a vojny medzi ludi.Pan Kotleba ma velmi obmedzene zmyslanie,odporucam mu prestudovat si lepsie historiu,najde v nej podnet do buducnosti,historia sa totizto vzdy opakuje.

  5. Myslim, ze vsetci traja (a aj dalsie desiatky ludi, ktori si tieto blogy precitaju) vieme, ze Kotleba asi tazko vyhra, ale jeho aktualna pozicia, je natolko silna, ze by mala vzbudzovat aspon zamyslenie. Dolezite je, ze p. Caban nebol jediny, ktory volil Kotlebu. Je to zrejme vzdelany clovek, pre ktoreho bol tento cin nieco ako “akt zufalstva,” aj ked mozno su moje dojmy uplne mimo. Co je vsak este dolezitejsie, Kotlebu volilo vela tzv. “obycajnych / beznych ludi” (absolutne nechcem nikoho urazit). A to je skutocny problem, pretoze mnoho ludi nerozmysla nad pricinami a nasledkami a nedivaju sa do hlbky. Su nespokojni, velakrat aj zufali. Volia pocitovo, nechaju sa opit rozkom a su lahko manipulovatelni.Pre tento dovod, je 90% Slovenska oranzovej farby a pre toto, je v BB kraji Kotleba druhy. A ta nespokojnost a zufalstvo vystrelilo v minulosti aj Hitlera hore… lebo zufali ludia sa dopustaju zufalych cinov…

  6. Nuz, neviem kolko ma spolocne nestastnik Kotleba (v podstate bezvyznamny pajac) s deportaciami Zidov. Chapem ze jeho aktivity v Pospolitosti evokuju prvoplanove zavery, ved taki sme my, laviciari, nie? Ale dobre, Kotleba je ee fuj. Lebo fasisti boli zli, a to naozaj boli. Preco je vsak podpora paseraka papagajov, alias agenta Slavika OK, to nechapem. Zavrazdeni fasistami su memento, kvoli ktoremu nesmieme dopustit aby sa historia opakovala, suhlasim. Nedochadza mi svak, preco laviciarom nevadia zavrazdeni komunistami a Statnou bezpecnostou. Farar Polak bola obet na ktoru mozme kaslat? Len odvleceni si zasluzia aby sme kvoli nim nedopustili opakovanie historie? Ine obete tuto vysadu nemaju mat? Lebo mne to vychadza tak, ze aktivny nomenklaturny kader a StB-ak milovnik papagajov ma priamo spolocne so zlocinmi komunizmu svoje aktivne posobenie v danom case. Kotleba je len akysi nepodareny plagiarot ani nevie sam coho. Ale beriem, salonnym laviciarom jedna obet vadi, druha nie. Jeden napodnovatel zlocincov je odsudeniahodny, druhy aktivny poslupracovnik zlocincov je hodny doporucenia zvolit ho.
    Ze sa nehanbite…

  7. Ku tým rómami nelegálne obsadeným pozemkom. Niekedy tuším tohto roku šiel v správach istej TV príspevok, kde sa jeden róm z Krásnohorského Podhradia sťažoval. On by si aj rád odkúpil pozemok, ale údajne tie pozemky majú až 18 vlastníkov, takže je to fakticky neriešiteľný problém. Takže sa teraz bojí, či mu náhodou ten dom nezbúrajú.

  8. konečne čítam niečo normálne inteligentné, už som sa bála, že ľudia ani neuvažujú..

  9. Uved nam prosim ta konkretne Kotlebove ciny o akych tu pises, lebo podobni tebe uz napachali v historii vela ohovarania a klebiet. Tiez sa ti toto generalizovanie asi nepaci.

  10. Myslim ze pan Hvorecky nepochopil podstatu blogu pana Cabana. Pan Caban nehovoril ze Kotleba je riesenie- je len alternatívou k dnesnemu hroznemu stavu. Nezvolil Kotlebu lebo od neho nieco ocakava, ale pretoze chce zobudit politikov.

  11. Pán Michal , vy ste buď psychický narušený alebo trpíte nejakým komplexom . S pozdravom Filip

  12. Pan Hvorecky vie mozno pekne pisat , otazka je ci pochopil realnu situaciu ??? Prv skutocne musime problem vidiet a to dokladne a nasledne hladat riesenie.

  13. Pán Hvorecký, nepoznám Vás, nečítal som Vaše ďalšie príspevky. Mám však potrebu Vám zdeliť môj pocit z tohto Vášho “článku” – čas, ktorý ste mu venovali ste mohli využiť premýšľaním nad problematikou. Ak ste tak urobili pred písaním, tak ste mohli premýšľať ešte viac a nenechať sa zlákať nutkaním súrne čokoľvek napísať. Pán Caban zhrnul vcelku zrozumiteľným spôsobom situáciu a z jeho príspevkov mi nepripadá, že by si neuvedomoval klady a zápory jeho konania.
    Z Vašej reakcie cítim z časti urazenie (ješitnosť), z časti nesúrodé zlepenie opotrebovaných stavebných kameňov rétoriky určitej skupiny ľudí. Pán Caban o Vás písal a to už vopred. O tých, ktorí si neuvedomujú, prečo nastala táto situácia, resp. sa snažia nájsť dôvody inde ako sú. Skúste pri analýze (nie len) problematiky VUC/Kotleba čo najviac potlačiť stereotyp Vami nadobudnutého myslenia, skúste čo najviac utíšiť predpojatosť a zamyslite sa ešte raz. Je v banskobystickom kraji 21% rasistov, nacistov? Ja verím, že nie. Tak prečo ho toľkí volili? Pretože pomenoval problémy, ktoré trápia ľudí. Predpokladám, že veľa z jeho voličov ho volilo práve z dôvodu, ktorý popisuje pán Caban. Chcú upozorniť na to, že vládnuca vrstva sa už príliš vzdialila od občanov, ignoruje ich problémy, resp. sa bojí ich riešiť. Títo ľudia nepotrebujú ucelený koncept riešenia, “stačí” im aspoň nádej – bohužiaľ ich situácia je taká.
    Uvedomte si prosím, že Vašimi reakciami nepomáhate nakloniť misky váh na Vašu pomyselnú stranu (verím, že je to tá správna strana), ale robíte práve opak. Udržiavate Vašich sympatizantov v omyle (zároveň aj seba, snáď to nerobíte zámerne).
    Verím, že ešte stále je čas, ale, prosím, dokážte prehodnotiť Vaše vnímanie okolností, inak sa postupne variaca sa žaba uvarí.

  14. Branislav Caban, slušné by bolo reagovať. Keď ste si dali námahu napísať dva blogy, kde obhajujete svoju voľbu kotlebu.
    Nemám z vás pocit, po prečítaní oboch blogov, že ste vymletý nácek (ospravedlňujem sa), preto by som očakávala prehodnotenie vášho postoja. Lebo ináč ten názov vám bude právom patriť.

  15. Jan Nespokojny, je všeobecne známy fakt, že mafiáni, náckovia a podobná sobránka si platí najlepších advokátov. kotleba nejde ani centimeter za hranu zákona. Ale je hlboko pod čiarou, čo sa morálky týka.

  16. Nie som neonacista, ani nacionalista ani ziadny ista podla nejakej prirucky salonnych komunistov z Bratislavy. Som len obycajny clovek zijuci v susedstve ciganskeho etnika a volil som Kotlebu. Nechcem od neho nic ine, len aby sa postaral aby zakon platil pre kazdeho. Ako plati pre mna a ked nezaplatim pokutu za parkovanie tak ma nahana exekutor tak nech plati aj pre cigana, ktory ukradne uz aj psa na strazenie.
    Lebo ak je v krajine tolerovane nedodrziavanie zakona bezne ako u nas tak potom nam mozu polittici pred ocami kradnut miliony a pre nas je to bezna vec, lebo sme si na to nejako zvykli..A ked uz nic ine uspech kotlebu rozprudi aspon spolocensku diskusiu a v sucasnom moralnom marazme v akom sa nachadzame bude uspech aj to.
    Preto ocenujem aj clanok p. Hvoreckeho lebo aspon diskutuje a vysvetluje svoj pohlad na vec..Mozno po case tato nasa stratena generacia vyhorenych tridsiatnikov, ktory sa snazia prezentovat ako aka si nova generacia pride aj s nejakym riesenim.

  17. text som len preletel, lebo priblizne viem o com pisete a aku retoriku volite. ale hm, nechcem reagovat na nejake sucasne domace politicke nazory, ale skor by som upriamil pozornost na vami spomenutu, v prvej casti textu, zmienku o osudch zidovskej populacie rimavskej soboty. tak vazeny pan hvorecky, tato tema je dost kruta sama o sebe a kydat vinu na druhu stranu je neopodstatnene, lenze vo vasom kontexte by som chcel pripomenuti, ze na zaklade viedenskej arbitraze rimavska sobota s okolim pripadla madarskemu regentstvu miklosa horthyho, v obdobi 1938-1945, kedy boli uskutocnene aj vsetky aktivity spojene s “konecnym riesenim zidovskej otazky”. nepodsuvajte informaciu o tom, aj ked plne nevyslovenu, ze sucasni volici/nevolici kotlebu, teda volici na slovensku su nejako zodpovedni za deportacie zidov aj z rimavskej soboty. opak je pravdou.

    romska otazka sa neriesi a neriesi sa zasadne, je to politicky trend podporovany aj nadnarodnymi organmi integracneho zoskupenia, unie, ktorej sme clenmi. a ked sa riesi, je to vzdy len otazka dalsicha dalsich ustupkov danemu etniku, ktoreho cielom je udrzat toto etnikum (ako si to zela samo) v takom stave, v akom je aj teraz, co by sa dalo charakterizovat aj uz oficialnou terminologiou ako “spravanie obvykle v romskej komunite”.

    politici na slovensku stratili akykolvek kredit, ja osobne ich povazujem za vlastizradcov a ekonomickych zlocincov, vsetkych do jedneho, ktori boli clenovia “tradicnych” “povelvetovych” politickych stran. a ako taki by mali byt skutocne vnimani a podla tohto by s nimi malo byt nalozene, aby niesli zodpovednost za stav, do ktoreho, svojou dlhodestarocnou “politickou” cinnostou slovensko a ludi na nom zijucich – dostali.

    nie, nie som volic kotlebu a ani sympatizant a nie som priaznivec ani neo-ludackych zoskupeni, mam na to vsetko diametralne odlisny nazor ako maju oni, ale!!! ak by som bol z bb kraja a mal volit (co nie som), tak pri moznom vybere – neoludak kotleba a smerak clen fico gangu by som nevahal ani na sekundu KOHO volit.

  18. ked tam chatrc staval, bolo mu jedno kolko vlastnikov pozemok ma. teraz nech riesi porusenie zakona a vsetky pripadne a pravne relevantne sankcie voci nemu, ako sa na zlocinca (ano, ten co porusuje zakon zlocincom je), ktory je odhaleny a usvedceny na zaklade platnych zakonov patri. pochopene?

    a prosim, nereagujte mi na to, ze je tu kopec developermi postavenych budov, nacierno, ktore sa podobne neriesia, alebo, ze je korupcia. teraz je tema romovia – a ich permanentne porusovanie zakonov, pri uplne chybajucom systeme vymahania prava od nich. ak niekto porusi zakon a je zjavne, ze tak urobil nie z nevedomosti (aj ked nevedomost nerusi planost zakona), ale zjavne s cielom, sak co, mne sa nic nestane – nech dostane skutocne co mu patri a nesie zodpovednost za svoje ciny. on aj dalsich cca 200 tis. podobne spravajucich sa clenov jeho etnika existujucich v nelegalnych osadach. vo francuzsku napr. – ich likviduju bez pardonu a s policiou a buldozermi,- a to tam ti “romovia” stihnu existovat len par dni, max tyzdnov, kym u nas takto ziju uz desiatky rokov.

  19. Podpisujem sa pod tento Michalov článok. Keďže nemá zmysel reagovať na diskutujúcich zvlášť poviem to spoločne. Každý kto si myslí, že Kotlebovi ide o pomoc občanom, napríklad v súvislosti s pozemkami, je na veľkom omyle. Zvolil si svoju taktiku, postavenú na citlivých ľudských emóciach a častokrát aj na beznádeji a nešťastí a ide si tvrdo za svojim. Ja nepovažujem Kotlebu za “blbého nácka”, ale za vzdelaného manipulátora. A o to je to horšie. Neverte mu, ľudia. Jeho záujmom je šíriť nenávisť medzi ľuďmi. A ľudia, ktorí začnú nenávidieť tých druhých. sú len krok od toho, aby napokon začali nenávidieť aj sami seba.

  20. Podpisujem sa pod tento Michalov článok. Keďže nemá zmysel reagovať na diskutujúcich zvlášť poviem to spoločne. Každý kto si myslí, že Kotlebovi ide o pomoc občanom, napríklad v súvislosti s pozemkami, je na veľkom omyle. Zvolil si svoju taktiku, postavenú na citlivých ľudských emóciach a častokrát aj na beznádeji a nešťastí a ide si tvrdo za svojim. Ja nepovažujem Kotlebu za “blbého nácka”, ale za vzdelaného manipulátora. A o to je to horšie. Neverte mu, ľudia. Jeho záujmom je šíriť nenávisť medzi ľuďmi. A ľudia, ktorí začnú nenávidieť tých druhých. sú len krok od toho, aby napokon začali nenávidieť aj sami seba.

  21. Násilie plodí len násilie. Máme tu ja príklady obcí kde sa cez miestnu samosprávu podarilo nájsť riešenie. Obec vykúpila pozemky pod osadou od pôvodných majiteľov alebo sprostredkovala ich predaj. Dá sa to aj bez Kotlebu. Len to chce ako starosta aj makať a nie len nadávať na rómov. A je kopec iných prípadov kde v spolupráci z človekom z mimovládky či dobrovolníkom sa podarilo zvrátiť zlý stav. Celá rómska bytovka zrazu už prestala generovať dlhy na energiách a aktuálne riadne platí aktuálnu spotrebu a pomaličky spláca aj dlhy. Zázrak? Nie, len práca niekoho z tých mimovládok.
    Akú perspektívu má dieťa keď sa narodí v osade? Takmer nulovú… hlavne kvôli minimu pozitívnych vzorov. Pozrite si film Cigáň. A aj preto si myslím, že direktívny policajt (Kotleba) nepomôže, pretože to chce skôr pozitívny vzor za ktorým môžu ísť. A áno, “zmiznutie” ala židia či maďari na Gemeri je rýchle riešenie no určite nie správne. Cesta pozitívnych vzorov je určite lepšia no bude trvať oveľa dlhšie aby priniesla výsledky. PS: Cesta do pekla je široká a hladká… dobre sa po nej kráča.

  22. Nedá sa reagovať priamo na reakciu p. Jána Nespokojného tak reagujem tu.
    Dožaduje sa konkrétnych činov p. Kotlebu. Určite nájdete na webe kopec fotiek p. Kotlebu v uniforme Hlinkovej gardy. Gardy, ktorá kolaborovala z okupantmi (fašistami) a priamo sa podieľala na, aj v článku spomínanej, deportácii občanov vojnového slovenského štátu do táborov smrti. Niekedy netreba vidieť konkrétne činy človeka, stačí vedieť koho si berie za vzor.

  23. áno,problém Romov je veľký a ľudí už hnevá že za nič nerobenie dostanú všetko,treba to riešiť,ale pán Kotleba to nevyrieši,kde chce vysťahovať Romov z osád,keď tie osady zbúra?tu nejde o to že pán Kotleba každú akciu nahlási,tu nejde o to že sa riadi pokynmi polície,tu ide o niečo iné,zamyslite sa pán Jan Nespokojný…………

  24. Pan Rudolf, mate moje sympatie, lepsie sa toto slovami ani vyjadrit nedalo…Presne ste vystihli o com to cele je…

  25. Ale židov počas druhej svetovej nevyhladil žiadny lokálny Kotleba. O ich osude bolo rozhodnuté Hitlerom v Nemecku a tu sa už len “nasledovalo Nemecko”. To Nemecko, ktoré dnes nasledujú “štandardné strany”. V tejto servilnosti “Štandardných strán” historickú paralelu nevidíte?

    Kotleba nemá šancu spraviť žiadny radikálny ktok, ani keby veľmi chcel. To je fakt. Bol by spacifikovaný, skôr ako by začal a úplne by stačila SIS. Čokoľvek sa tu stane, bude to diktované zo zahraničia tak, ako tomu bolo za druhej svetovej vojny (riešenie židov podľa vzoru nemecka) a tak ako je tomu teraz (riešenie ekonomickej krízy podľa nemecka).

    A viete čo je tragikomické asi najviac? Že mu (Kotlebovi) všetci chtiac nechtiac robíte PR. Ono aj negatívna reklama je reklama. Aj do Fica všetci kopali až ho dokopali až na hrad. A prečo? Lebo namiesto zamyslenia sa, že čo bežný slovák (ktorý nežije v BA, nečíta knihy, nechodí na vaše prednášky) zažíva a čo ho trápi, ho len démonizovali, že aký je jeho program zlý. Fico mu ten pocit, že ho zaujíma dal a preto nakoniec vyhral aj napriek všetkým hejtom od “mienkotvorných” blogov a smečka.

    Toto, čo sa deje, je to isté, ibaže zatiaľ v malom meradle. Kotleba dáva určitej skupine ľudí pocit, že mu na nich záleží, keď im všetci ostatní nadávajú do rasistov a hlupákov (tak ako ficovej cieľovke nadávaju do blbcov a ficovoličov). A toto fakt nezmeníte negatívnou kampaňou proti Kotlebovi. Skúšali ste to už s Ficom a všetci vieme ako to dopadlo….

  26. Človek, ktorý si ctí právo, si nezačne stavať na cudzom pozemku. je irelevantné, či to má jedného alebo osemnástich vlastníkov. Dotyčný človek (lebo je jedno, či je Róm alebo biely) si nectí vlastníctvo iných. Pozná svoje práva, ale na svoje povinnosti zabúda…
    A to je kameň úrazu rómskeho problému. Okrem zarytých extrémistov väčšina ľudí nemá problémy s Rómmi, ako etnikom. Väčšina ľudí vo svojom okolí, možno aj medzi svojimi bližšími priateľmi, známymi má Róma, ktorý si vedie slušný život, pracuje, žije usporiadaným životom. Väčšina ľudí má problém s asociálnym správaním. Či sa jedná o Róma, bieleho, alebo akéhokoľvek iného človeka. Väčšina ľudí má problém s tým, že určitá skupina ľudí nedodržiava právo ani všeobecné právo slušného správania alebo vedenia života. Väčšina ľudí nemá problém s tým, ak má niekto veľa detí, alebo berie sociálne dávky, veď možno aj on sám sa ocitol v podobnej situácii, a vie pochopiť, že niekto môže potrebovať pomoc. Väčšina ľudí má problém s tým, že táto pomoc sa neminie na veci, pre ktoré je poskytovaná. neminie sa na oblečenie, na stravu, na učebné pomôcky, ale minie sa na alkohol, cigarety, automaty a podobné veci. Väčšina ľudí nemá problém s tým, ak je niekto nezamestnaný. Ale má problém s tým, že si dotyčný nechce nájsť prácu vôbec, ani sa nesnaží. Že napriek tomu, že je doma, nestará sa o svoje okolie, ktoré oproti tomu, aby ho zveľaďovalo, upratalo, skrášľovalo,zdevastuje. Stačí si porovnať slávny Luník IX a hociktoré iné sídlisko, kde stará babka pod oknami z posledných síl vysádza kvetinky…Že svoj voľný čas nevenujú svojim deťom, nehrajú sa s nimi, neučia sa s nimi a nevychovávajú ich…
    V článku tvrdíte, že pán Kotleba nie je riešenie. Že nemôže byť riešením, porovnávate ho, aj keď nepriamo, s nacistami a apelujete na nás, ešte slušných ľudí, aby sme pána Kotlebu nevolili. Apelujete, aby sme sa poučili z chýb minulosti. Spomínate Židov spred a počas vojny. Pýtate sa, ako mohol niekto dopustiť, aby tak dopadli. Ale nepoložili ste si zásadnú otázku. PREČO tak dopadli. PREČO ľudia volili voči nim extrém, PREČO súhlasili s ich deportáciou, “vyčistením” miest. Neviem Vám na to dať jednoznačnú odpoveď, ale nežidovská časť obyvateľstva si z nejakých príčin myslela, že to čo sa deje, je správne a niet iného riešenia. Možno si myslela, že keď ich synovia, manželia, otcovia umierajú v zákopoch alebo pracujú v pracovných táboroch (prvé pracovné tábory boli vybudované pre nemeckú mládež, na dobrovoľnej báze, kde si mohli nájsť ubytovanie aj prácu, niečo ako naše dnešné priemyselné parky) nech si aj Židia odslúžia svoj povinný podiel vlasti… Neviem. Ale určitý problém tam musel byť. Hovoríte, aby sme sa ponaučili z minulosti a nevolili extrém. Lenže ten extrém ponúka jednoduché a pre každého zrozumiteľné odpovede. Nik iný neponúka podobné riešenie. A to je problém, nie pán Kotleba. Nikto iný neponúka to, čo by ľuda považovali za schodné. Sú tu rekvalifikačné a sociálne programy, programy na začlenenie Rómov do spoločnosti, ale doposiaľ sa míňajú účinkami. Neviem posúdiť, či kvôli neodbornosti alebo preto, lebo sa “rozkradnú” alebo použijú neefektívne.
    P§n Kotleba chce, aby zákon platil rovnako pre všetkých. Aby porušovatelia zákona boli rovnako stíhaný. Ale prečo tu neexistuje nikto, kto by problém vyriešil iným spôsobom, ako pán Kotleba? Lebo problém sa nedá vyriešiť iným spôsobom. Žijeme v právnom štáte a základom je dodržiavanie práva. pán Kotleba žiada len dodržiavanie a za nedodržiavanie postih rovnakým spôsobom. Nežiada nič iné. Ale potom prečo je problémom pán Kotleba? Odpoveď ste napísali aj Vy v článku: lebo nič iné neponúka. Lebo žijeme nielen v právnom, ale aj v sociálnom a spoločenskom štáte. Kde podáme ruku slabému, slepému poskytneme palicu, ochrnutému darujeme vozík, Chudobnému šancu na prežitie. Ale rovnako, ako slepému poskytneme palicu, ktorá jeho situáciu uľahčí, preňho to nie je riešením. Riešením je operácia a prinavrátenie zraku. Riešením rómskeho problému nieje poskytovanie financií, dávok, bytov a iných vymožeností. Riešením je “vyliečenie” tohto problému. Ale hlavne pomenovanie príčin, definícia súčasného stavu. A tu sa vynára problém pána Kotlebu. Pán Kotleba pomenoval príčinu, nedodržiavanie zákonov, zneužívanie sociálneho systému. A na tieto príčiny aj poskytol adekvátne riešenie. A tieto riešenia sú správne. Sú správne, ale nepostačujúce. Nepostačujúce, lebo pán Kotleba nepomenoval ďalšie príčiny. Nepomenoval ich zatiaľ nikto z politikov, lebo sa boja označenia za rasistu, či nebodaj nacistu. Keby niekto prišiel, postavil sa voči pánovi Kotlebovi a povedal: pán Kotleba, máte pravdu, ale Vaše riešenie je nedostatočné, nakoľko tu existujú aj iné príčiny, a ponúkol by komplexnejšie riešenie, na pána Kotlebu by sme si za niekoľko rokov ani nespomenuli. Alebo možno pán Kotleba príde s komplexnejším riešením. Každopádne v týchto župných voľbách na problém dostatočne poukázal, hlavne tým, že sa prejavilo, že ľudia tento problém pociťujú, hľadajú riešenie a sú ochotný zvoliť aj riešenie radikálne… Som z Banskobystrického kraja, mám možnosť voliť. Veľa mojich známych sú na vážkach, či podporiť pána Kotlebu, alebo nie, aj keď vedia, že nič podstatné nevyrieši, ale kvôli poukázaniu na problém. Som Maďarskej národnosti, rovnako ako veľa mojich známych…

  27. Na “obyčajných ľuďoch” stoji tento stat a v živote toho asi viac preskákali ako nejaký poslanec, profesor, sudca ci kadejakí iní “neobyčajný človek”, ktorý si žije ďaleko od problémov. Oni nevyrobia žiaden výrobok, neupečú chlieb nevyprodukujú nič pre trh. Majú dosť papalášov v parlamente, ktorí boli niekedy a sú aj teraz pri korýtku a nespĺňajú svoje vlastné sľuby. Kotleba na prejavenie sa vo funkcii nemal ešte žiadnu príležitosť, rád si pozriem to čo dokáže keď dostane svoju šancu. “Obyčajní ľudia” sú možno ľahko manipulovateľní ale manipuluje s nimi ich zrak, sluch a to čo sa deje okolo, keď sa im to nepáči prečo by si nemohli vyjadriť svoj názor? Píšeš o tom ako nespokojnosť a zúfalstvo vystrelili hore Hitlera, prečo potom politici neriešia problémy aby sa tak ľudia necítili. Ľahko sa ti to píše, keď od problému vzdialená, Bratislavu netreba rovnat k zvyšku Slovenska, pretože tam nemáte žiadnu podobnú komunitu, ktorá sa vysmieva ľudom, ktorí každý deň pracujú…

  28. Clanok som v rychlosti prebehol, pretoze si pamatam, co pisal jeho autor o situacii O. Dobrovodskeho, ale to, co som zachytil, len potvrdzuje moj nazor, ze M. Hvorecky zije totalne mimo realneho sveta.

    Len malo ludi si mysli, ze je Kotleba schopny nieco ucinne vyriesit, ja sam mam voci nemu viac nez dost vyhrad, ale:
    1. Slovenska politika je ako rybnik v ktorom sa kapre zahrabali do bahna a v podstate sa nehybu. Ak ich chceme rozhybat, jedinym riesenim je hodit medzi nich dravu stuku menom Kotleba.

  29. úplne najlepšie napísané. Škoda že takých ľudí je na Slovensku málo :/

  30. Myslím že pojem žid je v prvom rade potrebné rozdeliť na dva tábory a to z hladiska vyznania a zhladiska nechutného neľudského chtíču po mocenskej nadradenosti. Ak by bola teda deportácia zameraná na druhý tábor, podľa môjho názoru by bola nielenže v súlade s ústavou ale aj morálkou, samozrejme bez porušovania ľudských práv. Takže v podstate malé zrnko nenávisti voči korporáciám ktoré zhodou okolností mali vo vedení hlavy židovského vyznania dokázalo zaškatulkovať oba tábory do jedného celku a z nevinného populizmu prerástlo až do euforickéj nenávisti – holokaustu. Paradoxom je že samotné podneti k tomuto konaniu podnecoval druhý tábor, ktorý týmto dosiahol akýsi ospravedlňujúci akt a zákryt pre nasledujúcu genocídu palestínčanov a v konečnom dôsledku vytvorenie samostatného židovského štátu. V skratke.

  31. Možno na dokreslenie, prečo vidno komplex aj na tomto autorovi, googlite vydarený židovský dokumentárny film Ohováranie, Defamation 2009. A ku Kotlebovi, súhlasím s Cabanom.

  32. skuste prosim vysvetlit, preco nema zmysel reagovat na diskutujucich. azda preto, ze vam nieco uslo, podobne ako autorovi tohto prispevku?

  33. Radsej volit vzdelaneho cloveka, ktory chce daco riesit… ako mafianov……

  34. Pán Hvorecký, nepoznám Vás, nečítal som Vaše ďalšie príspevky. Mám však potrebu Vám zdeliť môj pocit z tohto Vášho “článku” – čas, ktorý ste mu venovali ste mohli využiť premýšľaním nad problematikou. Ak ste tak urobili pred písaním, tak ste mohli premýšľať ešte viac a nenechať sa zlákať nutkaním súrne čokoľvek napísať. Pán Caban zhrnul vcelku zrozumiteľným spôsobom situáciu a z jeho príspevkov mi nepripadá, že by si neuvedomoval klady a zápory jeho konania.
    Z Vašej reakcie cítim z časti urazenie (ješitnosť), z časti nesúrodé zlepenie opotrebovaných stavebných kameňov rétoriky určitej skupiny ľudí. Pán Caban o Vás písal a to už vopred. O tých, ktorí si neuvedomujú, prečo nastala táto situácia, resp. sa snažia nájsť dôvody inde ako sú. Skúste pri analýze (nie len) problematiky VUC/Kotleba čo najviac potlačiť stereotyp Vami nadobudnutého myslenia, skúste čo najviac utíšiť predpojatosť a zamyslite sa ešte raz. Je v banskobystickom kraji 21% rasistov, nacistov? Ja verím, že nie. Tak prečo ho toľkí volili? Pretože pomenoval problémy, ktoré trápia ľudí. Predpokladám, že veľa z jeho voličov ho volilo práve z dôvodu, ktorý popisuje pán Caban. Chcú upozorniť na to, že vládnuca vrstva sa už príliš vzdialila od občanov, ignoruje ich problémy, resp. sa bojí ich riešiť. Títo ľudia nepotrebujú ucelený koncept riešenia, “stačí” im aspoň nádej – bohužiaľ ich situácia je taká.
    Uvedomte si prosím, že Vašimi reakciami nepomáhate nakloniť misky váh na Vašu pomyselnú stranu (verím, že je to tá správna strana), ale robíte práve opak. Udržiavate Vašich sympatizantov v omyle (zároveň aj seba, snáď to nerobíte zámerne).
    Verím, že ešte stále je čas, ale, prosím, dokážte prehodnotiť Vaše vnímanie okolností, inak sa postupne variaca sa žaba uvarí.

  35. Tento článok mi príde ako typický príklad takzvaného “Reductio ad Hitlerum” (http://en.wikipedia.org/wiki/Reductio_ad_Hitlerum) – snaha vyvrátiť názory oponenta tým, že ich prirovnáme k Hitlerovi alebo nacistom.

    Kam pôjdu ľudia, ktorých by vyhnali z nelagálne obsadených pozemkov? (Naschval nepíšem rómovia, lebo o to nejde, môže to byť aj čistokrvný beloch alebo číňan alebo hotentót). No kam by šli? Budú bezdomovcami, alebo sa o nich postará štáť, alebo niektorá zo stoviek mimovládok, ktoré dostávajú dotácie, aby riešili rómsku otázku. (To “stoviek” som nemyslel obrazne, ono ich naozaj toľko je). Proste, tento problém by sa riešil štandardne, tak ako v iných vyspelých krajinách, ktoré si ctia súkromné vlastníctvo.

  36. To že sa niekto z ľudu opováži poukázať na vrahov, mafiánov, zločincov a ich činy a skutky od roku 1989, tak za mohutnej podpory mainstreamu, samozrejme v rukách mocných, je okamžite z diskreditovaný, osočovaný, klamstvami, polopravdami atp. a zároveň označovaný za extrémistu, fašistu, rasistu a pod. Ja si v prvom rade zisťujem skutočné info na nete z viacerých zdrojov, potom ich preverujem a následne vyhodnocujem. A nielen tak niečo bľafnem do sveta aby som mohol o niekom hovoriť alebo písať bez toho aký to je naozaj človek. Pán Kotleba je možno v skutočnosti lepší človek ako ja alebo mnohí iný.

  37. ja si pamatam pana kokota kotlebu este ked som mal 15 rokov co bolo mimochodom 18 rokov dozadu a bol to agresivny skinhead mozno s troska vacsim iq ale aj tak tupec ,ja som mal a stale mam rad vyzerat inak ako ostatny tak som mal rozne farbi vlasov a to stacilo panovi kokotovy kotlebovi ako dovod nato aby ma nahanal ulickami banskej bystrice pravidelne kazdy weekend s bandov tupych holych hlav a to som nie cigan to som slovak pochadzajuci z hrdej slovenskej rodiny a kedze viem ze ludia sa nikdy radikalne nemenie tak si ani neviem predstavit co ten kokot planuje urobit s ciganmi !!!!!!to je vsetko s mojej strany kotleba je chory clovek uvedomte si to ludia prajem pekny den:_))))

  38. Lukas:
    Neviem, co Vas primalo mysliet si, ze som z Bratislavy a ze som od problemu vzdialena. Sama si uvedomujem, ako mnohi ini, ze poslanci, resp. vlada si miesto plnenia svojich povinnosti, plni vlastne vrecka (cest vynimkam). Ked som si precitala Vas komentar, jedina vec, ktora mi napadla je, ze ste si necitali vsetky ostatne zdroje, na ktore som reagovala alebo ste sa nedostatocne zamysleli nad tym, co som chcela vyjadrit. Inak by sa Vam zdal Vas komentar irelevantny a od veci.

  39. Anonym.. je lepsie sa nechat zvalcovat haldov spinavcov, ktory si zoberu co chcu, z mojho zivota, z mojich prav, z mojich penazi, z mojej bezpecnosti lebo MOZU, lebo su dostatocne drzi a hrubi lebo ” co im kto moze”.. nez sa znizit k nenavisti? .. Ste normalny? Vase deti su zavrete doma, v teplucku, v bezpeci, alebo su denno denne v blizkosti smradlavych kriminalnikov, ktori nemaju kusok svedomia ak nieco chcu? Nicia Vam majetok ( rozumej vysledok svojho dennodenneho usilia) napriklad aj vykalmi, atakuju clenov vasej rodiny? Ja sa necudujem, ze niekto ide volit Kotlebu. Je to riesenie?…. ak nie… nic nove. A co ak ano?!

  40. Pán Hvorecký, už to je blbe že slušný ľudia a nielen z RS uvažujú nad tým že budu voliť Kotlebu. Ale povedzme si pravdu že p. Manka absolutne neurobil nič aby sa aspon v jeho kraji niečo s romami riešilo. Asi nemate za suseda tlupu neprisposobivých romov, alebo vás neodstrkuju vo vašom okolí. Určite nebudem voliť kotlebu ale určite nebudem voliť ani Manku. a toto je problem na slovensku. Manka je slabý ako čaj a keby nemal za sebou SAD Zvolen ako silneho sponzora tak určite by nebol tam kde dneska je. On zo celým Smerom a ostatnými sudruhmi z ľavice si určite nebudú špiniť ruky s “cigánmi” a jestli sa na budúcich volbách ktokolvek typu kotleba dostane do parlamentu alebo na post predsedu VUC tak verte tomu že priamo za to budu zodpovedný p. Manka a je politický kunčafti ktorý si iba hrabú do svojich vrecák

  41. pekný článok ,ale je tu jedno “ale” a to podstatné ,že tu ide o koryta ,Kotleba ako taký je smiešna postavička ,vy si ľudia fakt myslíte ,že tu ide o Kotlebu? Ide tu o strach aby sa niekto iný nedostal do kmotrovských štruktúr a nevidel by im cez ich prsty. Veď nie nadarmo sa spojila pravica s ľavicou ,aby porazili Kotlebu a to hovorí za všetko.Stačil by jeden človek ,ktorý by začal všetko meniť a ich Babylon by sa zrútil ako domček z kariet. Politici ,ktorí sú tu už 23 rokov sa len tak ľahko neodstavia od korýt.Možno by to spustilo reťazovú reakciu a ľudia by sa dozvedeli veci o ktorých sa im ani nesníva ,ako sú denno-denne klamaní.

  42. len fakticka poznamka – paserak papagajov a agent Slavik nie je p. Muňka, kandidát na šéfa BB VUC, ale p. Muňko, šéf Sociálnej poisťovne. Keď si kúpite dovolenku v Sature, vedzte že podporujete práve tohto hada, pretože Satur mu a jeho rodine patrí.

  43. Je dobré, predtým ako sa človek začne oháňať historickými faktami, si dané historické fakty aspoň pozrieť a nezavádzať. Rimavská Sobota a pravdepodobne aj Veľký Blh pripadli po Viedenskej arbitráži Maďarsku… http://www.ukm.ff.ukf.sk/wp-content/uploads/2009/05/hetenyi-slovensko-madarske-pomedzie-v-rokoch-1939-1945.pdf
    Kotleba je hrozba, ale použivanie takýchto či už úmyselných, alebo neúmyselných “nepresností” znižuje hodnotu iných podstatných vecí na ktoré v súvislosti s Kotlebom treba poukazovať…

  44. Ľudská komédia.
    Občan vo svojej frustrácii sa snaží ako vie a ako vládze. Sklamaný a klamaný vo svojej vnútornej disciplíne jednoducho “praskne” a cesty späť už akosi niet. Voliť Kotlebu? Bubu!!!! A page!!!!!!! …To nemyslíte vážne?! Hľadáte paralelu medzi Kotlebom a Hitlerom. Neustále lepíte na Kotlebu extrémistické štítky, Kotleba nie je práve človek, ktoré ho by som si zarámoval a zakvačil na stenu, ale určite by som v súvislosti s ním v jednom článku nestrašil ľudí spomienkami na deportácie židov a útrapami 2. sv. vojny . Čo bola mimochodom jedna z najsmutnejších kapitol našej civilizácie. Plus dobre že neglorifikujete pôsobenie Maďarov na Slovensku v minulom období. Je predsa logické, že väčšina architektúry bola vytvorená počas nadvlády Maďarov na Slovensku. Opakujem n a d v l á d y M a ď a r o v na S l o v e n s k u. Je v tejto vete (myšlienke) všetko v poriadku? Situácia bola na nešťastie nás taká. Takže vďaka Maďarom je na Slovensku niečo postavené?! Nie. To si fakt myslíte, že prišiel Ignác a Martin sa len pozeral ako sa dvíha múr? Ste smiešny. Ono mohlo byť horšie. ľudia na Slovensku by bez Maďarov “furt bývali pod kríkmi”. :) To fakt takáto logika? Nebudem sa tu búchať do pŕs, že bez Maďarov by sme tu mali malé Švajčiarsko. Pri postavení Slovákov ako druhoradých poddaných, by však Slováci mali zjavne väčšiu šancu na sebarealizáciu atď. ….Čo keby keby? To sa už nikdy nedozvieme. Maďarov v rámci histórie Slovenska ja vnímam ako brzdu nie ako motor. A v tom je medzi nami vo vnímaní histórie rozdiel. Vy pane vďačíte Maďarom za niečo ja určite nie. Ani za guľáš, lebo je turecký.
    A tak dookola.

    Je to len smiešnosmutné, komediálnotragické ovplyvňovanie voliča, ktorý už má dosť štandardných rozhodnutí a zábaviek terajších politikov vykonávaných na občanoch či už ľavou alebo pravou rukou.

  45. Defamation rozhodne odporúčam. Mnohi, ktori by si to mali pozriet si to nepozru, lebo. A skoda.

  46. Vážená pani Kovacova, Kotleba si plati najlepsich pravnikov? Skadial ma obycajny slusnyobcan taketo informacie? Len aby ste nebola táraj&etc…

  47. Pan Hvorecky, uvedte prosim dovod, preco by sa Kotleba mal starat o to, kam pojdu Cigani, ked ich vystahuju z nelegalne obsadenych pozemkov. Vasa argumentacia je dost divna – ak niekto chce napravit kriminalny cin (co ocividne obsadenie cudzieho pozemku je), tak sa ma starat, co s kriminalnikom? Sam dobre viete, ze v civilizovanych krajinach tuto ulohu ma stat. Ak nie, naco nam potom je?
    Takze logicky navrh: Nech ti ludia idu tam, odkial prisli. Protizakonne obsadenie pozemku potrestat.Ak treba, tak aj nepodmienecnym trestom. Ak sa jeho zena s detmi nema kam podiet, aj to vie a ma stat riesit. Su napriklad detske domovy.
    Znovu – preco by som sa mal ja starat o to, kam sa podeje kriminalnik, co mi ukradol pozemok?

  48. Pan Hvorecky, keby bol Kotleba Harabin,tak zajtra spisuje zalobu na ochranu osobnosti za tento vas clanok , kde ste ho otvorene prirovnali k fasistom.Ked to neurobi ,tak je lepsi ako Harabin a ma jedno plus k dobru.
    Len schvalne jedna otazocka, aky je rozdiel medzi Kotlebom a Ficom ?
    Komunisti nerobili “pogrom” na zidov ?

  49. Zaujímavý článok, má tiež gule a myšlienku.. s výhradami. Človek by mal z neho pocit, že antisemtizmus vyklíčil v Rimavskej Sobote, na Slovensku. Treba si uvedomiť, že posielanie židov do koncentračných táborov nám bolo prikázané tak ako celej “civilizovanej” Európe, kde vstúpila nemecká čižma – a nie nápadom slobodnej vlády (je naivná predstava, že Slovensko si zvolilo cestu po boku fašistického Nemecka dobrovoľne a malo na výber).. samozrejme, našlo sa kopec prisluhovačov, v ktorých sa živila nenávisť už stáročia – lenže kto ju živil a prečo? Stačí použiť google.. Autor spomína Viedenskú arbitráž, ale asi druhú, lebo na základe 1. vtrhla maďarská armáda na Slovensko a odtrhla južnú časť, a nasledovala násilná maďarizácia a teror voči slovenskému obyvateľstvu – použite google (Horthy, Šurany)… takýto výcuc dejín, keď si napíšem čo sa mi hodí do kariet, robili aj nacisti.. tiež najprv prosili, neskôr prikazovali koho voliť… inak sa s článkom plne stotožňujem :D

    Miro Kuruc BB

  50. Zaujímavý článok, má tiež gule a myšlienku.. s výhradami. Človek by mal z neho pocit, že antisemtizmus vyklíčil v Rimavskej Sobote, na Slovensku. Treba si uvedomiť, že posielanie židov do koncentračných táborov nám bolo prikázané tak ako celej “civilizovanej” Európe, kde vstúpila nemecká čižma – a nie nápadom slobodnej vlády (je naivná predstava, že Slovensko si zvolilo cestu po boku fašistického Nemecka dobrovoľne a malo na výber).. samozrejme, našlo sa kopec prisluhovačov, v ktorých sa živila nenávisť už stáročia – lenže kto ju živil a prečo? Stačí použiť google.. Autor spomína Viedenskú arbitráž, ale asi druhú, lebo na základe 1 vtrhla maďarská armáda na Slovensko a odtrhla južnú časť. Nasledovala násilná maďarizácia a teror voči slovenskému obyvateľstvu, použite google (Horthy, Šurany)… takýto výcuc dejín, keď si napíšem čo sa mi hodí do kariet, robili aj nacisti.. tiež najprv prosili, neskôr prikazovali koho voliť… inak sa s článkom plne stotožňujem :D

  51. Kotleba ruleZ!!!

    Doterajsia vlada a poslanci mali moznost riesit cigansky problem ale riesili ho len tunelovanim penazi z fondov za podpory EU. Toto je fakt a dokazov plno. Je nacase pristupit k radikalnejsiemu rieseniu ved na Slovensku bude pomali 1/5 ciganov! Porodnost je taka aka je len vdaka nim.

    Pan Hvorecky, pisat a kecat vie kazdy. Spravte poriadne gesto a nastahujte si jednu rodinu na zahradu za dom alebo do bytu. Dajte im vas pozemok ked pohrdate cudzim majetkom. Uvidime ako sa vam potom budu pacit vasi pocernejsi spinavy spoluobcania.

    Co vy na to? Je to riesenie? Ked to bude fungovat medzi vami tak slubujem za vsetkych obcanov ze urobime to iste!

    A viete preco to dokazem slubit? Pretoze som si na 100% isty ze sa tak nikdy nestane.

    S panom Bohom…

  52. opravila by som vás… ľudia, ktorí nemajú radi sami seba, nemajú radi ani iných. Preto trpia paranojou a predstavami, že ich niekto ohrozuje, hoci s ním reálne nemajú žiadnu skúsenosť.

  53. Ja som volila Kotlebu a aj ho budem voliť…a som presvedčená,že je to správny krok,lebo aj nespojiteľná a rozhádaná pravica sa naraz pri mene Kotleba dokáže spojiť navzájom a tiež aj so Smerom.Už Ficovi nevadí ani Dzurinda,len nech tam nie je Kotleba…A povedzte mi,čo ako predseda VÚC-ky by robil okrem svojej práce,za ktorú by bral peniaze??..Čo je Kotleba MOR alebo vy ste všetci chorý??…Veď ste na smiech,z jedného človeka sa ide “pokakať” celé Slovensko aj veľký Fuhrer Fico…Ja viem prečo,nie je za ním žiadna finančná skupina a žiadne finančné pijavice,ktoré mali istý “JOB” a naraz zmena OBSADENIA,to ich musí doháňať do šialenstva…Preto budem voliť zas Kotlebu…a pre vás,čo oponujete extrémizmom a čo ja viem čím,krátka otázka…Čo môže spraviť predseda VÚC sám bez odsúhlasenia poslancami???..Nič…Ale aspoň tam bude sedieť a venovať sa práci,za ktorú berie prachy a nie lietať medzi Bruselom-Bratislavou-B.Bystricou a župu riadiť z lietadla…Nie,ďakujeme,neprosíme…Volíme KOTLEBU a bez hanby,je to riešením na dnešnú situáciu,kde sa spoja červení,modrí,zelení aj s čertom a dohromady,len nech nikto nesleduje TOK MILIÓNOV eur cez župu..A nech nedaj Bože sa o tom verejnosť nedozvie…peniaze pre náš kraj nech sa vynakladajú hospodárne,pretože máme naozaj vysokú nezamestnanosť…Zvolením Kotlebu by si Finanční žraloci “vytreli OKO “..a o to im ide…nepíšte tu voloviny aj tak vám ich nikto nezhltne,nechajjte si to pre voličov Smeru a dôchodcov..

  54. mr, Attila Benedek
    Keď už tak podľa vás pán Kotleba chce, aby zákony platili pre všetkých, mal by začať od seba. Keď už si tak teatrálne išiel uplatňovať nárok na svoj pozemok a očistiť ho od čiernych stavieb, mal by si aspoň zaobstarať súdne rozhodnutie. Tak ako mu to prikazuje zákon.

    A nehovoriac o tom, ako sa jeho fanúšikovia na FB vyhrážali smrťou istému redaktorovi RTVS za to, ako informoval v relácii Reportéri o situácii okolo Dobrovodského a jeho susedov.

    mr. Slovák
    Je až fascinujúce ako dokážete byť principiálni v otázke tých rómskych čiernych stavieb, ale na iné megalomanské čierne stavby kašlete.

  55. Ján Nespokojný,netreba veľa slov,napísal si otvorene čo nás trápi,bez emócií a urážok,jednoducho pravdu !

  56. Martin ….

    tebe to dobre hrabe! Pytat si sudne rozhodnutie na to aby si mohol zo svojho pozemku vypratat zlodejov a parazitov?

    Okrem toho ze je chore aby som zo svojho pozemnku nemohol vyhnat zlodejov, vsetci dobre vieme ako dlho nase sudy pracuju a ako by to dopadlo!

    Som za farmarsky zakon!!!!

  57. Všetci kričia extrémista, fašista, netvor, mimovládky mimoriadne v noci zasadajú a nariekajú, ale nevedia že za Kotlebu sú jedine a výlučne zodpovední kolaboranti čo tu vyše 20 rokov vládnú(kradnú) oni jedine oni ho stvorili a spravili úspešným!Ja osobne ho nemusím ale ako facka tomuto zdegenerovanému fašizoidnému systému yess!!! a už len kvôli tomu mu tiež dám hlas nech ich aj šľak trafí, aj ked na vedenie župy pradepodobne nebude s profesionálneho hladiska stačiť so svojimi”manežerskými”schopnosťami:-), zaroveň predpokládam že systém ho nenechá vyhrať proste niečo “vybavia”s volbami.Určite lepšia alternatíva jak ten kolaborant a zlodej maňka čo mu je aj 20 funkcií málo.Ja som v prvom kole nevolil ale toto ma zobudilo! Teraz sa Kotleba všetkým tým politickým bábkam a mimovládkam čo tu parazitujú vyše 20 rokov môže smiať do ksichtu a povedať:”Keď ste si ma stvorili tak si ma aj zjedzte!”

  58. Pokial niekto prirovna Kotlebu k Hitlerovi, nech sa nikto neurazi, ale je to hlupy clovek, ktory sa cudujem, ze dokaze dychat sam bez pristrojov.
    Tym nenarazam na blogistov ako tu kolega, ktory neviem kam speje rozoberanim rakuskouhorskych cias na Gemeri v tomto “clanku”, ale na istych kandidatov z prveho kola. Pokial je kandidat tak zufaly, ze namiesto rozumnej veci bude do narodnej televizie prirovnanavat momentalnu situaciu k Nemecku po prvej svetovej vojne, tak uprimne taky clovek by nemal dostat do ruk zodpovednost viest VUCku.

    Ano, v prvom kole som volil Kotlebu, a rovnako priznam, ze som ho volil skor z recesie ako nejakych realnych dovodov. Ked som sa dozvedel vysledky, bol som zaskoceny a bez rozmyslania som vedel, ze v druhom kole budem volit pana Manku. Predsa len ma skusenosti, vie sa lepsie hybat v tychto vodach a pod. Ale ked som videl tie jeho ubohe obhajoby a koktanie do mikrofonu ako je jeho protikandidat druhy Hitler, nebudem vahat ani sekundu a v druhom kole dam rovnako hlas panovi Kotlebovi, ale tentokrat s realnym umyslom.

    A pre ludi co sa idu potrhat o tom, aky je Kotleba extremista, lebo kupil par pozemkov a chce ich vratit ich pravoplatnym majitelom. Prosim vas vyclente si minutku zo svojho casu a najdite si clanky z augustu minuleho roku o tom ako vo Francuzsku riesili romsky problem. A porovnajte si to. Naozaj, spravte to.

    Este poslednu myslienku si dovolim. Myslim si ze drviva vacsina bude suhlasit, ze drviva vacsina Slovenska pravidelne place a stazuje sa co sa tyka toho ” romskeho problemu”, ako s tym nikto nic nerobi a ideme cely stat dole kopcom.
    Teraz sa jeden clovek postavil, a chce nieco spravit (pripominam nic radikalne alebo extremisticke), a ako reaguju vsetci politici a vacsina obcanov? Oznacia ho za extremisticke prasa a druheho Hitlera.

    Predtym ako sa nechate strhnut mediami, bolo by mozno rozumne si nieco o danej teme zistit, a hlavne o danom cloveku ktoreho chcete anonymne osocovat.

    Ak som niekoho urazil, pardon, umysel to nebol. Prvy krat v zivote ma politicka tema donutila verejne (aj ked anonymne) vyjadrit. Prajem pekny zvysok dna, a nehanbite sa, volte koho chcete, len si dajte pozor aby ste potom zaspavali s cistym svedomim.

  59. A najsmutnejšie je ked Bratislavčan p.Hvorecky moc nevie o situácii a hlAvne nežije v BB kraji ide dávať rozumy,a ked mu chýbajú argumenty tak hned vyťahuje holokaust(všetci ako podľa šablóny) ktorý z danou situáciou nemá absolútne nič spoločne,proste je to len typická reakcia mainstreamovej zaspatej ovce ktorej ušla podstata veci.TOTO ABSOLUTNE NIEJE O KOTLEBOVY,KOTLEBA JE LEN SYMPTOM.A to že ultrakapitalistický sociálny netvor kaník podporuje bolševického mamrda,tak v tom sa už ani divá sviňa nevyzná.

  60. Jan Nespokojny sa neda presvedcit, zrejme privrzenec pana Kotlebu. No, takto: uz vyssie pisal akysi student o napadani, inak vyzerajucich mladych ludi, v uliaciach BB. Mozem to potvrdit, sam som to na vlastne oci vidiel. Mozno z toho vyrastol, ale jeho mladi nasledovnici su stale rovnaki. Nechapem, preco sa hrame na slovicka, ze sa mu nic nedokazalo a podobne, ked vieme, ze je to tak. Nacisti, su proste ludia uznavajuci kult tela, fyzicka zdatnost, umenie bojovat a podobne veci su im blizke a preto nemaju problem zabrdnut aj do tych, co nie su ich skutocnymi cielmi. Osobne som s nimi nemal nikdy problem, ale vdy, ked som sa s nimi bavil (mal som na nich “stastie” v 2och robotach), prisli mi ako zadubeni, voci neznamym nepriatelski a zmyslanim jednoduchi. Presne taky je aj Marian Kotleba, akurat ma skolu a vie sa vyjadrovat. Naucil sa frazicky, ktore chcete pocut a malicky Hitler je na svete. Nikto ma nepresvedci, ze ked zhodil bomberu a obliekol si oblek, zrazu je z neho ctihodny obcan a kandidat hodny mojho hlasu.

  61. Nuz dalsi chazarcek, fanatik ktory by bol aj bombu ochotny hodit, alebo len zaplateny? Hanba tomuto chazarskemu narodu, najvacsim klamarom dejin, ktori presvedili svet, ze ich domovinou je palestina, hoci oni su vandali zo stredoaziskych stepi. Ucil som sa, ze zidia ku nam dosli po pogromoch v 1905 na uzemi dnesnej ukrajiny, a furt som sa tomu cudoval. Ako sa tam dostali? Uz mi je to po rokoch jasne, zidia dokazali ukradnut i narodnost.
    Co sa da cakat od tohoto naroda?

  62. Pan miso, hej, zbadal som sa, ale pre vrodenu lenivost som to neopravoval, ani netusim ako sa to tu da editovat. Takze si sypem popol na hlavu, tento bolsevik je iny nez paserak papagajov, to je fakt.

  63. nechcem reagovať na článok, iba by som odporučil ľuďom, aby si najskôr naštudovali význam slov ako hnutie skinheads, nacizmus, fašizmus a potom išli diskutovať…ja budem p. Kotlebu voliť aj do parlamentu, on jediný ukazuje na podstatné otázky na slovensku, veď koho už neštve že novo postavené bytovky dostanú do rúk len vyvolení neprispôsobivý občania? Radšej dám hlas jemu ako korupcii a zlodejom…volíme 20 rokov stále tých istých zlodejov, každý rok sa sťažujeme na vládu a potom zvolíme tých istých ľudí…myslím že slovensko potrebuje zmenu, a asi tú najradikálnejšiu….veď žijeme v dobe kde Penta a J&T ovládajú čo sa im zachce a mi sa len dívame a v krčme ticho nadávame, ale kto z vás bol protestovať na námestiach pri gorile a podobných akciách??? Ja som bol, a môžem povedať že aj “Kotlebovci” boli!!!

  64. Pani Králová ja poznám osobne Kotlebu a môžem vám garantovať,že je extremista. Napríklad mojej susede v práci ked ešte učil na škole tak sa v kabynete zdravil pozdravom…..Na stráž. Už toto slovo dáva na javo,že sa jedná o magora. A nechápem ludí čo nevidia pravdu. Ja som ešte nič normálne riešenie nepoču…..iba stále sa opiera o romou na Slovensku.

  65. Beci Aci hlúpy si, hlúpy zrejme aj ostaneš, čo s tebou, nech ťa teda hlúposť sprevádza, keď si to praješ . Ale práve hlúposť je to , čoho by sa človek dnešných dní mal zbaviť. Nemuseli by sme sa tu vybavovať, ale úžívať si pestrosť života.

  66. Co uz s tebou, plno argumentov, a nevyvratitelnych, Jozko, uzivaj si, ty asi mas zaco.

  67. A kto že to financoval rakuskeho Scheckelgrubera, ktory sa v Mein Kampfe otvorene vyjadril, ako zatoci so svetom? Preco vacsina pri deportaciach mlcala, rovnako ako keby dnes mlcala pri nasilnostiach na Romoch. Negativne skusenosti boli a su a preto vacsinu potom nezaujima, co sa s nimi deje, kedze ich povazovali(-jú) za príťaž. Sionisti nechali vyvraždiť židov položidom, a teraz ešte ryžujú na holobiznise. Dnes si vytvarajú fackovacieho panáka v podobe parazitického etnika, pre prípad násilností, aby zlú ekonomickú situáciu zviedli na Rómov. Ale nik z Rómov si dávky a výsady neurčil, to tí z šedého pozadia, na to priatelia nezabúdajte…

  68. Náhodou som si to všetko tu prečítal o Kotlebovi o cigánoch o židoch ,aké nebezpečenstvo hrozí Slovensku ,lebo Kotleba kandiduje v druhom kole .Nie som volič p.Kotlebu,nakoľko ani nepochádzam z okresu BB ,len ma tak napadlo či si niekto pozrel mena,ktoré sú podpísane pod deportáciu židov zo slovenska a mena na kandidátov na prezidanta.

  69. Neverím vlastným očiam – všetci sa tu pohoršujete nad úspechom Kotlebu, a úplne ignorujete fakty – kto ho dostal do súčasnej situácie ? Kto mu pomohol ?
    Koľkí z vás majú pozemky, obsadené nelegálnymi osadníkmi ? A pozor, zďaleka sa nejedná len o Rómov – často sa jedná aj o ľudí, ktorí v tejto krajine vládnu.
    Čo urobil tento štát pre ochranu práv vlastníkov pozemkov ? Nič. Čo urobili rôzni humanisti, aby chránili záujmy ľudí, ktorí sú poškodení konaním osadníkov ? Nič, mali len prázdne reči a infantilné návrhy, aby vlastníci predali pozemky za úradnú cenu, alebo symbolicky. Pýtam sa, prečo by sa mal niekto vzdávať svojho majetku, ak má iné plány a chce ho užívať, na čo má aj zákonné právo ?
    Humanisti majú len plné ústa rečí a skutek – utek. Prečo si teda neadoptujú nejakú osadnícku rodinu, a neživia ju z vlastného vrecka ? Z cudzieho sa ľahko rozdáva.
    V každej krajine únie platí – ak si niekto nelegálne postaví stavbu na cudzom pozemku, musí ju okamžite odstrániť a navyše čelí trestnému stíhaniu. Len na Slovensku to neplatí. Čo myslíte – ako by dopadli osady v Nemecku alebo Francúzsku ? Demokraticky by ich prešli buldozérom (ako hovorí aj Kotleba) a srdečne by kašlali na humanizmus. Súkromný majetok je aj podľa našej Ústavy nedotknuteľný. Tak na čo sa hráte ?
    Veď Kotlebovi ste dali hlas všetci, čo plačete nad osadníkmi a tolerujete ich trestnú činnosť !!!

  70. Kotleba len zneužíva zlú situáciu na Slovensku, myslím že radikálom je lepšie sa len vyhnúť. Možno preháňam.. ale pripomeňme si čo sa udialo v Nemecku počas druhej krízy. Má to určitú paralelu s dnešným obdobím. Myslím že zvolenie Kotlebu by bolo morálne zlyhanie voliča a politickým zlyhaním politikov.

  71. Nemám slov. treba si uvedomiť že hlavným problémom je samotná vláda! ktorá je tu x rokov a nič!nič sa nedeje je to tu stále horšie a to spôsobuje triedne nezhody ale nie o tomto som chcel.treba vstať a odovzdať svoj hlas!a to hlavne tí ľudia ktorý majú zdravý rozum a nepôjdu volit kotlebu.aspon potom nemusia nadávať že je to znova na hovno .pretože jeho poskokovia to spravia a aj tí čo si nahovárajú že aspoň niekto nový a že je aktívny a že konečne niekto spraví stou cigánskou čvargou poriadky.Ale tadeto cesta nevedie a ta jeho už duplom nie.nový je ale len preto lebo kandidujú tie iste tvare ktoré nič nerobia a na miesto toho aby sme dali na javo svoj nesúhlas protestom,sťažnosťami len znova skloníme hlávku ponadávame posťažujeme . a potom sa to všetko zhodí na tých ktorých sme si sami zvolili že nás znova dobehli a na menšiny .na miesto toho aby sme dali najavo svoj nesúhlas stými ktorých sme si zvolili a kedže sme im dali dôveru tak je podľa mňa logické že im ju môžeme aj vziať tak radšej to skúsime s kotlebom .ale treba si uvedomit že cigansky problem sa da zvladnut len ASIMILáCIOU A NIJAK INAK!ATO TAK ZE SA STRATIA OSADY V KTORYCH DETI NEMAJU POTUCHI AKE MAJU MOZNOSTI A NEBUDU OD MALA POCITOVAT ZE SU MENEJCENNY A VZDAJU TO LEN PRETO LEBO SKAZDEJ STRANI CITIA ODPOR A TO LEN KôLI FARBE PLETI.ALE TO JE PROBLEM KTORY NEVIRIESI ANI KOTLEBA PRETOZE TO TREBA RIESIT NIELEN V BB KRAJI .A TREBA TO RIESIT CIM SKOREJ PRETOZE STAREHO PSA NOVIM KUSKOM NENAUCIS A UZ V CERA BOLO NESKORO PRE GENERACIU KTORA ESTE ANI NIEJE NA SVETE.OSPRAVEDLNUJEM SA ZA PRAVOPIS ALE DAKO SOM SA NECHAL UNIEST A CHEM TO MAT UZ ZA SEBOU.NEDOVOLME ABY SA HYSTORIA OPAKOVALA FASIZMUS OHROZUJE AJ TVOJU SLOBODU!NEMAS PRAVO NADAVAT KED SI NEODOVZDAL SVOJ HLAS!

  72. bola dobrá zábava prečítať si túto diskusiu, hlavne zástancov romského etnika. Len či niektorí z nich žijú vôbec blízko niektorej osady? Ako napr.ja!
    Odporúčam im presťahovať sa čo najbližšie k romskej osade, aby vo svojích názoroch mohli ísť príkladom. O pár rokov budú písať celkom inak, cha…

  73. Pán Hvorecký, tak ste sa pekne rozpísali, historicky zdôvodnili nebezpečenstvo politických názorov M. Kotlebu, len ste si pomýlili alebo netrafili toho správneho adresáta. Adresátom nemal byť pán Caban, ale slovenskí politici od červených, cez modrých až po zelených. V krajine, kde všetko funguje ako má, nemá taký “týpek” ako M. Kotleba šancu, aby prerazil so svojimi názormi alebo inak, nefungujúca krajina plodí takých vodcov. Roky ubiehajú, politici všetkých farieb sa “nabalili”, my si máme len uťahovať opasky a znášať ten chaos, ktorý v tejto krajine je. Pri voľbách máme MY byť tí rozumní. Po voľbách budú tí zvolení znova a znova myslieť na všetko možné, len nie na spoločenský prospech, poriadok a spokojnosť tých, ktorí ich volili. Naviac, sa nám tu niektoré persóny priamo vysmievajú do tváre. Pán Hvorecký, dovolím si otázku, už ste napísali blog, ktorý by ste adresovali pánu Ficovi, pánu Fígeľovi, či pánu Harabínovi? Ak nie tak ešte je čas… Napíšte pánu premiérovi, že Kotleba nie je problém pravice, je to problém celej spoločnosti a to že ho pôjde voliť nemalé množstvo voličov v BB kraji je protest proti politikom, ktorí si riešia len vlastné problémy na úkor celej spoločnosti a štátnu moc a súdnictvo každým dňom znefunčňujú viac a viac. To oni nech sa zamyslia nad všetkými dôsledkami svojho konania a nekonania, pretože pri najbližších voľbách sa Kotlebovci dostanú do parlamentu a to bude iný problém…

  74. Pozdrav NA STRAZ pouzil aj v stv a cuduj sa svete nezavreli ho za to…. takze vase odvodenie asi nie je celkom ok. Ze ma ine zmyslanie ako je mainstream este neznamena koniec sveta

  75. Mirka Mia G:
    To ze si z BA som usudil podla prepojenia tvojej mailovej schranky s uctom na socialnej sieti…Precital som si vas komentar niekolko krat ale ine zdroje som nenasiel akurat tie na ktore som reagoval…

  76. Presne tak, na ľudskú hlúposť treba najprv pomaly, učiteľským spôsobom. Ak nefunguje, treba tvrdšie.

  77. Úprimne, ja pokladám za hlúpeho človeka každého nedovzdelanca a ignoranta, ktorý medzi Kotlebom a jeho ideologickým predchodcom Hitlerom nevidí zjavné paralely.

  78. Otázkou je, či je vhodnejšie mať predsedu kleptokrata, alebo kleptokrata a fašistu v jednom. Ten fašista je pre každého duševne zdravého človeka neprijateľný upgrade. Čo neznamená, že kleptokrat je terno.

  79. Pre Vysokoškolák: Čo sa tu oháňaš hnutím skinheads, keď z tvojho príspevku je jasné, že nič nevieš, prípadne čerpáš info. len z jednej strany (vieme ktorej). A ešte doplním, že síce kotlebovci, boli na protestoch, ale robiť si reklamu rozdávaním propagačných materiálov.

  80. Čo je to „šikovný“ ? (Politik, chlapík, kšeftár, právnik …) Dávam sem z istého blogu prevzatý výborný postreh prispievateľa „Anonym“ o niektorých šikulkoch:
    „To, čoho sme svedkami včerajšieho a dnešného počínania odrastených „šikovných“ slovenských komsomolcov, odchovaných na moskovských inštitútoch politiky, práva, alebo tajných služieb, hraničí s genocídou národa, s novým kultom osobnosti a s novým „LEN ON-izmom“ starého Vlada. Prešlo im, že cez obrovské politické a privatizačné prehmaty a cez dychzarážajúce provízie (úplatky) pre politikov a pre ich biele kone (s finančníkmi a investormi špinavosti dojednávajúci pokladníci, tajomníci, jednatelia politických strán, politikov, FNM a iných vládnych štruktúr), podozrivo prišli k miliardám. Niet sa čo čudovať, že sa boja každej novej zmeny na najvyšších štátnych postoch. Robia teda všetko s ich vodcom, aby sa na najvyšší štátny post dostal LEN ON, nie azda dajaký hlúpy demokrat, ktorý by im mohol „podkurovať“.
    Tam, kde pre dvoch národných dobrodruhov, ktorí vedome porušovali zákony cudzieho štátu, inde by išiel pre nich lietadlom nanajvýš tajomník ministra zahraničia … Tam, kde pre dvoch padlých vojakov z cudzieho sveta išiel by inde lietadlom nanajvýš generál, alebo minister obrany … Tam, kde nový úsek diaľnice, cesty, novú výrobňu, išiel by inde otvárať nanajvýš minister dopravy, hospodárstva, energetiky … Tam všade na Slovensku v priamom prenose znova a znova zasvieti náš druhý LEN ON ! Už pri tom chýbajú len Mercierová, Depardieu, alebo Belmondo. Psychiatri by povedali: príznaky neskrotnej túžby po moci, chorobného kariérizmu, možno narcizmu …, až po príznaky vytvárania kultu vlastnej osobnosti na tisíckach veľkoplošných obrazov.
    Bože, ochraňuj nás od tých, čo sa do najvyšších funkcií nedostávajú vďaka ich prirodzenej charizme humanistov a rozhľadených intelektuálov, demokratov, ale cez ostré a široké lakte, cez veľké huby, cez peniaze iných, cez komploty tajných, cez predvolebné a volebné intrigy a nesplnené sľuby !!“ Hombre.

  81. pani janská. ved váš manžel je tiež cigán ktorý pochádza z pokoradze. a caban? osobne poznám jeho názory…je fakt vymletý rasista, nácek.

  82. Caban? On nevie čo sám so sebou. Hlavne preto sa hnevá na cigánov lebo jeho bývalá partnerka sa vydala za cigána. Opustila ho lebo nezniesla jeho panovačnú povahu. chcel z nej mať vtáčika v klietke. Veď tak aj dopadol….. U mňa je iba chudák. Kým robil na mestskej polícii tak zo všetkých síl sa snažil vyšachovať oboch cigánov kolegov ( Ady, Dodo), čo sa mu aj podarilo. Je to iba obyčajný úbožiak.

Napíš komentár