Čo ďalej po druhom Gorila proteste?

Milí priatelia, v prvom rade vám dlhujem vysvetlenie, prečo som nevystúpil na druhom Gorila proteste v Bratislave. Vôbec som totiž nevedel, že tam hovoriť mám a dozvedel som sa to príliš neskoro.

Organizátori ma prostredníctvom Roba Mihályho oslovili s prosbou o písomnú podporu demonštrácie, čo som rád urobil. Oni sa dohodli, aby som aj vystúpil na tribúne, ale ku mne sa tá informácia nedostala. Na ich strane nastala komunikačná chyba, za ktorú sa mi Robo ešte v ten večer ospravedlnil. Dozvedel som sa to z novín, ktoré mi mama ukázala o 16:30, keď som jej doniesol syna na babysitting. Neveril som vlastným očiam, že táto správa vyšla v novinách a nik si ju u mňa neoveril (v denníku SME má môj mobil aspoň desať redaktorov)…

Meškal som na míting, pretože môj 1 a pol ročný Maxim sa v ten deň necítil dobre – deti sibírsku zimu znášajú ešte horšie ako dospelí. Jeho zdravie je pre mňa na prvom mieste. Organizátori mali veľmi veľa práce a takéto chybičky sa stávajú. Nehnevám sa na nich, aj keď to vyznelo v môj neprospech. Naopak, chcem sa im poďakovať za výborne zorganizovanú akciu.

O 16:45 som dorazil na Námestie SNP a ten pohľad mi vyrazil dych. Neveril som, že ešte niekedy uvidím legendárnu bratislavskú plochu takú plnú ľudí. Spomínal som, ako som tam dvanásťročný stával v podobne mrazivom novembri a decembri 1989, počúval som rečníkov, ale ich slová som pochopil až oveľa neskôr.

Jedným z nich bol Fedor Gál, ktorého si veľmi vážim. O to väčšmi ma zamrzelo, keď som si prečítal, že sú podľa pána Gála vízie organizátorov protestov „šibnuté, naivné a amatérske“. Ani ja nesúhlasím s mnohým, čo žiadajú lídri Anti-Gorily, ale obdivujem ich nasadenie a odvahu.

Títo mladí ľudia urobili zadarmo a vo svojom voľnom čase v boji proti korupcii v tejto krajine za tri týždne stonásobne viac ako mnohé štátne či neziskové inštitúcie, ktoré to majú desaťročia v náplni platenej práce. Spája ma s nimi znechutenie z nehoráznej zlodejiny mocných a boj za spravodlivé vyšetrenie káuz.

Niekedy nestačí len sedieť pri počítači a písať. Občas treba vstať od stola a ísť nie ako jednotlivec, ale v dave, ktorý nie je len negatívny, ale má aj svoj zmysel a hodnotu. Včera som po vyše dvoch desaťročiach počul, že v jednote je sila a hoci je v tom aj istá irónia – ako v každom notoricky známom slogane – bola to v tej chvíli aj prostá, hlboká pravda.

Ja na rozdiel od Gála verím, že tieto protesty menia slovenskú spoločnosť. Už ju trocha zmenili. Mladá generácia, ktorá bola ešte do včera označovaná za rozmaznaných, značkami posadnutých povrchných lenivcov, ktorí pohnú zadkom akurát na hudobnom festivale, sa ukázala ako aktívna, verejne angažovaná a zodpovedná. Taký slušný dav som po skúsenostiach zo slovenského futbalu vôbec nečakal.

Nechápem jednu vec: keď je dnes niekto, ako napríklad Lucia Gallová, otvorene ľavičiarka, tak sa o nej hovorí div nie ako o nebezpečnej psychopatke s vážnou duševnou úchylkou a jej názory sa rozoberajú ako celospoločenská hrozba. Ale keď niekto verí vo „vedecké“ dokazovanie zázrakov, chodenie po vode, vstávanie z mŕtvych, v zjavenia priesvitných panien na zelených lúkach, náš štát by rád podriadil náboženskému miništátu a gejov posiela na liečenie, tak je to na Slovensku vzor morálky a automaticky nasledovaniahodná autorita – a samozrejme by sme ho mali aj voliť.

Z protestu som odišiel o 19:15 spred Národnej rady, pretože som vedel, že je oficiálne koniec. Je mi ľúto, že sa to tam napokon zvrhlo a došlo k násilnostiam. Provokatéri sa v mase nájdu vždy a bohvie, kto to spáchal. Hádam sa to podarí vyšetriť. Je mi ľúto zranených policajtov, pretože odviedli dobrú prácu a postarali sa o plynulý priebeh protestu. Škoda, lebo kvôli incidentom mnohí znevažujú vydarenú akciu.

Mnohí sa teraz pýtame: Čo ďalej? V prvom rade okamžite povoliť publikovanie knihy Toma Nicholsona o kauze Gorila – naša ústava v čl. 26 cenzúru zakazuje! Do hľadania Jirka Malchárka a Anny Bubeníkovej zapojiť Interpol a ďalšie medzinárodné štruktúry, s ktorými Slovensko spolupracuje.

Netreba zabúdať na presahy Gorily do zahraničia. Podľa článku v rakúskych novinách Der Standard podplatila Penta vtedajšieho ministra dopravy Prokopoviča ako aj päť ďalších členov komisie pre privatizáciu bratislavského letiska – a prsty v tom vraj mali aj Letisko Viedeň a Raiffeisen Zentralbank. Noviny podozrievajú taktiež rakúsku Meinl Bank, že za hranicami prepierala peniaze Penty. Verím, že Gorila bude zaujímať vyšetrovateľov nielen v Rakúsku, ale aj v Česku či v Nemecku.

Podporujem Anti-Gorilu v snahe vyšetriť túto a iné kauzy. Nech to znie akokoľvek utopicky, budúcnosťou našej krajiny bude asi naozaj jedine priama demokracia, pretože terajší stranícky systém je nereformovateľný a od základov prehnitý. Neverím, že po masových protestoch ktokoľvek z podozrivých odstúpi z funkcie alebo z volieb, či už sa volá Hrušovský, Fico alebo Dzurinda. Budú hrať mŕtvych chrobákov, alebo ďalej zatĺkať a klamať. Ak bude treba, pôjdeme znova do ulíc a verím, že nás bude ešte viac.

Čaká nás dlhá a  ťažká cesta. Aj Fedor Gál vie veľa o tom, ako ľahko sa revolúcia prehráva, ako jej lídri robia hrubé chyby – určite si dodnes vyčíta, že uveril Mečiarovi a dokonca ho ešte v júli 1991 prosil, aby stiahol demisiu, čím otvoril dvere pre jeho definitívne ovládnutie moci a prvú obrovskú korupciu na porevolučnom Slovensku.

Nikdy nezabudnem na ten pohľad, keď masa protestujúcich kráčala po Palisádoch. Pätnásťtisícový dav sa tiahol do diaľky a zborovo volal Gorily za mreže! Šiel som po tej ulici k starým rodičom a k rodičom určite desaťtisíckrát, ale takto ešte nikdy. Mal som zimomriavky a nebolo to z treskúcej zimy, ale z prekvapenia, že aj v tejto ospalej krajine sa my, ktorí tu žijeme, študujeme a pracujeme, vieme zobudiť.

Prečítajte si aj: prečo som šiel na druhý Gorila protest a článok Prečo je generácia naštvaná a búri sa?

50 thoughts on “Čo ďalej po druhom Gorila proteste?

  1. dakujem Ti Misko. za to, ze vies velmi vystizne sformulovat nieco, co sa mi v nesystematickych ulomkoch tulalo hlavou uz dlhsie. dakujem Ti aj v mene mojej malej, stvorrocnej, Sabinky – mozno jej moja naivita, ci romantizujuci optimizmus neublizi tak velmi, ako som sa v poslednej dobe obavala. aj Ty veris v dobro. a dakujem Ti aj za iny pohlad. pohlad tata a pohlad sukmenovca, ktoreho este nezozrala skepsa…

    erika trnka

  2. No Gálovi neverím ani nos medzi očami, robili sme sním keď ako aktívny člen strany odchádzal na Ústav marxizmu -leninizmu robiť ” sociológiu ” a neskôr riaditeľa.

  3. Aby ste si vy, pan Hvorecky nekopli do krestanov pri kazdej prilezitosti, tak to by bolo asi nieco nenormalne. A ze prave tuto spontannu akciu zneuzivate v tomto blogu na prezentovanie svojich dlhotrvajucich a dlhorocnych mindrakov s toho ze ste este nepochopili krestanstvo tak to je trapen, a detinske. Vy uz asi iny nebudete -)

  4. Nemyslím si, že Michal kope do kresťanov. Kope do štruktúr/inštitúcií, ktoré sa nazývajú kresťanské a pod touto zásterkou prezentujú názory kresťanstva, možno biblie. Hovorí o politických stranách s krycím názvom kresťanské. A to je smiešne nasledovať príklad politických samospasiteľov. (kontrolná otázka pre vás, v USA kresťania tradične podporujú republikánov – najma protestanti, ak ste kresťanka podporovali by ste aj naďalej Busha s jeho expanzívnou vojenskou politikou?). Ja sa cítim kresťanka a mám aj ľavicové zmýšlanie (podpora núdznych a sociálne odkázaných mi je bližšia), ako neustále eskalovanie privátneho vlastníctva (ako jedinej zaručenej modly dekomkracie v postsocialistických štátoch ostbloku) a z toho plynúcich ziskov. A spýtajte sa p. pápeža Figeľa aké neodborné a priam nedovzdelané kamarádske štruktúry miništrantov a miništrantiek si dosadzuje na ministerstvo do vysokých postov (aby sa to stihlo ešte pred voľbami a aby sa stihol odvdačiť…)

  5. Myslim si, ze je fajn zistit, ze aj ludia na Slovensku maju nejake hranice tolerancie a vedia sa ozvat. Na druhej strane si myslim, ze Fedor Gal ma pravdu, ked sa mu zdaju tie vizie Lucie Gallovej ako “naivne a sibnute”. Kratky uryvok:

    „Ľudia by mali dať politikom mandát na určité témy a veci. Pokiaľ by to politik neplnil, ľudia by ho mohli zavolať.”

    Ako by sa ľudia dohadovali na tom mandáte?

    „Cez internet…”

    Myslíte si, že je to realizovateľné? Všetci predsa nemajú internet.

    „Myslím si, že možné je všetko.“

    Čiže by ste chceli vedenie štátu cez internet?

    „Nebolo by to priamo tak. Môj návrh bol, že ľudia, ktorí nemajú internet, by mohli svoje názory poslať poštou.“

    Myslim, ze toto nie je lavicove myslenie, je to len trochu hlupe a naivne. Ale bez ohladu na toto v zasade drzim palce. Len dufam ze to pomoze k trochu slusnejsej politike a nie k nejakej vlade ludu. Koniec koncov Gal a Gallova znie celkom podobne :).

  6. Vazeny pane,
    pana Gala som v zivote nestretol a nie je mi velmi sympaticky, a ani pani Gallovu nepoznam osobne, ale po precitani jej interview na sme http://www.sme.sk/c/6243738/organizatorka-protestu-ustavu-ma-napisat-web.html sa nezainteresovany clovek musi pozastavit nad tym, ci je ta osoba “kompletna”.

    Tvrdite, ze podla Vas “Títo mladí ľudia urobili zadarmo a vo svojom voľnom čase v boji proti korupcii v tejto krajine za tri týždne stonásobne viac ako mnohé štátne či neziskové inštitúcie, ktoré to majú desaťročia v náplni platenej práce.” No vazne: uvedte, prosim, aspon jeden meratelny uspech, ktory by sa dal postavit na misku vah toho, co stihla za 20 mesiacov odchajuca vlada Ivety Radicovej (ale neskusajte to niecim takym ako obvinenia v kauze sitiek – tie su prave vysledkom prace a “nastaveni”, ktore su bodmi pre vladu; za Fica by sa nic take neudialo. Ale koho by tu uz trapil nejaky nastenkovy tender alebo kauza okolo emisii, ci provizie za “vybavenie” eurofondov pre starostov alebo skoly v rokoch 2006-2010, atd.). Aspon neoblbujte ludi, ktori nemaju ani sajn, “kde je sever” a pred tromi mesiacmi nemali o politike ani sajn, lebo si na FB pozerali videa a priblbnute vtipy, na pokece hladali sexualnych partnerov alebo v googli hladali informacie o bludnej ezoterike a alternativnej medicine. Ludi, ktori si myslia, ze okrem Gorily je najstrasidelnejsia vec na svete ACTA (niezeby som s tym sam suhlasil).

    A dalej: mam Vas za inteligentneho cloveka, ale Vam nevadi, ze cely humbuk je o anonymnom denunciacnom spise, ktory vacsina naroda necitala. A nenahovarajme si, ze ti ludia mrznuci na protestoch proti gorile (zamerne pisem male g) to citali a preto tam vysli.

    Vam nevadi, ze mr. Nicholson, zdatny to a ostrielany spravodajca, za 2 roky nezistil nic o autorstve spisu? To je fakt smutne. To vazne nikoho nenapadlo, ze sa tu len aplikuje stare zname prislovie o zlodejovi kriciacom: chytte zlodeja!!! Zlodeja sice nepozname a dokonca ani netusime, ci ukazuje prstom na zlodeja (i ked sa vdaka spisu ministrovi Miskovovi, resp. SaS podarilo odpratat z cesty Bubenikovu, ktora mu uspesne branila bezplatne previest statne rury v majetku plynarni na nestatnu firmu, aj ked zjavnej privatizacii novackej chemicky pod ruskom predaja ceskym konkurznym mafianom sa zabranit nepodarilo). Vazne tomuto drukujete? Clovece, zobudte sa!

    Protestujuci sa ponevieraju medzi prezidentskym palacom, uradom vlady a parlamentom, ale zeby niekto mal snahu ist do sidla Penty alebo J&T… Vam neprekaza, ze placu na zlom hrobe? Nemozem si pomoct, ale ak ste svoju nocnu apologiu vyprodukovali z vlastneho presvedcenia, tak ste fakt naivny. Ak nie, tak zrejme sluzite uplne inym zaujmom. Nie dobrym. Urcite nie pozitivnym zmenam.
    Mohol by som este pokracovat…

    Realita je taka, ze o 5 tyzdnov sa vacsina slusnych ludi znechutenych okydavanim, ku ktoremu ste sa rozhodli prispiet svojou troskou, rozhodne ist nevolit (tak ako pani Gallova, ak som to spravne pochopil, hoci z inych dovodov bude to prave vdaka nej a jej “spolubojovnikom” a aj vdaka Vam) a dopadneme ako v Madarsku. Strany, ktore tu makali na zmenach budu pochovane, ani nedostanu sancu na povolebne upratovanie a s nimi skoncia aj reformy, ktore – ako kazdy normalne uvazujuci clovek chape – nemozu prebehnut z vecera na rano. Budeme tu mat vladu jednej strany. Strany, ktoru sice vacsina nechce, ale prave vdaka Vam, Nicholsonovi, Gallovej a dalsim sibnutym a nezodpovednym idiotom ju tu budu mat aj s luxusnou vacsinou, dokonca mozno ustavnou. To este len uvidime ako sa vladne.
    No verim, ze toto nechcete a prehodnotite svoje sucasne postoje.
    Dakujem za pozornost.

  7. Strany, ktoré pracovali na reformách, vďaka ktorým si potom mohli prelievať provízie. Spis, sa zdá potvrdila SIS, ak by nie, nepokračovalo by vyšetrovanie, neudiali by sa konkrétne veci, stačí si vypýtať v redakcií Týždňa posledné čísla, kde sú konkrétne opísané veci ako sa udiali aj z následkami. Obviňovať novinára, že si nezistil o tajných materiáloch nič si môžte overiť tak, že samy sa pustite do boja s tajnou službou. A ku blogu, kopnutie si do kresťanstva Vám stále veľmi dobre ide. Keď som počul vedúcu protestov v relácií pod Lampou, určite mi nenapadlo, že kresťanstvo je šibnutejšie ako je vízia budúcnosti tohto štátu z pohľadu organizátorky. Neviem ako dlho ste sa museli učiť vopchať do textu náznak Vášho názoru na homosexualitu a jeho tvrdé porovnanie s konzervatívnym názorom, ale nepríde mi to ako šťastné prirovnanie a vsuvka do tohto textu o proteste.

  8. Beobachter, velmi sa paci tvoja reakcia, uplne suhlasim s tvojimi pripomienkami.

  9. Pardon, *velmi sa mi paci* ‘mi’ sa v predoslom komentari nejako stratilo.

  10. Hmmm … Akosi som neporozumel tomu odstavcu “Nechápem jednu vec: … “. Som síce tiež skôr ľavičiar, náboženským nezmyslom tiež neverím a mám obavy z politikov, ktorí ich chcú vnucovať ľuďom, ale akosi mi to práve do tohoto “protigorilového” textu nezapadá, tu sa predsa priamo o toto nejednalo. Alebo mi nejaká vec unikla ? Kto je to tá Gallová ? (pritom nepochybujem, že na Slovensku okrem Penty sú minimálne ešte dvaja finančno-mocenskí “žraloci”: J&T a Rímskokatolíska cirkev …).

  11. Neviem, či to nechápete, veď keď ste Vy urobili protest, nemá tam čo robiť taký Gál, všetci sa na Vás priživovať chcú, prečo nie ste sami sebou? Prečo tam máte také kreatúry ako tá veštica, alebo provokatérka. Nemáte svojich ľudí, mladých ambicióznych, nedavajte priestor pre zhnité osoby, Takto sa to nerobí, v nežnej sa to nemohlo stať, aby tam vystúpil komunista, prečo neuvazžujete? Veď je Vás toľko a nechápem, že by sa nenašiel schopný rečník a nie tajtrlík!!!!

  12. Keby to kresťania so svojím presvedčením mysleli úprimne, nedriapali by sa po svetskej moci, šírili by vieru, lásku k blížnemu a robili by charitu, Mišo do toho vidí veľmi dobre a vie to aj pomenovať

  13. Nuž ak si myslíte, že Nicholsonovi sa nepodarilo zistiť nič podstatné, tak sa mýlite, alebo nechcete počúvať, čo hovorí a nielen on. Tie veci potvrdzoval aj vagovič. Nezastierajte si oči pred tým, že v tejto kauze ide o spravodajské ifnormácie, ktoré sú veľmi citlivé a výbušne nebezpečné. To, že obhajujete niektoré reformy je v poriadku, ale ku koľkým reformám sa ani len neodhodlali. Zoberte si napr. školstvo, kultúru atď… S mnohými vecami, o ktorých písal Fedor osobne súhlasím, ale napr. už tón s akým sa vyjadroval na adresu organizátorov protestu sa mi nepáči. A z Vášho príspevku mám pocit, že sa tiež cítite o poličku vyššie… a kritizujete politickú naivitu organizátorov, ktorí skutočne za pár dní dosiahli dosť, na ktorej sa možno podpisuje práve absencia zmysluplnej reformy školstva, na ktorú za 22 rokov neboli peniaze.

  14. Osobne som sa, bohuzial, nemohol zucastnit.
    Clanok ale presne vystihuje moje pocity.

    Co sa myslienok organizatorov tyka – dodal by som len tolko, ze v novembri 89 som bol sice krpec ako autor, ale presne si pamatam, ako sa niektori smiali na poziadavke na ukoncenie vlady jednej strany a zmene ustavy – ved to bolo uplne smiesne a nemyslitelne. Alebo na poziadavke o odchod sovietskych vojsk.
    A stalo sa.
    Myslim si, ze je cas na zmenu – samotna vlada a jej predstavitelia nam dali do ruk neklamny dokaz. Mozno je spravna cesta svajciarskej demokracie, mozno nieco ine, ale uz mam pokrk toho, ked idem volit stranu, ktora “bojuje s korupciou” aby som nakoniec zistil, ze si na tom par Gabov poriadne namazalo vrecka.

  15. Ludia, nie je dolezite sa tu dohadovat to, kto a v com ma pravdu. Je nam vsetkym jasne ake skorumpovana je nasa elita a vsetko s nou suvisiace. Je vsak velmi dobre, ze sa deti nas, ktori sme stali na namestiach v 89 tiez pohli do ulic. Ved ani my sme vtedy povacsinou nevedeli do coho presne lezieme a co bude dalej. Teraz je vsak jasne, ze treba dnesne dianie dotiahnut do konca a to pojde iba vtedy, ked pojdeme volit, inak tam zostane najvacsia gorila, ktora si teraz madli ruky ako jej to nahrava do kariet. Ked sa dostane ku samovladiu, popadaju vsetky ostatne hlavy a nikdy sa nedovolame spravodlivsti, lebo nas ubije ciapkami ked budeme dalej vyskakovat.Toto by mali hlavne propagovat organizatori Gorily.

  16. co je na tom clanku senzacne? ved nic nenapisal ……cela tato protestna akcia je system hura bez akehokolvek konceptu….

  17. p. hvorecky
    az do chvile, pokial som necital tento tvoj text, som si myslel ze mas nieco fajn v palici
    skoda – uz tomu tak nie je.
    a este – v kontexe s protestom si sa akosi aktivne rozpisal. nieco mi to pripomina… to tvoje nadsenie a odvaha…
    (niekedy je menej viac)

  18. ak je toto rozumny pohlad, tak potom fakt netusim, ako by vyzeral emotivny pohlad…

  19. hej, a smeju sa tej poziadavke doteraz – staci si uvedomit, co za cvarga tu v skutocnosti vladne…

  20. ..rad by som reagoval na vyssie uvedeny clanok..konkretne na reakciu autora, kde sa vyjadruje, ze pan nesuhlasi s vyrokom p. Gala, ze podmienky ci riesenia vedenia protestu gorila a jeho clenov su naivne atd. ..musim sa priklonit k tvrdeniu p. Gala, pretoze formulacia podmienok, uvedenych na stranke protestu a podmienky samotne nemaju s premyslenostou nasledneho riesenia stavu slovenska nic spolocne. nacrtaju utrzkovite par veci ale hlavne riesenie neprinasaju…ked si vezmem, z osobneho pohladu, samotne podmienky kladene protestom – jeho vedenim a priratam k tomu osoby, strany a pod. ktore protest chce “odstranit” vychadza mi z toho len jedno..ci to je uz “premyslena alebo nepremyslena vec s nepremyslenymi dosledkami”..a to – bud fiasko s ozaj zlymi ucinkami na verejnost alebo chcena/nechcena /dufam, ze nechcena/ podpora stran, ktore maju blizko k nacionalizmu az extremizmu…takze aj ked vnimam samotny protest – ako konecne nabudenie sa slovakov s cielom nieco vyriesit – ako pozitivnu vec a drzim tomu palce, samotne “riesenia” problemu v tom nevidim..a v pripade otazky “priamej demokracie”, ktora sa s tym tiez dost spaja..tiez nevidim ziadne riesenie, pretoze slovensko je tak clenity narod, ze v pripade priamej demokracie by slo skor o zahravanie sa, znova sa budem opakovat, s extremistickymi skupinami, ktore by situaciu slovenska nevylepsili….jedine schopne riesenie a myslim aj ucinne by bolo byvalo ak by si vedenie protestu dalo za ciel, okrem “rozhadzanych podmienok”, propagovat aj konkretnych beznych obcanov, ktory by mohli kandidovat v nadchadzajucich volbach, tych by propagovalo a ludia by neboli len utopicky hnani do niecoho na co ani vobec nehladia…je to moj osobny nazor – nikoho v tomto komente ani neobvinujem ani neobranujem

  21. menej je niekedy viac. mozno niekedy netreba hned reagovat, ale nechat si chvilu na katarziu a premyslanie…

  22. maros,
    nejako som sa v tom Vasom prispevku/reakcii (na mna?) stratil; mozno sa Vam to nejako zlialo – o krestanstvo a homosexualitu som ani nezavadil;

    kazdopadne vyhlasenie tajnej sluzby, ze “spis je autenticky” si prekladam ako “spis existuje”; nic ine netvrdia a nic ine tvrdit ani nechcu; aj policajny prezident povedal, ze uvedene skutky sa mohli stat; s dorazom na slovo “mohli”; cize tiez som z toho nezmudrel; nerozumiem napr. tomu, ze ak nejaky byt odpocuvali z vedlajsieho bytu nikomu nechyba nejaka fotodokumentacia (ale verim, ze je take nieco logicke); kde su take fotky? zeby neboli? zeby boli take “vybusne” a radsej ich tiez zlikvidovali kalinakovci? fakt neviem; ale zaujima ma to; padni komu padni, ako sa hovori; co hovoria kade-tade kadejaky byvaly prislusnici toho ci onoho ma nezaujima; vedia co hovoria aj preco, ale nam to nepovedia a nepovedia nam ani, co z toho je pravda a co loz; su to iba tresky-plesky

    mne je sdku aj s dzurindom, kdh s hrusovskym alebo bugarovci mierne ukradnute a je mi ciastocne jedno, co sa deje u nich vnutri; ale tieto tri strany davali vzdy najvacsi doraz na program (pred volbami) a jeho plnenie (po volbach) a v porovnani s inymi stranami sa ho snazili plnit najzodpovednejsie zo vsetkych; toto si samozrejme ficovi a sulikovi strategovia dobre uvedomili a ruka v ruke (akoze na opacnych stranach barikady… vazne sa nemozem zdrzat smiechu, ked toto pisem) a v nedobrovolnej (ale vitanej spolupraci) spolupraci s matovicovcami, 99% a s antiopiciakmi (zjavne riadenymi z kancelarie pana ministra L.) tuto silnu stranku tychto subjektov uspesne rozdrbali a dnes je pozornost naroda uprena uplne niekde inde ako by mala byt, o emociach nehovoriac; neviem ci maju take uzasne predstavenie niekde v las vegas, ale pochybujem; a pochybujem, ze na toto sa chyta david copperfield;
    vazne: organizatori protestu neponukaju nic (teda ak nepovazujete za ponuku akesi zmatene politicko-internetove experimenty, ktore mozu skoncit len anarchiou a chaosom; v inej diskusii som cital pekny postreh o tom, ze “to sa clovek necuduje, ze sa potom po internete a najma na FB rozmahaju stranky, kde aj najvacsi a najsialenejsi extremisti a blazni davaju navody na prezitie v odlahlych koncinach a pod.; este aj na nich je to moc”; neviem, ci sa k tomu da este nieco dodat
    pekny vikend

  23. maros, pardon, pardon, pardon
    myslel som autora pred Vami s podpisom “d”
    tiez sa mi to nechtiac nejako domotalo :)

  24. To su technicke detaily. Ked to moze fungovat vo Svajciarsku a na Islande tak i u nas.

  25. maros,
    necitim sa “o policku vyssie”; som len bezny obcan; skolstvo a veda su podla mna velmi dolezite oblasti, aleved sa pozrite, ako to vyzera so zdravotnictvom (a to je, zial, dolezitejsia tema); vzdy sa nieco zmenilo k lepsiemu len ciastocne; vsetko musi ist asi postupne; a ti ludia na namestiach chcu vsetko zmenit hned – teda aspon si to myslia, len tsi to nedokazu predstavit… nevadi; vazne si myslite, ze toto chce vacsina obyvatelov slovenska? takze ti ludia na namestiach urcite nezastupuju zaujmy vacsiny a ani nebudu

  26. to: Beobachter
    Väčšinou sa do podobných diskusií nezapájam, azda to robím prvý krát, no nedá mi. Protestovať pred Pentou? Prečo? Veď ju sme si nevolil, za to Vás áno. Neviem, kto ste, ale z veľmi inteligentného, argumentami nabitého prejavu súdim, že pravicový politik. Ak nie, vrele odporúčam túto kariéru. V mnohom s Vami súhlasím, ale nie o tom, sú tieto protesty. Nechajme sa prekvapiť udalosťami ďalších dní.

  27. lulu,
    ani ja neviem kto ste, ale ked sa Vam zda nezmyselne protestovat pred Pentou, J&T a dalsimi usudzujem, ze ste spis necitali; je totiz o “majiteloch” politickych stran;
    alebo to nie je dolezite? vazne?
    a nie som pravicovy politik a nestudoval som politologiu, ani po takej “kariere” netuzim; denne citam noviny a snazim sa ignorovat vsetko “nefakticke”, najma komentare redaktorov a nazory politologov, sociologov a bohviekoho este, kto sa rano zobudil so silnym presvedcenim, ze moze kecat do politiky… len sa snazim aplikovat “sedlacky” rozum (nie je to lahke a vobec netusim, ci sa nemylim, lebo zakulisne informacie neovladam)… skratka, len sa mi zda, ze je to cele presne naopak: financne skupiny su uz dohodnute medzi sebou o “sferach vplyvu”; su dohodnute aj s niektorymi stranami – je jasne, ze smer a sas, matovic zijuci z nadmernych odpoctov dph je tiez lacna korist; (neviem, ci je tu este nejaky subjekt, ktory stoji za pozornost..)
    v ostatnych dolezitych pravicovych stranach – od cias “kauzy hayekovci” (tiez pekne upratanej pod koberec, kedze novinarom sa toto “nezdalo” (rozumieme si?) zaujimave) je o tom tazke pochybovat, maju tiez svojich ludi; preto tie absurdne vyzvy na odchod skusenych; jasne, urcite nie su svatio; ale ti, co su nadrzani na ich miesta su este horsi; ale dakujem za reakciu; je fajn vidiet, ze ludom nie je uplne vsetko ukradnute

  28. zuzana,
    prepacte, ale kde ste boli medzi rokmi 2006-2010? zili ste na nejakej inej planete? vtedy bolo 10x viac dovodov vyjst do ulic; Vas neurazal nastenkovy tender? Vas neurazala kauza emisii? a co Tipos? a to boli ine “kradeze v priamom prenose”
    a dnes? Vas neuraza, ze minister, ktory sa tvari ako priatel tychto ludi dodnes nevysetril vrazdu advokata Valka? vysvetlil dodnes niekomu co robil na mieste cinu par hodin po objaveni mrtveho Valka? co tam robil? a kde su novinari? toto vsetko uraza zase mna
    nemyslim si, ze nejaky pokus o revoluciu je spravna cesta;
    neviem, ci si ludia uvedomuju, ze na Slovensku sa politicky system za poslednych necelych sto rokov menil uz 5x (1918, 1939, 1945, 1948 a 1989) s dvomi vyznamnymi korekciami/modifikaciami (po 1968 a v 1992); ja teda dalsiu totalnu zmenu “rezimu” nechcem; ziadny lepsi sa neponuka; teraz je tu system, ktory sa da stale “liecit” zvnutra; vacsina stabilnych krajin taketo nieco nezazila; skratka to beriem tak, ze sme “len” nejakych 20 rokov od poslednej revolucie a stale mame co robit na vylepsovani TOHTO systemu; verim, ze takto to citi ovela viac ludi ako tych, ktori si teraz nasadia masku gorily distribuovanu novym casom alebo vyrobenu doma… (nech si to nechaju na bliziace fasiangy, ked ich nic lepsie nenapada);
    takisto verim, ze vacsina obcanov si o par tyzdnov vyberie “dinosaurov”, lebo – a ruku na srdce – je to ako v slovenskom hokeji: clovek nemusi mat rad satana alebo fakt rozumovo deprivovaneho palffyho, ale hokej hraju stale o par tried lepsie ako ti mladi; a este chvilu budu;
    to iste je v politike; nie je to idealne, ale inak ako zaclenenim sa do neefemernych stran, ktore nevznikli na jedno funkcne obdobie (kde je dnes SOP, ANO a kde bude o par rokov SaS alebo OL? niekde na smetisku dejin slovenskej politiky;
    je sice blbe, ze cloveku nakoniec vzdy zostane “potupna” volba strany, ktora mi najmenej vadi, ale verim, ze to ocenia mozno az deti nasich deti; aj mne by sa pacilo zit v “zrelom” systeme, kde vsetko funguje, ale na to vazne nie sme pripraveni; a nebudeme dovtedy, kym sa nebudeme snazit “ukecat” policajta, nesuchnut doktorovi nieco do vrecka, nevybavit nieco “po znamosti”, neporusovat dopravne predpisy ani ked nas nikto nevidi, a pod. to je totiz jadro korupcie; zda sa to sice nevinne, ale nie je to tak: to je o “povahe” naroda; pohorsovanie sa nad “rozkradanim” je ciste pokrytectvo; volici smeru su ti, ktori volia fica, lebo vedia, ze on toto menit nechce; vacsina pravicovych stran chce ludi takto “prevychovat”, ale vhodnejsie je “pripravit” na to, co ludia z namesti tvrdia, ze chcu uz teraz; pochybujem, ze by to boli schopni sami stravit, ak by sa nimi pozadovane “zmeny” zajtra naozaj udiali; stale plati: zlata stredna cesta (v preklade: spolocnost potrebuje robit zmeny urcitou rychlostou, ale nesmie zastavit a nesmie cast utiect vacsine; inak sa neda
    zamyslite sa nad tym a zamyslite sa, kde je skutocne zlo

  29. dobrý rozhovor s pani andreou na ta3, zrejme ste si sadli aj osobnostne, trefné postrehy

  30. Vazeny Beobachter,

    pekne, ze ste sa objavili na scene, Skoda len, ze ste tu zmenu nezacali Vy. Istotne ste velmi skuseny aj ako organizator.
    Viac nemam co dodat.

    Prajem pekny den a skvely zivot.

  31. larik,
    toto je len jedna z diskusii, neviem ci je slovo “scena” akuratne; mne to tak nepripada; zapojil som sa skor kvoli tomu, ze aj napriek anonymite diskutujucich tu nie su vulgarne prispevky a pripadalo mi, ze su tu ludia s otvorenou hlavou, aj ked maju rozne nazory;
    okrem toho mam kopec znamych a kamaratov, ktori si myslia podobne veci;

    ps: organizacne skusenosti sice mam, ale uz dlho ma take veci nebavia; rozhodne nie “velenie” :)

  32. ad larik: mať tak 20, napíšem niečo podobné, ale…

    ad Zuzana: byť tak žena, napíšem niečo podobné, ale…

    ad Beobachter: byť tak ( zatrpknutý ) pozorovateľ, napíšem niečo podobné, ale…

    1) Piatok poobede je dobrý termín a aj počasie bude prajnejšie. Treba aby
    nezabudli, že my sme tá väčšina. Do volieb ostáva ešte päť piatkov a ani
    po nich svet nekončí.
    2) Potom v sobotu bude v urnách opačným smerom od stredu priestoru na
    naše lístky habadej.
    3) A ešte, nezabudnúť krúžkovať. Mne sa to naposledy v rámci mierneho
    pokroku osvedčilo.
    4) Moje meno na žiadnej z kandidátok nie je, ale je tam zopár roztrúsených
    ľudí, ktorí už ukázali že dokážu dokonca viac, než iba neškodiť. Pomôžme
    im a časom nahradia svojich presluhujúcich partajných šéfov.

  33. presne takto cez internet to bolo mozne na islande,kde sa ludia rozhodli ignorovat politikov a neplatit umelo vytvorene neexistujuce dlhy a na urcitu dobu sa vzajomne rozhodovat,co dalej…neznamena ze to bolo bez chyb,ale stalo sa to…
    skor mi pride sibnute tahat sa za slovicka a miesto orientovania sa na ozajstne problemy,hladat chyby v inych nazoroch a oznacovat ich za hlupe…hlupi sme vsetci co zijeme ako ovce a drzime a drzime kym nespadneme na zem

  34. lulu, velky suhlas tiez si myslim,ze dotycny je jeden z tych ktoremu zit vo svete riadenym peniazmi a klamstvom velmi vyhovuje…

  35. Vazeni mladi, starsi ci stari, vy organizatori protestnych akcii.Ak vas niekto hanobi ze vraj neviete co dalej a co vlastne chcete, odpovedzte mu, ze mozno presne neviete co dalej zrovna tak ,ako to nevedeli revolucionari v 89 roku. Ale co viete urcite, je to, ze tato slizka banda by mala co najrychlejsie odist. Odist do naprosteho stratena, kde ich uz nikto nenajde, mozno az vysetrovacie organy! A to by som im ja osobne prial. Odporucam vam, aby ste nekompromisne pozadovali eliminovat pocet statov v nasom state. Nerozumiete? Vysvetlim: Cirkev je dnes stat v state, robi si naprosto co sama chce. Skupuje, reprivatizuje, restituuje, nepriznava dane z majetku, darov, zije na tarchui statu aj napriek tomu, ze ziadna ideologia nie je pripustna. Dalsim statom v nasom state su cigani. To snad nemusim blizsie vysvetlovat a argumentovat. Je to imelo na slovenskom narode! Jednoducho paraziti, a to nie som , a to skutocne, ziadny rasista. Pokladam sa za pragmatickeho cloveka. Dalsim statom v nasom state su madari. Dalsim sudy a prokuratura, dalsim dochodcovske spravcovske spolocnosti, dalsim statom v state su zdravotne poistovne. A tak by som mohol pokracovat. Nezda sa vam drahi priatelia, ze tych statov v nasom malom statiku je akosi privela???
    Pozadujte odstupenie politickych dinosaurov zo vsetkych stran. Ze budete kazdy piatok, aj po volbach na namestiach, pokial neodidu na politicke smetisko! Ziadajte:
    1. Odclenit politicke strany od statnej pokladnice. Ak chcu politizovat, prosim, nech si politizuju za svoje, za clenske prispevky, sponzorske , dary, atd. Hlavne nech s politikou neotravuju statnu kasu.
    2. Oddelit vsetky cirkve od statnej pokladnice.
    3. Zaviest cirkevnu dan a dan z cirkevneho majetku.
    4. Znizit rozpocet na jedneho vazna na rok zo statnej pokladnice. Je trapne ak ma mat vazen denne viac pozitkov, nez clovek, ktory odrobil 40 alebo 50 rokov a dnes zije v domove dochodcov na hranici chudoby, resp. v chudobe. Tazkej chudobe!
    5. Znizit prijem ciganom tak, aby bolo pre nich naprosto nevyhodne mat vela deti ( vid Svajciarsko), nerobis, nemas!!! Koniec koncov tak je tomu u nas bielych, “gadzov”.
    6. Zaviest imperativny mandat, ako skutocny nastroj demokracie. Nie ako stado oviec, ktore sa raz za 4 roky zucastni volieb. Nebudes robit ako poslanec za okres, pojdes do prdele (s prepacenim) a pojde tam miesto teba iny kandidat z regionalnych voluieb, ktory ma vacsiu doveru a uvidime!!!

  36. Vazeni mladi, starsi ci stari, vy organizatori protestnych akcii.Ak vas niekto hanobi ze vraj neviete co dalej a co vlastne chcete, odpovedzte mu, ze mozno presne neviete co dalej zrovna tak ,ako to nevedeli revolucionari v 89 roku. Ale co viete urcite, je to, ze tato slizka banda by mala co najrychlejsie odist. Odist do naprosteho stratena, kde ich uz nikto nenajde, mozno az vysetrovacie organy! A to by som im ja osobne prial. Odporucam vam, aby ste nekompromisne pozadovali eliminovat pocet statov v nasom state. Nerozumiete? Vysvetlim: Cirkev je dnes stat v state, robi si naprosto co sama chce. Skupuje, reprivatizuje, restituuje, nepriznava dane z majetku, darov, zije na tarchui statu aj napriek tomu, ze ziadna ideologia nie je pripustna. Dalsim statom v nasom state su cigani. To snad nemusim blizsie vysvetlovat a argumentovat. Je to imelo na slovenskom narode! Jednoducho paraziti, a to nie som , a to skutocne, ziadny rasista. Pokladam sa za pragmatickeho cloveka. Dalsim statom v nasom state su madari. Dalsim sudy a prokuratura, dalsim dochodcovske spravcovske spolocnosti, dalsim statom v state su zdravotne poistovne. A tak by som mohol pokracovat. Nezda sa vam drahi priatelia, ze tych statov v nasom malom statiku je akosi privela???
    Pozadujte odstupenie politickych dinosaurov zo vsetkych stran. Ze budete kazdy piatok, aj po volbach na namestiach, pokial neodidu na politicke smetisko! Ziadajte:
    1. Odclenit politicke strany od statnej pokladnice. Ak chcu politizovat, prosim, nech si politizuju za svoje, za clenske prispevky, sponzorske , dary, atd. Hlavne nech s politikou neotravuju statnu kasu.
    2. Oddelit vsetky cirkve od statnej pokladnice.
    3. Zaviest cirkevnu dan a dan z cirkevneho majetku.
    4. Znizit rozpocet na jedneho vazna na rok zo statnej pokladnice. Je trapne ak ma mat vazen denne viac pozitkov, nez clovek, ktory odrobil 40 alebo 50 rokov a dnes zije v domove dochodcov na hranici chudoby, resp. v chudobe. Tazkej chudobe!
    5. Znizit prijem ciganom tak, aby bolo pre nich naprosto nevyhodne mat vela deti ( vid Svajciarsko), nerobis, nemas!!! Koniec koncov tak je tomu u nas bielych, “gadzov”.
    6. Zaviest imperativny mandat, ako skutocny nastroj demokracie. Nie ako stado oviec, ktore sa raz za 4 roky zucastni volieb. Nebudes robit ako poslanec za okres, pojdes do prdele (s prepacenim) a pojde tam miesto teba iny kandidat z regionalnych volieb, ktory ma vacsiu doveru a uvidime!!!

Napíš komentár